Училището, без което не можем!

СЕДМО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „КУЗМАН ШАПКАРЕВ“ – УЧИЛИЩЕ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ И ВСЕКИ УЧЕНИК!

Трудни са времената, в които живеем. Увлечени в борбата за насъщния, притиснати от неизвестността и несигурното утре забравяме за онази, другата храна, която е необходима за духа, която храни душата. Децата ни също носят своя кръст, лутат се, търсейки път, а ние, възрастните, често не можем да им помогнем. Не искам да влизам в полемиката с философите кое е по-важно – материалното или духовното. Но съм убедена в това, че училището трябва да върне на децата магическата сила на въображението, светлия порив към бъдещето, желанието да творят. И както винаги, когато сме в духовна криза, ние се обърнахме към онова, което е истинско и изначално .

Искаш ли да усвоиш българския книжовен език? Включи се активно в празниците на словото.

„Празници на словото“ е мащабна инициатива, включваща много и разнообразни мероприятия, посветени на 2 април – Международният  ден на детската книга, 23 април – Световният ден на книгата и авторското право и 24 май – Ден на славянската писменост и култура.  Мероприятията са съобразени с училищния план за дейности, насърчаващи и повишаващи грамотността на учениците във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

 Успешно се реализира идеята  ученици от различни възрастови групи да демонстрират знанията си по български език и литература,  да изявят талантите си в литературните състезания , маратони по четене и художествените конкурси, да  научат  повече за български и чужди автори, да ценят българското народно творчество, да даряват книги.Празниците обхващат над 500 ученици от всички класове.

НИЕ СМЕ КЕМБРИДЖ УЧИЛИШЕ , КОЕТО УТВЪРЖДАВА ЛИДЕРИ! Два пъти училището печели награда“Училище за пример“ на Асоциацията на Кембридж училищата в България. През 2018г. училището печели първа награда на националното художествено-музикално състезание. За поредна година учениците от 7 СУ „К. Шапкарев“ участваха в националното състезание на Кембридж училищата в България. Повече виж тук

В деня на народните будители, учениците от 7 СУ „К. Шапкарев“ отдадоха почит към делото на своя патрон, който заедно с други просветители и книжовници са съхранили и изградили духовни ценности и националното самосъзнание на българина. В знак на почит положиха цветя пред паметника Кузман Шапкарев в двора на училището.

Под звуците на химна на България, с тържествено посрещане на училищното знаме, на 01.10 стартира програмата „Детско полицейско управление“ в Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград в партньорство със служителите от 1-во РУ на МВР – Благоевград.

С вълнение малките партньори от училището – учениците от 3 „а“ клас с класен ръководител г-жа Ани Зашева положиха клетва за изпълнение на бъдещите си задължения като малки полицаи.

В основата на проекта е доверието към полицейската професия, уважение към закона, спазването на реда за осигуряване на сигурност и спокойствие на гражданите. Проектът цели ранна превенция на подрастващите и утвърждаване на ценностно отношение към върховенството на закона. В рамките на две години служителите на реда ще обучават младите си колеги как да вземат важни решения в редица ситуации, някои от които рискови, как да изграждат своята гражданска позиция и компетентност.