„ ДА МОБИЛИЗИРАМЕ ПЛАНЕТАТА“

 

Докато Слънцето старателно заличава следите от зимата и  пробужда природата, учениците и учителите от VII СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, съвместно с РИО – Благоевград и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти организираха Празнични прояви, посветени на Международния ден на Земята и Второто регионално състезание по „География и икономика“. Тази година честването  премина под мотото „Да мобилизираме планетата Земя“.  Повече от половин милиард души по света отбелязват този международен ден. Целта на проявите е да се привлече вниманието на младите хората върху екологичните проблеми на планетата и да се открият решения за справянето с тях.

За втора поредна година младите географи от Благоевград и областта  мобилизираха знания, усмивки и креативни идеи, за да подкрепят с инициативите си усилията на човечеството за защита на планетата Земя. Създадената традиция в Седмо СОУ – Благоевград показва на обществеността, че усилията на географи, еколози, биолози и химици не са напразни и могат да се обединят като природо защитници в една кауза.

ОТКРИВАНЕ

С думи за „Добре дошли“ и „Всичко е география“ организаторите на събитието дадоха старт на Празничните прояви, посветени на Деня на Земята и Второто регионално състезание по География и икономика. Над 108 участника в състезанието и около 500 участници в Празничните прояви изпълниха просторния двор на Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“, обединени от една обща кауза: Да мобилизират усилията си и да привлекат съмишленици за опазване на Планетата Земя. Старши експерт от РИО- Благоевград Екатерина Текерска и доц. Д-р Марин Русев приветстваха участниците с пожелания да съхранят природата и с любовта си към науката География чрез постоянство да поддържат живота на Планетата Земя.

Любезните домакини от Седмо СОУ с усмивка посрещнаха стотиците участници и техните ръководители в залите за регистрация.

УЧАСТНИЦИ В СЪБИТИЕТО:

 1. ПМГ „Акад. Сергей Павлович Корольов”гр. Бл-град – 5-8, 9-12 клас;
 2. Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Бл-град; 5-8, 9-12 клас
 3. ПГТО – Благоевград – 9-12 клас;
 4. Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – 9-12 клас
 5. Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград – 5-8 клас
 6. Трето ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград- 5-8 клас
 7. Четвърто ОУ „Димчо Дебелянов“ – Благоевград-5-8 клас
 8. Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград; 5-8, 9-12 клас
 9. Осмо СОУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград-5-8 клас
 10. Девето ОУ „Пейо Яворов“ – Благоевград-5-8 клас
 11. СОУ „Св. П. Хилендарски“ с. Микрево-5-8 клас
 12. ОУ – Якоруда.

През целия състезателен ден двете кино–зали потопиха любопитните погледи на ученици, гости и жури с прекрасните научно-популярни филми „Дивата природа“, „HOME“, „Дивата природа на Африка“, „Река Замбези“ и много други.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ №1

Фотоизложба „Красотата на природата“

Това чудо – Природата!

Тя е толкова красива, но едва когато я загубим, може да я оценим. Само красотата на природата е в състояние да утеши и най-тъжната човешка душа. Само песните на славея могат да вдъхновят таланта на твореца. Само нежното цвърчене на щуреца, може да напомни за прохладата на лятната вечер след тежката умора в знойните поля. Само на смолата на боровата гора може да ни упои и да спре дъха ни с режещата чистота на зората.

 

 

Изисквания към конкурса за фото изображения:

 

 • Всички фотографии да са съобразени с темата на конкурса;
 • да показват цветовете и красотата на заобикалящата ни природа фото изображенията да са авторски;
 • формат на снимките 15/ 20;
 • съдържание на снимките: в долния десен ъгъл на гърба на творбата се изписва име и фамилия на ученика, училище, град, клас, възраст, телефон и електронен адрес.

Фотографиите се изпращат на следния адрес: VII СОУ „Кузман Шапкарев“ –  Благоевград, ул. „Илинден“ № 13, за фотоконкурса.

С фотографиите се организира фотоизложба във фоайето на VII СОУ „Кузман Шапкарев“ –  Благоевград, на 22 април.

Оценяването става чрез гласуване на участниците в събитието. Гласуването започва на 22 април в 10.00 часа  и продължава до 13.00 часа . За победителите са предвидени грамоти и предметни награди, енциклопедии, книги и др.

Краен срок за приемане на творбите бе 20 април 2015 г. вкл. Всеки участник можеше да представи до две свои фото изображения.

 

 

Ще опазим ли красивата природа трябваше да разберем от знанията на ентусиазираните състезатели от 12-те отбора в двете възрастови групи 5-8 и 9-12 клас.

След разясняването на Регламента на състезанието участниците се отправиха с вълнение към компютърните зали за мултимедийния тест.

 

 

 

ПРИЛОЖЕНИЕ №2 – СЪСТЕЗАНИЕ

„ДА МОБИЛИЗИРАМЕ ПРИРОДАТА”

 

 

5-8 клас

Състезателите бяха оценявани от компетентно и безпристрастно жури. Екипната работа на отборите отново доказа, че заедно са по-силни и миналогодишният им опит да мислят като един, продължава да се усъвършенства. Форматът на отборното представяне на състезателите в продължение на две години показва, че учениците се чувстват отговорни за оспорваното първо място и внимателно обсъждат нелеките въпроси, подготвени от професионални географи.

 

 

Разяснения по регламента на мултимедийния тест 5-8 клас направи

г-жа Гергана Иванова, учител по География и икономика в Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“.

Вторият член на журито бе г-жа Елена Алексова, учител по География и икономика в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград.

9-12 клас

 

ПРИЛОЖЕНИЕ №2 – СЪСТЕЗАНИЕ

„ДА МОБИЛИЗИРАМЕ ПРИРОДАТА”

 

 

 1. Състезанието се състои от мултимедиен тест, съдържащ 20 въпроса, всеки от които носи 2 точки. Участниците получават листове с въпроси, свързани с визуален материал. Имат право в рамките на 30 секунди да наблюдават визуалния материал и да дадат отговора си до 1 минута след това. След отговора на последния въпрос изпитните работи се предават и оценяват от компетентно жури. Общият брой точки от мултимедийния тест е 40.
 2. Брейнсторминг – десет идеи как всеки може да помогне за опазване на природата. Креативните идеи се оценяват с максимум 10 точки.

Общият максимален сбор от втори кръг – състезание е 50 точки, от които 40 –мултимедиен тест, 10 – креативни идеи.

Условия за участие:

В състезанието могат да участват ученици от две възрастови групи:

– 5 – 8 клас – отбор от 4 ученици

– 9 – 12 клас – отбор от 4 ученици

 1. Тест:
 • 5 – 8 клас – съдържа въпроси от ЗП по учебния предмет „География и икономика“ 5 – 8 клас /Природа на континентите/
 • 9 – 12 клас въпросите са свързани с учебния материал по „География и икономика“9 – 12  клас /Глобални проблеми на планетата/.

Обявяването и награждаването на победителите – в 13.00 часа на 22 април  2015 г.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ №3 – ХЕПЪНИНГ

 

 

 

Хепънингът се провежда в двора на 7-мо СОУ „ Кузман Шапкарев“.

Той включва изработването на:

 1. Квилинг (куилинг) и Оригами. В хепънинга  участват отбори от по 4 ученици от прогимназиален етап. Ръководителите на отборите предварително да обсъдят и обмислят с учениците проектите. Участниците в мероприятието трябва да подберат и донесат сами необходимите им инструменти и материали;

Училището предоставя следните материали:

 • лепило;
 • ножици;
 • бяла хартия;
 • велпапе.
 1. Продължава рисуването на най-дългата картина;
 2. Изработват се плакати – послания на тема „Да мобилизираме планетата“;

Общият брой точки от хепънинга е 40. Критерии: – оригиналност на изработените материали, подчиненост на темата, богатство на използваните материали, чистота при изпълнението, брой изработени материали /при равен брой точки с друг отбор/.

 

 

 

ДРУГИ ПРАЗНИЧНИ ПРОЯВИ

Засади дръвче – участниците носят по желание – туя или декоративни насаждения.

Най-дългата рисунка. Продължава рисуването на най-дългата рисунка, започната по време на Първото регионално състезание по „География и икономика“ на 22.04.2014 година. Всяка следваща година участниците в състезанието ще рисуват с продължение и така  малките художници ще събират в годините своите творби докато го има състезанието.

Много музика и танци. Специален екип от треньори и медиатори имат грижата да доброто настроение на всички присъстващи.

Обявяване и награждаване на победителите 13.00 часа на 22 април 2015г.