Училището, без което не можем!

СЕДМО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „КУЗМАН ШАПКАРЕВ“ – УЧИЛИЩЕ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ И ВСЕКИ УЧЕНИК!

Трудни са времената, в които живеем. Увлечени в борбата за насъщния, притиснати от неизвестността и несигурното утре забравяме за онази, другата храна, която е необходима за духа, която храни душата. Децата ни също носят своя кръст, лутат се, търсейки път, а ние, възрастните, често не можем да им помогнем. Не искам да влизам в полемиката с философите кое е по-важно – материалното или духовното. Но съм убедена в това, че училището трябва да върне на децата магическата сила на въображението, светлия порив към бъдещето, желанието да творят. И както винаги, когато сме в духовна криза, ние се обърнахме към онова, което е истинско и изначално .

Ученици от 7 СУ „К. Шапкарев“ взеха участие в 6 Национален конкурс на национален парк „Рила“ под наслов „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Специални награди в направление Компютърна презентация получиха Роси Дамянова 7кл. и Кристиана Ефтимова 7кл.

Кристиян Ивайлов Стоянов- 3„е”клас е ученик със специални образователни потребности.
Печели два златни медала и 3 грамоти от :
13-ти Международен фестивал на художествената самодейност-София, 2018г .с изпълнение на тарамбука.
И втори медал от 14 -ти преглед на художествената самодейност  от Съюза на пенсионерите -2014-обединени
Грамоти от Община Благоевград и кметството на с.Покровник за 11 -ти Общински фестивал на сурвакарските групи -Благоевград-2019г. .

От тази учебна година учениците със специални образователни потребности се обучават в обновен и уютен ресурсен кабинет.

Допълнителната подкрепа се осъществява от екип от специалисти – двама ресурсни учители и психолог. Те помагат на учениците да се справят с образователните, емоциалните и социални затруднеиния в училищната среда. Учебния процес се осъществява чрез използването на богат набор от нагледни средства и дидактични материали

Искаш ли да усвоиш българския книжовен език? Включи се активно в празниците на словото. „Празници на словото“ е мащабна инициатива, включваща много и разнообразни мероприятия, посветени на 2 април – Международният  ден на детската книга, 23 април – Световният ден на книгата и авторското право и 24 май – Ден на славянската писменост и култура.  Мероприятията са съобразени с училищния план за дейности, насърчаващи и повишаващи грамотността на учениците във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

НИЕ СМЕ КЕМБРИДЖ УЧИЛИШЕ , КОЕТО УТВЪРЖДАВА ЛИДЕРИ! Два пъти училището печели награда“Училище за пример“ на Асоциацията на Кембридж училищата в България. През 2018г. училището печели първа награда на националното художествено-музикално състезание. За поредна година учениците от 7 СУ „К. Шапкарев“ участваха в националното състезание на Кембридж училищата в България. Повече виж тук

В деня на народните будители, учениците от 7 СУ „К. Шапкарев“ отдадоха почит към делото на своя патрон, който заедно с други просветители и книжовници са съхранили и изградили духовни ценности и националното самосъзнание на българина. В знак на почит положиха цветя пред паметника Кузман Шапкарев в двора на училището.

Под звуците на химна на България, с тържествено посрещане на училищното знаме, на 01.10 стартира програмата „Детско полицейско управление“ в Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград в партньорство със служителите от 1-во РУ на МВР – Благоевград.

С вълнение малките партньори от училището – учениците от 3 „а“ клас с класен ръководител г-жа Ани Зашева положиха клетва за изпълнение на бъдещите си задължения като малки полицаи.

В основата на проекта е доверието към полицейската професия, уважение към закона, спазването на реда за осигуряване на сигурност и спокойствие на гражданите. Проектът цели ранна превенция на подрастващите и утвърждаване на ценностно отношение към върховенството на закона. В рамките на две години служителите на реда ще обучават младите си колеги как да вземат важни решения в редица ситуации, някои от които рискови, как да изграждат своята гражданска позиция и компетентност.