Хронология

2023/2024 г.

11.01.2024 г. – Голямата българска футболна звезда Димитър Бербатов откри постоянна фотоизложба „Димитър Бербатов. По моя начин“ в родното си училище.

 Димитър Бербатов бе днес в родния си град, където посети училището, в което се е учил – Седмо СУ „Кузман Шапкарев“.

В многофункционалната зала училището бе открита постоянна фотоизложба с емблематични моменти от неговата футболна кариера. Експозицията е създадена от Асоциация „Докосни дъгата“.

Училището бе подготвило изненада за популярния си възпитаник. След разходка по класните стаи и среща с ученици, Димитър Бербатов посети спортната зала в двора на училището, която от днес носи неговото име. В залата го посрещнаха десетки ученици, които очакваха да го видят на живо и да разговарят с него. „Това, че сградата носи моето име, още повече ме задължава да давам правилните примери“, коментира пред журналисти Бербатов.

 Пред учениците в Благоевград Димитър Бербатов разказа за мечтите си като дете, голямата цел – футбола и пътя до едни от най-добрите клубни отбори в света. Бербатов разказа и за трудностите, усилията, страховете и тяхното преодоляване. Децата от своя страна питаха за кариерата му, за други световноизвестни футболисти, за мечтите и най-щастливите му моменти.

„Това, което се случи днес тук, да ми бъде оказана тази чест, ме задължава още повече да се срещам с деца и да се опитвам да им покажа кой е правилният път“, каза след срещата с учениците Димитър Бербатов. Той изрази надежда, че младежите ще останат с добри впечатления и ще се вдъхновят да изберат правилния път сред многото изкушения.

 „Днешният ден се превърна в голям празник, тази среща беше дългоочаквана!“, каза директорът на Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград д-р Лилия Стоянова. Тя допълни, че идеята спортната зала да носи името на Бербатов е на самото училище, а в залата ще се възпитават всички качества, за които той сподели пред децата.

 Срещата с Димитър Бербатов продължи часове, а всяко дете получи автограф от него.

21.12.2023 г. –  В зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“, Благоевград бяха обявени резултатите от литературния конкурс „Моята библиотека – пътят до днес“, организиран по повод 70 години от основаването на РБ „ДимитърТалев“. Компетентно жури обяви наградените участници в конкурса.

VII СУ“ Кузман Шапкарев“ беше представено от учениците от 2 „г“ клас, с класен ръководител г-жа Валентина Ирибозова:Даная Янакиева – с поздравителен адрес, Ивет Йорданова – със стихотворение, Янислав Гочков – с разказ и от Кристиян Пашов, ученик от 5 „в“ клас – със стихотворение.

Във възрастова група 1-4 клас Ивет Йорданова спечели ПЪРВА НАГРАДА/електронен четец/.

Талантливите ученици получиха грамоти за участие в конкурса.

20.12.2023 г. – Коледно тържество „Звездите се раждат на Коледа“

 На 30.11.2023 г., в гр. Правец, се състоя церемония за тържествено връчване на годишните награди за образование на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България под мотото „Градим бъдещето заедно“.

  Г-н Владимир Колев, председател на Управителния съвет на Асоциацията, връчи на д-р Лилия Стоянова, директор на VII СУ „Кузман Шапкарев“, гр. Благоевград, наградата плакет и грамота за завоювано първо място в категория „Директор на годината-2023“. Тази награда е предназначена да отличи ръководителя, който подкрепя преподавателите, като ги мотивира и води до изява на пълния им потенциал. Тя е признание за ефективно лидерство и мотивация на персонала; ангажимент за професионално развитие (на себе си и персонала); академични и други постижения през учебната 2022/2023 година; лидерство в иновациите и промените в училището; ангажираност с родители и по-широката училищна общност.

  Д-р Илиана Янева, учител по химия  и ООС, бе отличена с плакет и грамота за второ място в категорията „STEM учител на годината-2023“.  Отличието е признание за най-изявения STEM учител на годината в България, който успешно интегрира STEM обучението в дейността си.  Високите награди са резултат от сериозните постижения на двете кандидатури, оценени от независимо жури.

Годишните награди за образование на Асоциацията имат за цел да оценят, насърчат и отбележат върховите постижения в образователния сектор в България;

21-23.11.2023 г. – „Патронът на моето училище“ – училищно-музейна експозиция за всички благоевградски училища в залите на Регионален исторически музей-Благоевград, организирана от РИМ-Благоевград и РУО-Благоевград.

  Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ представи своя патрон на 22.11.2023 г. с видео клип, посветен на живота и делото на училищния патрон Кузман Шапкарев, съдържащ архивни снимки и документи, озвучен и съпроводен на живо с няколко музикални изпълнения на ученици от училището.

  Във втората част  беше представена презентация, посветена на постиженията на VII СУ „Кузман Шапкарев“, като продължител на идеите и делото на своя патрон.

20 – 24.11.2023 г. – Регионална седмица на четенето в училищата и детските градини в област Благоевград „Прочетена страница-свят без граница“, организирана от РУО-Благоевгради посветена на 230-годишнината от рождението на големия български просветител, църковен деец, художник, преводач, писател и учител Неофит Рилски.

 На 20.11.2023 г. учениците от 7-те класове и от гимназиален етап на обучение присъстваха на представяне на презентация за живота и делото на Неофит Рилски през платформата Microsoft Teams в час на класа, организиран от РУО-Благоевград.

  Учениците от петите класове, заедно с г-жа М. Цинцарска, се включиха в Регионалната седмица на четенето, като четоха и дискутираха българските народни приказки и откриваха разликите в текста на различните издания.

  Учениците от 4 „а“ и 4 „д“ класове слушаха приказки и разкази, прочетени от техните родители.

  Учениците от 4 „б“ клас си спретнаха четене на любими детски книги. Катрин Дешева, Алекс Стойков, Емел Дервиш и Бойко Марянов прочетоха на съучениците си части от „Магическата аптека“, „Ян Бибиян“, „Нови приказки от цял свят“, „Дневникът на един дръндьо“

  Четвъртокласниците от 4 „г“ клас представиха и четоха свои любими книги, родител им чете разказа „Какво е сърцето“, изработиха и интересни книгоразделители.

  Всички ученици от 4-те класове участваха през седмицата 20-24.11.2023 г. в Конкурс по краснопис. На 16 от най-добрите бяха връчени с грамоти за старание и прилежност в краснописа от 1 до 4 клас. Тетрадките им бяха изложени във фоайето на третия етаж на училището.

 Третокласниците и техните учители организираха състезание по четене. Най-добрите четци посетиха 4-та група „Моливко“ на ЦДГ № 4 „Роса“. Учениците четоха на бъдещите първокласници и им подариха книгоразделители, приготвени от самите тях. Малките им приятели им подариха за спомен интересен стенен часовник.

 За същата инициатива третокласниците изработиха книгоразделители и за членовете на своите семейства.

  Малките първокласници от 1 „а“ клас се включиха на 21.11.2023 г. в седмицата на четенето с гост-родител, който им чете басни от Езоп и изработиха книгоразделители „Обичам да чета!“

  В 1 „г“ клас гост-четци бяха Цветиляна Христова и Ивайло Кишев от 5 „г“ клас, които четоха на малките ученици „Лудориите на Карлсон“ и им обясниха непознатите думи.

17.11.2023 г. – Първият Ден на четенето – България, организиран от фондация „Четене“, фондация „Детски книги“ и „Книги и четене“ бе отбелязан в 7 СУ „Кузман  Шапкарев“ с няколко инициативи:

Във 2 „в“ клас, с класен ръководител г-жа П. Даскалова, учениците четоха стихотворения за есента на българските автори Надежда Станилова-„Как пристига есента“ и на Биляна Дар-„Есен“. Разговаряха за основните характеристики на сезона, отразени в стиховете, за непознатите думички в тях, за диалога между ясена и бука и накрая подредиха правилно стиховете на бялата дъска под формата на игра, умело водена от госпожата. Децата показаха добра четивна техника.;

В 12 „а“ клас, в часа по литература учениците и г-жа М. Граховска организираха литературно четене на произведенията на Петя Дубарова;

В библиотеката се проведе четене на детски книги от ученици от 4-те класове: „Диамантени приказки“, „Кехлибарени приказки“, томове от „Дневникът на един дръндьо“, басни от Банчо Банов и др.;

Учениците, с които работят логопедът А. Георгиева и ресурсният учител Е. Аленова,  си направиха малък празник с четене на приказки;

Учителките: В. Костова, Р. Граматикова, Цв. Иванова, Е. Захариева и Ш. Педова също седнаха да почетат в библиотеката това, което четат техните ученици: „Васко да Гама от село Рупча“, енциклопедии и справочници.;

 16.11.2023 г. – Във връзка с кампанията на МОН и Регионалното управление на образованието в Благоевград, свързана с отбелязването на Международния ден без тютюнопушене в Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ се проведоха тематични часове в Часа на класния. Учениците се запознаха с материалите, изработени и предоставени от РУО – Благоевград, за целите на инициативата. Получиха допълнителна информация за вредите от тютюнопушенето. В проведените беседи младежите разсъждаваха и сами предложиха алтернативни модели на поведение и здравословен начин на живот „Без цигари!“

16.11.2023 г. – ученическата конференция по философия и гражданско образование „МОГА И ЗНАМ ФИЛОСОФИЯ“, организирана от РУО-Благоевград и ЮЗУ,,Н.Рилски“.Сред редица училища от Гоце Делчев,Разлог,Сандански,Перник и Благоеврад учениците ни Антоний Чакалов, Костадин Стойнев, Петя Костадинова и Стилиян Дончев от 11 „а“ клас, Анели Бачева, Магдалина Кацарска от 10 „а“ клас и Спас Китанов от 9 „а“ клас от VII СУ,,Кузман Шапкарев“ впечатлиха всички със своите презентации и доклади за философията и изкуствения интелект. Бранимир Янчев от 10 клас на ПМГ ,,Акад. С. П. Корольов“ заедно със Спас Китанов представиха обща презентация и породиха редица въпроси относно AI и бъдещето на човечеството.В рамките на седмицата – 13.11.-17.11.2023 г. по инициатива на представителите на Ученическия парламент в училище се проведоха редица мероприятия, свързани с отбелязването на Международния ден на толерантността, който ежегодно отбелязваме на 16 ноември. В рамките на деня във фоайето на училището беше представена тематична презентация, изготвена от Председателя на Ученическия парламент – Стилиян Дончев, както и изложба от ученически рисунки по темата.

В прогимназиален и гимназиален етап часовете на класа бяха посветени на толерантното общуване и толерантните взаимоотношения. Учениците представиха тематични презентации, видео-материали и конкретни случаи на толерантно поведение от ежедневието. Учениците от 4 клас направиха тематични снимки, а третокласниците представиха толерантността в рисунки.

При второкласниците ученици от 5 и 6 клас от УП влязоха в ролята на ментори и запознаха по-малките си съученици с различията между хората и необходимостта да се уважават и зачитат традициите и обичаите на различните култури и етноси, живеещи в България.

Най-малките ученици в училище, първокласниците, „обгърнаха“ планетата Земя със своите малки ръчички и ги оцветиха в различни цветове, показвайки по този начин голямото разнообразие сред хората на света и приемането на различията.

15.11.2023 г. – Документална изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден-Преображение-Кръстовден“,  на Държавна агенция „Архиви“, посветена на  120 г. от Илинденско-Преображенското въстание. Изложбата в Регионален исторически музей бе посетена от ученици от 10 „а“ клас, водени от г-н Ив. Симеонов;

27.10.2023 г.Учениците от всички трети класове, заедно с техните класни ръководители: В. Костова,  Р. Граматикова,  Цв. Иванова,  Е. Захариева и  Ш. Педова, отбелязаха Денят на народните будители като се преклониха пред делото на патрона на училището Кузман Шапкарев и поднесоха цветя на паметника му в училищния двор в знак на уважение и почит.

27.10.2023 г.Учениците от 2„а“, „в“, „г“ и „д“ клас, заедно с класните си ръководители Р. Чивиева, П. Даскалова, В. Ирибозова и Ив. Атанасова  от VII СУ „Кузман Шапкарев“ отбелязаха Деня на народните будители като посетиха филиала на Читалищна библиотека „Н. Й. Вапцаров“ на ул. „Сан Стефано“ № 9 в Благоевград. Второкласниците изработиха книжки за будителите с ликовете на Паисий Хилендарски, д-р Петър Берон, Климент Охридски, Васил Левски, Христо Ботев. Докоснаха се до „История славянобългарска“, „Рибния буквар“, Сборника от български народни умотворения, рецитираха стихове, чуха и химна, посветен на будителите.

Библиотекарите им припомниха, че на 1-ви ноември отдаваме почит на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух и към днешните будители, които в настоящите времена поддържат огъня на просветата, културата и духовността;

25.10.2023 г. – В училищната библиотека, чрез Google meet, се проведе онлайн дискусия на тема „Низ от светли имена“, чрез която няколко училища от страната се включиха, за да отбележат 1 ноември-Ден на будителите. Дискусията се проведе по покана на организаторите от УС на НПГПТО „М. В. Ломоносов“-София. В съвместната инициатива участваха и ученици от гимназиален курс на 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Анели Бачева, Ренета Богоева, Петя Костадинова и Георги Дамянов. Те представиха Св. Йоан Рилски Чудотворец-патрон на българските будители и Кузман Шапкарев-патронът на нашето училище. Участниците от НПГПТО „М. В. Ломоносов“-София, 12 СУ“Цар Иван Асен II“-София, Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“-Пловдив и Профилирана природо-математическа гимназия-Ловеч, бяха подготвили презентации и доклади с информация за будители от техните региони.

18.10. – 24.11.2023 г. – По проект BG05M2OP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.бяха проведени тренинги във всички класове.

22.10.2023 г. – Участието на ученици от 5 до 8 клас от 7 СУ-Благоевград в Състезанието по ориентиране в гр. Враца беше страхотно и обещаващо. Отличиха се  Виктория от 5 б, Кристиян 7 а, Никол и Георги от 8 а клас.

20 до 27.10.2023 г. – В училищната библиотека се проведоха дискусии на теми: „Нашите народни будители“ и „Българските народни приказки“, посветени на 1 ноември с учениците от всички трети класове. Децата разгледаха и къта за народните будители, видяха томовете с народни умотворения и приказки на Кузман Шапкарев, фототипните издания на „Рибният буквар“ на д-р Петър Берон и „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Показаха познания за българските народни приказки, разграничиха ги от авторските, изредиха видовете приказки и се насладиха на анимирана българска народна приказка. Накрая разговаряха за героите и техните качества и изведоха поуки.

10 – 13.10.2023 г. – За поредна година за първокласниците бяха организирани библиотечни уроци, чрез които се запознаха с устройството, правилиника и инициативите на училищната библиотека.

Малките ученици бяха запознати с източните приказки-извори на мъдрост, доброта и човечност. Представена им беше японската народна приказка „Принцеса Хасе“, засягаща житейски модели на поведение и изграждане на позитивни качества в човешките характери.

В обсъждането на приказката децата споделиха мнението си за доброто и лошото, благодарността, търпението, уважението и обичта към хората.

Във връзка с отбелязването на 5 октомври– Международен ден на учителя и честването на 111 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към България, учениците от 1“а“ клас, под ръководството на г-жа Дервиш и г-жа Новоселска, поднесоха цветя и венци пред паметника на Апостола.

27.09.2023 г.Стартираха строителните дейности за изграждане на нова пристройка към VII СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград.

Началото бе поставено от кмета Илко Стоянов, който направи първа копка и пожела спорна работа.„Радвам се, че днес правим поредна стъпка за развитието на това прекрасно училище, в което учат толкова много деца, а както винаги съм казвал те са нашето бъдеще. Пожелавам ви да се образовате, защото само така ще успеете да си отворите врати към целия свят. На добър час!“, каза кметът Илко Стоянов.

„Свидетели сме на нещо много вълнуващо, защото успяхме да решим един глобален въпрос. Днес правим първа копка на новата сграда, която ще даде възможност за преминаването към едносменен режим на обучение“, каза д-р Лилия Стоянова, директор на училището. На официалната церемония бе отслужен и водосвет за здраве от отец Андон Шавулев.

Пристройката ще бъде ситуирана в двора на училището и ще бъде на три етажа. На всеки един от тях ще бъдат обособени по три класни стаи, ще бъдат изградени санитарни възли, коридор и стълбищна клетка. Стаите ще бъдат оборудвани и обзаведени в съответствие с действащите държавни образователни стандарти, гарантиращи здравословна и качествена среда за обучение.

15.09.2023 г.Първи учебен ден.

С топло приветствено слово д-р Лилия Стоянова поздрави всички ученици и учители с „Добре дошли!“ и им пожела ползотворна година. Дворът на училището се огласи с песни, танци и стихотворения от специално подготвената програма. Първокласниците от петте паралелки бяха посрещнати в училището с питка и мед.

На 14.09.2023 г. в VII СУ „Кузман Шапкарев“ беше организирана Работилница за подвързване на учебници за ученици от всички класове, които имат необходимост, с материали, подсигурени от училището. За учениците, които получиха учебници на първия учебен ден, организирахме Работилница и на 19 септември в училищния стол.

2022/2023 г.

На 09.06.2023 г. кметът на Благоевград Илко Стоянов и директорът на VII СУ „Кузман Шапкарев“ д-р Лилия Стоянова прерязаха лентата на основно ремонтирана спортна площадка в двора на учебното заведение. „Скъпи ученици, бъдете здрави, спортувай, играйте, защото играта е част от живота!“ каза в част от приветствието си кметът. Директорът Лилия Стоянова изрази своята благодарност за подкрепата към Община Благоевград. „Най-хубавото е, че тази площадка е пълна с деца! Спортът е дисциплина, спортът е път към върха, спортът е здраве!“;

За отлично представяне в конкурса „България-история и традиции“ бяха наградени с плакет, книга и грамота учителите по изобразително изкуство Сашка Недокланова, Пенка Танева и началният учител Радостина Бенова;

Награда „Учител на годината“ – Румяна Икономова, учител по биология и здравно образование;

01.-06.05.2023 г. – Обучителен курс за Представяне на финландската образователна система INTRODUCTION TO FINNISH EDUCATION MODEL в Хелзинки, Финландия   Участници: Д-р Лилия Стоянова-директор, Златка Златанова – преподавател по математика, колеги от Германия, Франция, Испания и Полша.;

12.05.2023 г.Зрелостниците от випуск 2023 г. чуха за последен път училищния звънец. Тържественото изпращане се проведе в двора на училището. На него бяха наградени и отличилите се ученици през учебната година;

12.05.2023 г. – По повод инициативата на РУО-Благоевград, във връзка с Деня на водата , ученици от 5 -7 клас на нашето училище изработиха макети.

Ученическите проекти бяха изложени в зала „22 септември“ и заслужено бяха аплодирани от всички участници и гости на събитието. Г-н Ивайло Златанов – началник на РУО – Благоевград – им връчи грамоти;

29.04.2023 г. – Ученици от 7 СУ-Благоевград участваха в XIV Национален ученически празник „За хляба наш…“ с приготвени лично от тях тестени изделия под вещото ръководство на преподавателите: Н. Георгиева, Е. Илкова, Е. Аленова и А. Георгиева;

24 и 25.04.2023 г. – Втора научна училищна конференция „Споделени педагогически практики“, проведена в 51 СУ „Елисавета Багряна“, гр. София. 7 СУ „Кузман Шапкарев“ бе представено от СТЕМ учителите г-жа В. Димитрова-физика и математика и Н. Станкова -човекът и природата. Целта на форума е популяризиране на добри практики. Конференцията се проведе под патронажа на МОН, с партньорството на РУО-София-град, на Националния СТЕМ център, на СБУ, на Центъра за творческо обучение, на издателствата „Просвета“ и „КЛЕТ“,  Фондация „Заедно в час“, Център за развитие на човешките ресурси, „Уча се“, „ОТ МАРС“, Центъра за образователни инициативи, „Джуниър Ачийвмънт“, Сдружението на ръководителите в системата на народната просвета в България и програмата „Еразъм+“;

24.04.2023 г.Х-то регионално състезание по география и икономика „Географското положение като сила на познанието“, посветено на Денят на Земята 22 април.

Домакин на състезанието е 7 СУ „Кузман Шапкарев“ с подкрепата на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти /АПГР / и РУО-Благоевград. Участваха ученически отбори от област Благоевград, Кюстендил и Перник, както и от Самоков и Велинград. Отборите бяха разделени на две възрастови групи: 5-7 и 8-10 клас. Всяко училище имаше право да излъчи за участие по 1 отбор в двете възрастови групи. Състезанието протече в два етапа: Мултимедиен тест и практическа задача.

Награди:  5-7 клас: 1-во място – 7 СУ „Кузман Шапкарев“– Ивана Янакиева, 5 а клас, Дея Михалкова, 6 б клас, Виктория Петрова, 7 г клас; 2-ро място -Разлог; 3-то – Кюстендил; VIII-X клас: 1-во място – ЕГ“Акад. Л. Стоянов“, Благоевград; 2-ро място – 7 СУ„Кузман Шапкарев“; 3-то място – ПГСАГ“В. Левски“, Благоевград;

13.04.2023 г. – Великденска кампания-БЧК – VII СУ „Кузман Шапкарев“ е достоен и съпричастен партньор в благорадните инициативи на Българския червен кръст. Да раздаваме обич и подкрепа, да възпитаваме децата в милосърдие и състрадание е наш приоритет;

13.04.2023 г. – В навечерието на Деня на българската Конституция ученици от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ поднесоха поздравителен адрес на Председателя на Окръжен съд, Благоевград – съдия Петър Узунов, от името на учениците, учителите и ръководството на училището. По случай професионалния празник на юриста учениците създадоха „Карта на апелативните съдебни райони в България и видовете съдилища в тях“, творчески проект реализиран в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

13.04.2023 г.Окръжна прокоратура-Благоевград посрещна ученици и преподаватели от VII СУ „Кузман Шапкарев“. Магистратите получиха специално поздравление по случай Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите. Заместник на административния ръководител прокурор Весела Стоилова запозна младежите с всекидневната работа на държавните обвинители. Особен интерес учениците проявиха към събирането на доказателства и основанията за привличане към наказателна отговорност;

07.04.2023 г. – Малки и големи в подкрепа на благотворителната акция „Подари книжка за Великден!“ Ученици от 1 „г“, 2 „а“ и 11 „а“ клас зарадваха децата от ЦСОП Благоевград, със събраните от тях книги;

06.04.2023 г. – Национална инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя…“, осъществена с подкрепата на МОН, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и синдикат „Образование“.

На учениците от 1 до 5 клас гостуваха български детски автори. Авторката Надя Лашева представи пред първокласниците книгата си „Морският дявол“, във 2-ри и 3-ти клас Илия Деведжиев – книгата „Караконджул в костюм“. Четвъртокласниците и петокласниците се запознаха с „Изпитанието на Розара“-разкази и детско-юношеския роман „Кръгът на лунната светлина“ чрез автора им Никола Чалъков;

04.04. – 31.05.2023 г. – за поредна четиринадесета година се проведе двумесечната инициатива „Празници на словото- 2023 г.“. Инициативата е открита с представяне в библиотечното кино на „Вълшебният свят на басните“ пред първокласниците. Бяха представени световни и български баснописци, техните творби и анимираната басня „Лъв и мишка“; В читателските маратони от 2 до 4 клас всеки клас избра по двама най-добри четци, които представиха достойно класовете си на Състезанието по четене; Проведоха се и Конкурс по Декламаторско майсторство, Конкурс за литературни произведения „Работилница за творческо писане“; Конкурс за рисунка  „Моят любим литературен герой“; В състезанието „Аз вече мога да чета“ първокласниците показаха много добра четивна техника; В Дарителската кампания „Деца даряват книги за деца!“ 34 дарители дариха 78 книги; В Състезанието по практическа и функционална грамотност за учениците от 5, 6 и 7 клас се включиха 34 ученика, които показаха много добро ниво на познание; Дефилето на литературните герои събра 70 участници от начален курс, облечени в прекрасни костюми на любими приказни герои;

03 – 08.04.2023 г. –  Във Флоренция-Италия в обучителен курс по Еразъм+ „Видео игрите в образователния процес“, с преподавател Рикардо Мани, участваха И. Стамболиева – зам. директор по учебната дейност и Елена Попниколова – преподавател по английски език в 7 СУ. Участници: учители от България, Португалия, Испания и Германия;

31.03.2023 г. – Иновативен тримерен урок по биология, история и цивилизация и философия „Човекът през калейдоскопа на времето“. Участваха ученици от 8 до 12 клас, г-жа Р. Икономова-преподавател по БЗО, г-жа Д. Дралева-преподавател по философия и г-н П. Мицов-преподавател по история и цивилизация. Урокът се проведе в СТЕМ-центъра на училището. На финала всеки трябваше да отговори на въпроса „Какво от миналото и настоящето бих взел със себе си в бъдещето?“;

28.03.2023 г. – Спортнитеуспехи на учениците от 7 СУ „Кузман Шапкарев“ продължават: Областен шампион – баскетбол момичета 5-7 клас!Второ място за отбор лека атлетика-момичета;

27.03.2023 г.„Ден на европейските автори“. Инициативата е организирана от Европейската комисия, ръководена от г-жа Мария Габриел-комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Целта е да се насърчи четенето сред младото поколение, като му се разкрие разнообразието на европейската култура.

1. Заедно с библиотекарите от Училищни библиотеки и учениците от 7 СУ „Кузман Шапкарев“, Благоевград; НПГПТО „М. В. Ломоносов“-гр. София; 39 СУ „Петър Динеков“; гр. София и ОУ „Добри Чинтулов“, гр. Варна, организирахме видео-среща чрез Google Meet.  Нашите ученици: Мартин Стоилов-7„а“ кл.., Гергана Стефанова – 7„в“ кл. и Анна-Мария Зябрева – 7“г“ кл. четоха поезия от Елисавета Багряна и представиха поетесата. Учениците от останалите училища представиха Петя Дубарова, Леда Милева и Дора Габе.

2. Д-р Лилия Стоянова, директор на 7 СУ „Кузман Шапкарев“ , прочете на шестокласниците разказа „Радост“ на българския класик Елин Пелин в Деня на европейските автори. В последвалия разговор с учениците тя ги посъветва да четат повече книги за удоволствие в свободното си време. Учениците изслушаха и информация за факти от живота и творчеството на Елин Пелин, представена от И. Шишкова, училищният библиотекар;

24-25.03.2023 г.- XV Национално състезание по информационни технологии.

Тема: „Знанието е сила“. Откриването се състоя в зала „22-ри септември“, Благоевград. Поканени бяха  гости, 76-те участниците от 23 училища в страната /Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Хасково Добрич, Кюстендил, Лом, Петрич, София/и 39 ръководители.

Участниците се състезаваха в следните направления:V-VІІклас: Компютърно моделиране, Уеб сайт, Интерактивна презентация;VІІI-XII клас: Уеб сайт, Мултимедийни клипове, 3D моделиране, Самостоятелни компютърни приложения, Интернет приложения. Сред отличените участници са и наши ученици – Християн Весков-11 а клас – 1 място и Костадин Папукчийски от 11 а клас – 2 място в направление „Мултимедийни клипове“;

По повод Световния ден на водата-22.03.2023 г. ученици от 5„г“ и „д“ 6 „б“, „в“ и „д“ и  7 „б“ клас от 7 СУ изготвиха прекрасни проекти, макети и инсталации, които представиха в зала „22-ри септември“. Гостуваха учениците от 8 клас, които присъст-ваха на лекция на д-р Атанас Пелтеков-командир на мисията ни в Антарктида 2;

22.03.2023 г. –  Пролетно четене „Обичам да чета!“ във вторите класове –  по инициатива на логопеда на училището А. Георгиева и ресурсния учител Е. Аленова. Щафетно четене на любими приказки от Х. К. Андерсен, Братя Грим и Шарл Перо;

М. март , 2023 г. – Учителите по природни науки и СТЕМ – интеграция : Р. Иконо-мова, д-р Ил. Янева и В. Димитрова взеха участие в VI национален конкурс по СТЕМ. Спечелиха в категорията „STEM – учител AMBASSADOR“ с разработки на СТЕМ- уроци, а нашия ученик от 12 „а“ клас – Станислав Бачев и екипа му – с анимация в категорията SUPER – STEM ученици. Разработките са публикувани в списание „STEM – иновации, знание и образование „/ бр. 16 и 17, 2023 г./

13 – 18 .03.2023 г., до Валенсия-Испания, пътуваха за обучение „Дигитална медия: Класна стая на бъдещето“ по Еразъм + д-р И. Янева, преподавател по химия и г-жа В. Димитрова – по физика и математика. Обучението обхвана учители от Германия, Холандия, Естония, Италия и България;

По повод 3 март – Националният празник на България учениците от 5 „б“, 5 „в“ и 5 „д“ клас и г-жа М. Граховска, със съдействието на логопед А. Георгиева, подготвиха открит урок „Хайдути. /Баща и син/“ . Учениците демонстрираха познанията си за Христо Ботев и неговите поетични творби чрез презентации на Николай Грозданов и Михаела Атанасова от 5 д клас; Драматизация на част от поемата „Хайдути. /Баща и син/“; Състезание между литературните отбори за най-добра рисунка по темата. Журито – д-р Л. Стоянова-директор, г-жа И. Стамболиева-заместник-директор, г-н Т. Куков- актьор от ДТ „Н. Вапцаров“ и И. Шишкова-библиотекар, класираха и наградиха отличилите се участници и отбори;

22.02.2023 г. – Ден на розовата фланелка  – „В розово срещу училищния тормоз!“ С розовите сладки, с розовите бонбони, с розовите панделки и сърчица, учениците и учителите от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“, се присъединиха към гласа на милионите други ученици по света, за толерантни взаимоотношения и неприемането на тормоза в училище и че всеки ден трябва да се подкрепят взаимно, като се стремят към по-приобщаващо общество. С примера си учителите учат децата на емпатия, милосърдие и състрадателност!

14.02.2023 г. –  Шестокласници от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ заедно с г-н Петър Мицов взеха участие в беседа на тема: „Васил Левски и обиколките на Апостола в Разложко“, проведена в Национален пресклуб на БТА, Благоевград. Беседата е посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски.

50 години VII СУ „Кузман Шапкарев“01.02.2023 г.

  С грандиозен и запомнящ се спектакъл и среща на поколенията най-голямото училище в областта празнува 50 години от създаването си. Гости на тържествата бяха: Ивайло Златанов – началник на РУО-Благоевград; Владимир Колев – управител на издателство „КЛЕТ България“ ООД; Диян Петков – представител на издателство „КЛЕТ България“ ООД; Проф. Д-р Марин Русев – преподавател в Геолого-географски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и председател на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти; Директори на партньорски училища от страната-Румяна Парцова-68 СУ-София; Директори на училища от Благоевград: Милена Ковачева и Светослав Стоянов – 2 ОУ „Димитър Благоев“; Михаил Спасов – 3 ОУ „Димитър Талев“; Светлин Абаджиев – СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“; Николай Каращранов и Димитър Стойчев – ПМГ „Акад. Сергей Корольов“; Тина Попова – ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“; Марияна Митова – ПГСАГ „Васил Левски“; Димитрина Иванова – ПГТЛП „Гоце Делчев“; Адв. Атанаска Богоева – Председател на Училищ-ното настоятелство при 7 СУ „Кузман Шапкарев“; Мария Рошкова – Председател на Обществения съвет при 7 СУ „Кузман Шапкарев“; Надежда Радкова – член на Обществения съвет при 7 СУ „Кузман Шапкарев“; пенсионирани учители; учители, преподавали в училището през годините.

   Тържествата започнаха с отбелязване на патронния празник по класове.

   „Срещата на поколенията“ събра в училищния стол няколко поколения учители. Бяха поканени над 60 бивши учители и служители на учебното заведение, голяма част от които с вълнение отново прекрачиха прага на училището и си припомниха годините, отдадени на образованието и възпитанието на хиляди ученици. Анка Грозданова, Олга Камбитова, Любима Димитрова, Виолета Стойчева разказаха с умиление интересни ситуации от педагогическата си практика. Всеки от тях получи грамота „за благородната, всеотдайна и хуманна работа и принос в изграждането авторитета на училището“ и малък подарък, осигурен от Гергана Павлевичина-Стоянова – бивш техен колега, за спомен от честването. В края на срещата учителите-ветерани направиха обиколка, придружени от ученици и учители, из обновените коридори и класни стаи. Разгледаха тематичните кътове по история, география, изкуства, влязоха и в СТЕМ-центъра по природни науки, не спестиха суперлативи от новия Планетариум, разположен на четвъртия етаж и изказаха възхищението си от обновената училищна материална база: „VII СУ не е просто обновено, това е едно изцяло ново училище!“

  Кулминацията на честванията беше тържествен концерт в зала „Пейо Яворов“, в който участваха всички ученици, а сред гостите бяха бивши и настоящи учители и служители на училището, кметът Илко Стоянов, представители на различни образователни институции, партньорски организации, издателства и училища. Беше подготвена  детайлна презентация, показваща постиженията на училището през годините в различни сфери. В спектакъла взеха участие  местни танцови и музикални школи, както и бивши и настоящи ученици и учители. На сцената имаше от всичко – от народни и спортни танци, елементи на естетическа гимнастика и акробатика до модерни хореографии, композиции и прекрасни музикални поздрави от Лъчезар Кацарски, Константина Димитрова и други ученици от музикалната паралелка в НХГ.

  Кметът Илко Стоянов отправи приветствено слово и поздрави ръководството, преподавателите и възпитаниците на VII СУ за усилията в посока утвърждаване авторитета на училището. Той благодари за постигнатите от училището успехи през годините. Припомни, че самият той е учил в него и пожела училището да пребъде.

  Бившият дългогодишен кмет Атанас Камбитов, също възпитаник на 7 СУ, с вълнение си припомни хубавите моменти, преживяни в училището и заяви на учениците, че учат в най-хубавото, най-подреденото и най-модерното училище;

20.01.2023 г. – Еврокомисарят Мария Габриел засади първото за България дърво от кампанията за целия ЕС „Засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г.“ в двора на VII СУ „Кузман Шапкарев“

„Засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 година“ е общоевропейска инициатива, на която българският еврокомисар Мария Габриел даде началото за България от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград. В двора на училището тя засади първото за страната ни дърво от кампанията. Общоевропейската инициатива е свързана с образованието за климата, а амбициозната цел, която си поставя е намаляване на загубата на биоразнообразие, адаптиране към изменението на климата и приобщаване най-вече на младите хора към стратегията на Европейския съюз за биоразнообразието и постигане целите на „Зелената сделка“.

„Дърветата са живот. Да засадиш дърво е да поставиш началото на една малка вечнаст!“

„За мен е гордост и удоволствие, че даваме начало на инициативата за България от Благоевград, от Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ – каза Мария Габриел и очерта основните послания на кампанията: „Младите хора да са тези, които ще ни помогнат да постигнем амбициите, свързани със зеления преход, те да са тези, които да ни подскажат още идеи как да опазим планетата, околната среда, местата, на които живеем. Когато засаждаш дръвче посяваш семенце на вечност, на нещо, което носи радост за окото, оказва влияние върху здравето на всеки един от нас и нещо, което ни сближава като общност“- каза Мария Габриел. Тя запозна ученици и учители и с новата програма „Еразъм плюс“ и възможностите, които тя дава.„Програмата кореспондира с вашите приоритети, затова искаме новата програма да бъде „зелена“ и цифрова“.

  Директорът на учебното заведение д-р Лилия Стоянова връчи плакет на Мария Габриел и екопроект, изработен от ученици.

22-23.12.2022 г.Коледна благотворителност:

      –Учениците, техните родители и учители от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, безусловно подкрепени от Ръководството на училището, подкрепиха акцията на Българския Младежки Червен Кръст – „Вместо цвете дари надежда!“, в подкрепа на хората от наводнените села в община Карлово.  

 Учениците и техните родители за пореден път се включиха в инициативата на Българския Младежки Червен Кръст и събраха най-много дълготрайни хранителни продукти за десетките нуждаещи се хора от Благоевград.

 Учениците от 2 „г“ клас, заедно със своите учители, зарадваха възрастните хора от дома „Света Петка“, кв. Струмско, Благоевград.

  По инициатива на учениците от Ученическия парламент се организира и проведе    Коледен базар, в подкрепа на Дора Йорданова Димитрова – ученичка в 9 „а“ клас в VII СУ „Кузман Шапкарев“. Събраните средства бяха предоставени на семейството на Дора, за възстановяване и рехабилитация.

20-23.12.2022 г. – Бъдни вечер, Коледа и коледните символи

 Малките първокласници научиха в училищната библиотека за раждането на Христос и обичаите по време на Коледните празници. Те бяха запознати с характерните коледни символи и техните истории. Учениците споделиха как се  подготвят вкъщи за посрещане на зимните празници. Акцентът беше поставен върху смисъла на празнуването – Коледа е празник, на който се събира цялото семейство, за да сподели любовта, милосърдието и добротата!

20.12.2022 г. – Коледно тържество „Звездите се раждат на Коледа!“

За празничната атмосфера и доброто настроение на всички гости, учениците и техните учители бяха подготвили коледни песни, стихотворения и танци. С трепет и надежда отправиха своите благопожелания за здраве, разбирателство, любов и доброта.

12.12.2022 г. – По повод Деня на отворените врати „Наследството на първия символ на свободите – Магна Харта: правосъдие през 21 век. Магна Харта на съдиите“ в Окръжен съд-Благоевград бе открита изложба „800 години Магна Харта–основа на свободата“. На събитието бяха поканени ученици от VII СУ „Кузман Шапкарев“;

09.12.2022 г.- По покана на г-н Ив. Симеонов, преподавател по география и икономика,  в училището ни гостува невероятният пътешественик Росен Охеда от Хасково, посетил 171 страни в света и сподели впечатления чрез видео-материали;

03.12.2022 г. – Учениците от VII СУ,,К. Шапкарев“ представиха отлично нашето училище в ученическата конференция „Мога и знам философия“ в ЮЗУ,,Н. Рилски“. Станислав Бачев и Павел Ангелов от 12 „а“ клас и Антоний Чикалов, Петя Костадинова и Стилян Дончев от 10 „а“ клас представиха философски проекти за Философията на 21 век, новата визия на човека и необходимостта от автентична комуникация, от приемане и толерантност към различията между хората, от уважение и приемане изборите на другите. Анели Бачева и Раен Бойков от 9 а клас участваха с доклад за Философията и модерното образование.;

01-23.12.2022 г.Коледна дарителска кампания „Коледен подарък“ вдъхнови 35 дарители, които дариха 98 книги за Училищната библиотека;

01.11.2022 г. – Ден на народните будители – Конкурс „На будителите с любов. Зелена феерия“ –  42 уникални проекта – растителни инсталации, творби с живи растения и природни материали, създадени от нашите талантливи ученици. Подбрани творби бяха предоставени на РУО-Благоевград като специален поздрав от колектива и учениците на 7 СУ по повод на празника;

5-27.10.2022 г. – в училищната библиотека бяха организирани Библиотечни уроци за първокласниците. Малките ученици и бъдещи читатели бяха запознати с правилника на библиотеката: с техните права и задължения, с „Молбата на книгата“ и инициативи-те, в които могат да се включат. Представена им беше анимационната версия на приказката „Дъщерята на бабата и дъщерята на дядото“, която накрая бе обсъдена и от нея децата си извлякоха важни поуки.

12.10.2022 г.Открит еко-урок с учениците от 2 „а“ клас, с ръководители г-жа В. Костова и г-жа О. Дивизиева. Децата научиха много неща за прекрасната българска природа и как да се грижат за нея, благодарение на служители от Районна дирекция на горите.

М. октомври – Есенна изложба в централното фоайе.  Авторски графични и живописни рисунки на учениците от 4 а, 5 и 6 клас, изработени в часовете по изобразително изкуство и г-жа П. Танева;

В периода 21-27.09.2022 г.  15 ученици, с ръководител г-жа Й. Христова и ръководството на 7 СУ„К. Шапкарев“, водени от д-р Лилия Стоянова, директор на училището, взеха участие в обучение по STEM по европейската програма Еразъм + в гр. Неапол, Италия.

2021/2022 г.

За втора поредна година, през месец юли 2022 г., над 150 ученици от нашето училище лагеруваха на море в гр. Китен, в хотел „Грийн парк“,  по проект на МОН „Отново заедно“ – НП „Ефективно включване, трайно приобщаване и образователна интеграция” на Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021 – 2030)

Наред с плажните забавления, летуващите посетиха и аквапарка в Примирско и тракийското скално светилище Бегликташ;

На 27, 28 и 29.06.2022 г. в 51 СУ „Елисавета Багряна“ – София се проведе поредната инициативата по НП „Иновации в действие“. Присъстваха представители от Спортно училище „Св. Климент Охридски“ – Враца, СУ „Христо Ботев“ – Враца и 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград. От нашето училище участваха 11 учители и 2 ученици. По време на партньорската среща, нашите представители наблюдаваха уроци по биология и здравно осигуряване, по история и цивилизация, посетиха изложба „Градска среда – преди и сега“, годишна изложба на учениците от 8 до 11 клас от профил „Изобразително изкуство“ в общински културен институт „Красно село“;

23.06.2022 г.IV фестивал на природните науки и математиката в 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ – София. Тема: „Силата на човешките кодове-как да създадем ум?“/Изследване върху възможностите на човешкия мозък.  7-мо СУ Благоевград и 68-мо СУ, София се изправиха едно срещу друго в няколко области: 1. След тримерния урок за мозъка двете училища отговаряха на въпроси от урока; 2. След това предизвикаха своите сетива и до колко познават емоциите си; 3. Интересна и оспорвана бе дискусията, 4. Учениците от двете училища представиха комикси, създадени с отлични въображение и умения.

  VII СУ „Кузман Шапкарев“ завоюва първите две места;

24.05.2022 г. – Участие на ученици и учители в тържествено отбелязване на Деня на Славянската писменост и култура – 24 май, организирано от Община Благоевград.;

17.05.2022 г. – Първо място за учениците от 6 в клас на Районно ученическо състезание „Защита при бедствие, пожари и извънредни ситуации“;

Истински празник в двора на училището настъпи на 12 май 2022 г. с изпращане и последния училищен звънец за абитуриентите от випуск 2022 г. След сбогуване на зрелостниците със знамето, бяха наградени и ученици и учители, постигнали успехи и активно участвали през учебната година в училищната и извънкласна дейност;

12.05.2022 г.  – IX регионално състезание по география и икономика. Тема: „За мирна планета“. Състезанието е посветено на Международния ден на Земята – 22 април. Целта на състезанието е да предостави възможност на учениците да покажат благата, които ни дава планетата Земя, като условие за мирно съжителство между различни страни и народи, стимулира интерес към географията, като се демонстрират нейните връзки и зависимости с придобити в училище знания и умения по други научни и приложни направления. То дава възможност млади хора да влияят върху обществените ценностни приоритети, изразявайки своето мнение върху актуални проблеми на човечеството и изграждайки споделен свят за мирно и справедливо цивилизационно развитие. В деня на състезанието участие взеха – 9 /девет/ отбора в направата на макети и 10 /десет/ отбора в рисунка върху картон;

11.05.2022 г. –  Иновативен урок „Сърцето мое“ на ръководителя Румяна Икономова с ученици от 7 до 12 клас бе представен пред изтъкнати кардиолози от Националната кардиологична клиника и представителите на Ротари-клуб. Гостите бяха запознати с възможностите за STEM обучението в изградения STEM център. Това е обучение по съвсем нов начин – учене чрез преживяване;

06.05.2022 г. – С открит урок по родолюбие бе отбелязан Деня на храбростта и на Българската армия – 6 май.  Специални гости на събитието бяха военнослужещи от формирование 26 400, педагогически специалисти и ученици от столичното 51 СУ „Христо Ботев“ и Спортното училище – Враца.. В училището бе организиран и проведен впечатляващ урок, който започна с националния химн и завърши с „Тих бял Дунав“. Бяха развети българският трибагреник и знамето на образователната институция. Д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионалния исторически музей, запозна учениците със знакови дати и събития, свързани с формирането на Българската армия. Майор Александър Петров акцентира на славната история на Четиринадесети пехотен македонски полк, чиито наследници днес са военнослужещите от формирование 26 400. „Ние с чест носим пагоните, униформата и ще направим всичко възможно да защитим честа, достойнството на хората, които вече не са сред нас.“- обърна се към учениците майор Петров и ги посъветва да помнят, че Българската армия няма нито едно пленено бойно знаме. В знак на уважение и признателност единадесетокласничката Габриела Маринова рецитира и подари на военнослужещите свое авторско стихотворение, а учителите по история Петър Мицов и Иван Симеонов „провериха“ знанията на младежите с историческа викторина, като най-добрите бяха наградени с книги.;

02-04.05.2022 г.НП „Иновации в действие“-партньорска среща  – Домакин: 7 СУ „Кузман Шапкарев“, Благоевград, с директор Д-р Лилия Стоянова, партньори: СУ „Христо Ботев“ – Враца с директор Виктор Кръстев, 51 СУ „Елисавета Багряна“ – София с директор Асен Александров, Спортно училище „Св. Климент Охридски“ – Враца, с директор Даниела Велкова. През първият ден училището домакин представи открит урок по иновативния предмет „СТЕМ интеграция“ на тема – „Сърцето мое“ проведен от Р. Икономова – преподавател по БЗО. През втория ден бяха проведени два открити урока по природни науки и един в начален етап: 1. „Химията в любовта“ – проведен от д-р Ил. Янева, преподавател по ХООС. 2. „Слънцето в очите ми“ – проведен от В. Димитрова, преподавател по физика и астрономия. 3. Интегриран урок по математика и родинознание „Jump Math“, проведен от М. Тодорова – начален етап. Третия ден беше представен интердисциплинарен урок на тема: „Математика ръка за ръка с информационните технологии“ – проведен от Р.Томова, преподавател по математика. Бяха демонстрирани дейности и на два клуба:  Клуб „Дигитален свят“ – с ръководител Л. Божикова, преподавател по ИТ, представи програма за създаване на игри „Скрач“ със състезателен характер.  Клуб „Родолюбец“ – с ръководител К. Шуманова, преподавател по ИТ, представи проекти от участия в състезания;

По повод 22 април – Денят на Земята, учениците от 4 „г“, с ръководител госпожа Ирибозова, засадиха цветя в двора на училището;

21 април 2022 г. –  Учениците от 7 клас и г-жа М. Граховска стартираха Великденските празници с открит урок по литература на тема: „Нашата връзка с българските традиции, отразени в разказа на Елин Пелин ,,По жътва“. Учениците се състезаваха в три направления: 1. Литературен кръг, където показаха своите знания върху творчеството на автора; 2. Художествени умения – рисуване на картини по разказа; 3. Кулинарни умения-месиха питки и баници. Представена бе драматизация на самия разказ ,,По жътва“. Жури в състав: Доц. д-р М. Анева – режисьор от ЮЗУ, г-жа Ирена Стамболиева – зам. директор и учител по БЕЛ, Спаска Митова-учител по БЕЛ и Ангелина Георгиева – логопед, оцени представянето на отборите: 1- во място и в трите кръга взеха учениците от 7 в клас; 2-ро място учениците от 7 а; 3-то място -7 б клас;

На 11.04.2022 г. в VII СУ“Кузман Шапкарев“, гр. Благоевград стартираха за 13-та поредна година традиционните „Празници на словото-2022 г.“. Мащабната инициатива е посветена на 2 април – Международният ден на детската книга, 23 април – Световният ден на книгата и авторското право и 24 май – Ден на славянската писменост и култура. Мероприятията са съобразени с училищния план за дейности, насърчаващи и повишаващи грамотността на учениците във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Празниците обхванаха 765 ученици от всички класове. През април малките първокласници се запознаха с „Вълшебството на френските приказки“ и с  живота и творчеството на Шарл Перо. Маратоните по четене с учениците от 2 до 4-ти клас, бяха част и от XI-та Национална кампания „Походът на книгите“, организирана от Асоциация „Българска книга“ с партньорството на МОН. Общо 320 ученици четоха с удоволствие и излъчиха по двама най-добри четци, които участват в Състезанието по четене. В Състезание по четене между победителите от читателските маратони най-добрите четци имаха задача да четат изразително непознат текст, включващ пряка реч и да предадат думите на героите с подходяща интонация;  В конкурса за литературни произведения „Работилница за творческо писане“ с теми по избор участваха 24 млади поети и писатели в 3 категории: поезия, проза и кратки литературни форми.; Конкурсът за рисунки „Моят любим литературен герой“ мотивира 85 талантливи художници да създадат прекрасни рисунки.; В дарителската кампания с голямо желание се включиха 37 ученици, учители и родители, които дариха 139 издания за фонда на библиотеката и наградния фонд. На 30 април на всеки от тях бяха връчени благодарствени адреси. През м. май състезанието „Аз вече мога да чета!“ –обхвана 110 малки първокласници, които четоха части от непознати текстове. Излъчени бяха най-добрите четци чрез гласуване; Учениците от 5 до 7 клас показаха отлични познания по български език в Състезанието по практическа и функционална грамотност; На очакваното с огромно желание Дефиле на литературните герои 76 участници с красиви и оригинални костюми, грим и прически пресъздадоха своите любими герои от книжките, които са прочели. Присъстваха много ученици, колеги и родители, които чрез гласуване определиха най-добрите;

25-27.03.2022 г.XIV Национално състезание по информационни технологии с тема „Пандемията Ковид 19 – предизвикателство и решения“, предвид епидемичната обстановка, се проведе изцяло on-line. Домакин на състезанието е 7 СУ „ Кузман Шапкарев”- Благоевград. 108 ученици от 21 населени места демонстрираха своята креативност, творчески потенциал, способности в съответните научни области чрез използването на компютърни технологии. Участниците се изявиха се в следните направления : Компютърно моделиране, Интерактивна презентация /5-7 клас/, Уеб сайт, Мултимедийни клипове, 3D моделиране, Самостоятелни компютърни приложения, Интернет приложения /8-12 клас/. Престижният форум бе открит в приветствие от директора на 7 СУ д-р Лилия Стоянова и изключителен по своето съдържание клип, представящ въздействието на пандемията в световен мащаб. На 26 март бе защитата на проектите в отделните категории, след което бяха обявени и победителите;

08.03.2022 г. – открит дебат на тема ,,Проблемите на младите хора-решения и перспективи“ между учениците от горен курс. Под вещото ръководство на г-жа Д. Дралева, в първия кръг учениците от двата отбора изложиха основните проблеми на младите хора. Във втория кръг посочиха и решенията за справяне със самите проблеми. Разменяха си и си задаваха различни въпроси, а в трети кръг думата имаха публиката и арбитрите с въпроси към самите участници. С отлично ораторско майсторство и убедителност първо място взе Ивана Гошева от 12 а кл. и отбора на „Знаещи“ – Васко Николов -12 а и Магдалена Георгиева -10 а. Достойно се представиха и техните опоненти от отбора на „Можещи“ – Златина, Илия и Михаел от 12 а кл;

07.03.2022 г. – «Народ, който знае историята си и се учи от грешките в нея, може правилно да планира бъдещето си.» Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на тематичен кът „Велика България“ в 7 СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград. Той е изграден по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната за изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия;

М. март, 2022 г., чрез проектно – базирано обучение, ученици от 6 клас от клуб “Природата и ние” с ръководител д-р Илияна Янева, отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR). Бъдещите еколози фокусираха вниманието на съучениците си върху екологични проблеми и как да се справим с тях. Те представиха и защитиха изпълнените от тях проектни задачи и предизвикаха бурни дебати върху екологични теми;

03.03.2022 г. – Ученици и учители участваха в градското тържество  по повод Националния празник на страната;

01.03.2022 г. – Учениците от ЦДОУ 5-6 клас изработиха прекрасен трицветен венец, по повод 1 март, на който бяха монтирани различни национални мотиви, свързани с нашето минало;

23.02.2022 г.  – Ден на розовата фланелка – Учениците от 2 д клас, с класен ръководите г-жа Р. Бенова отбелязаха деня и казаха: Не на тормоза в училище, но не само за ден!;

14.02.2022 г. – В Деня на влюбените г-жа Илияна Янева изнесе открит, нетрадиционен урок по химия – „Химия на любовта“. „Изучаването на химия има две цели: едната – усъвършенстване на природните науки, а втората – умножаване на житейските ползи.“ – в заключение каза тя.

Последната учебна седмица на м. декември 2021 г., коледно настроение и положителни емоции на учениците от 7, 9 и 10 в часовете по химия. Учениците с удоволствие наблюдаваха забавните опити: “Златен дъжд”, ”Вулкан”, “Слонска паста”, “Хамелеон”, “Огънчета под вода” и как да запалим спиртна лампа без кибрит;

21.12.2021 г.– С прекрасни впечатления и професионални амбиции са учениците от 10 и 12 клас на 7 СУ „К. Шапкарев“ след посещението си в модерните лаборатории на УНИБИТ;

М. октомври, 2021 г.– В тазгодишното девето издание на конкурса на вестник „Струма“ д-р Лилия Стоянова заслужи второ място в категория „Любим учител”, като впечатли журито с есе на тема“ На какво ни научи пандемичната обстановка в училището и обучението в онлайн среда“. В топ 10 завършиха Златина Божурска – учител ЦДО и Елена Даскалова- учител по ИТ.

 С изцяло новата си учебна среда, методи на преподаване, технологични решения и умело ръководство VІІ СУ „Кузман Шапкарев“ заслужи приза „Училище на годината“ 2021;

 От 26.10.2021 г. – Дистанционно обучение /обучение в електронна среда-ОРЕС/ поради влошената епидемиологична обстановка. От 10.11.2021 г. учениците от начален етап се върнаха в училище с декларация от родител за съгласие да бъдат тествани два пъти седмично за КОВИД-19. Пет паралелки останаха в ОРЕС, заради отказ на родителите от тестове. На 06.12.2021 г. всички ученици от 5 до 12 клас се върнаха в училище.;

 30.09.2021 г.  – Учениците от VII СУ „Кузман Шапкарев“ се включиха в националната кампания „Походът на книгите“, организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на образованието и науката за десета поредна година. Пред учениците от 3 „в“ клас, с класен ръководител г-жа Мая Иванова, беше представена презентацията „Пътят на книгата до нас“, свързана със създаването на книгите;

 На 24.09.2021 г.- за първи път нашето училище взе участие в „Европейски ден на спорта в училище“. Организатор на събитието е BG BE ACTIVE.Около 400 ученици се включиха в различни игри – щафетни, тренировка физическа подготовка, демонстративен мач, волейбол, най-малките участваха с рисунки на асфалта на тема „Здравословен начин на живот“;

 16-22.09.2021 г. – Европейска седмица на мобилността – Учениците от 7 СУ „К. Шапкарев“ се включиха във второто издание на „Дни на безопасността на ROADPOL“. Водени от посланието на кампанията „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, учениците от 11“а“ клас – Владислава Димитрова, Габриела Маринова, Мария Халибрям и Станислав Бачев демонстрираха на най-малките, какво е правилното и безопасно поведение, когато сме на пътя. Момичетата и момчетата от прогимназиален етап се включиха в инициативата, като показаха своите майсторски умения на велосипед, с демонстрация на приложно колоездене. Изработвайки прекрасни рисунки, учениците от начален курс, показаха че познават правилата за безопасност на движението по пътищата;

 31.08.2021 г.5-ти Национален конкурс за STEM науки в България, който се проведе под егидата на МОН и Европейски проекти. Национални лауреати с екипен проекта на руски език „Осень“, направление – SUPER STEAM (art) – Васко Николов, Крум Царев, Михаил Харалампиев и Илия Колев от 12 „а“ клас, с ръководител г-жа Светлана Дживджорска. Учениците подготвиха сами презентациите, съчиниха стихове, есета и рецитираха творби на А.С.Пушкин на руски език. Наградени учители: Валентина Димитрова, категория – „STEM AMBASSADOR“.

 Приемане на статут „Иновативно училище“- с иновативни методи на преподаване, иновативен подход на управление с нови роли, нова учебна среда, нов учебен предмет – „STEM-интеграция“

2020/2021 г.

 В началото на лятната ваканция около 100 ученици от всички класове /1-11/, избрани по определени критерии, лагеруваха в Китен и Слънчев бряг по НП „Отново заедно“ на МОН. В програмата, наред с плажуването, бяха предвидени забавни и занимателни игри, аниматор и посещения на исторически и културни обекти: аквапарка в Примoрско и Слънчев бряг, стария Несебър и тракийското скално светилище Бегликташ;

 13.06.2021 г.Александър Георгиев от 7 „а“ клас постигна най-висок резултат 193 от 200 точки на Националния кръг на олимпиадата по география и икономика;

 В Националния кръг на състезанието по английски език Kangaroo global linguistics 8 ученици представиха отлично училището: Даная Митова, Дея Михалкова, Дея Драганова, Цветелина Цветкова, Димитър Вагалински, Владимир Иванов, Филип Лазаровски и Десислава Маркова;

 11.06.2021 г. –  в VІІ СУ „Кузман Шапкарев” – Благоевград, бе открит първият в областта „STEM център за откриватели“. Това става възможно след кандидатстване по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”, а проектът, чийто автор е директорът на VІІ СУ д-р Лилия Стоянова, бе одобрен за финансиране в размер на 300 хил. лв.

 За година и половина упорит труд екипът на д-р Стоянова, включващ и архитект инж. Димитрина Митрева, графични дизайнери, специалисти в областта на мебелното обзавеждане и в подбора на технологично оборудване от последно поколение, успяха да преобразят и да създадат изцяло нова за образователната ни система концепция, с която VІІ СУ „Кузман Шапкарев” става училището на бъдещето.

  Цялостната трансформация на училищното пространство започва от осветена арка с надпис „STEM“, която отделя обособените кабинети по физика и математика, химия и биология и природни науки от останалите помещения на третия етаж. В отделеното коридорно пространство са обособени вълнообразни мултифункционални ниши с изпъкнали и вдлъбнати места до вратите, вълнообразни пейки за сядане, с LED ленти, осветяващи информационни табла, контакти за зареждане на таблети и телефони, срещу които е предвидена стена за творчество на учениците. Върху нея може да се катерят, рисуват, творят.

  Целта е с новата учебна среда (физическа, дигитална и съдржателна) младите хора да се подготвят за успешна бъдеща реализация в различни сфери на живота, развивайки своето логическо мислене, умения да решават проблеми, дигитална грамотност, емоционална интелигентност.

  Д-р Стоянова и заедно с началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов срязаха лентичката на новия СТЕМ център.

  Гостите – учители и директори, влязоха в отличаващия се с космически дизайн кабинет по физика и математика, оборудван със станции за експерименти, подвижни СЕТ лаборатории за експериментална работа и маси с мултисензорни екрани /touchscreen/, асиметричните шкафове със стъклени витрини, интерактивна маса, лаборатория и вградена стена с експозиция на динозаври, животни и растения на кабинета по химия.

  Зоната за релакс е в обособен зелен център с два цилиндрични вертикални аквариума във фоайето, вертикални градини, обхващащи и двете стълбищни клетки и стъклена част от стената с бонзай и декоративна растителност. В зеления център е разположен и кабинетът по природни науки с иновативни решения на флората и фауната под формата на декорация от двете страни на зоната за експерименти, както и естествени пънчета в четирите цвята на STEM науките – жълто, синьо, червено и лилаво.

  Всяко помещение е със стъклени врати и е оборудвано с модерни модулни маси, които позволяват разместване по предназначение – за самостоятелна работа или кръгла работилница за проекти, насърчаваща креативното мислене и екипната работа. Чрез възможностите на интерактивния софтуер mozaBOOK, безжичните лаборатории, роботизирания кът и всички предвидени интерактивни средства се разработват уроци и казуси, които ще научат децата как различните научни дисциплини се интегрират и работят заедно. Чрез това учебно съдържание в смесената учебна среда се демонстрира на учениците как научният метод може да бъде приложен в ежедневието.

  Работилниците за проекти в дъното на всеки от кабинетите разгръщат възможности на проектно базиран или проблемно базиран образователен процес. Предвидени са модерни методи за преподаване и оценяване, аналитични рубрики, тестове за ученици и пълно портфолио от експерименти. „Факт е, че физическата среда възпитава, мотивира и учители, и ученици. Радвам се, че идеята на г-н Вълчев е намерила едно практическо място за реализация”, каза началникът на РУО и поздрави д-р Стоянова и колектива на VІІ СУ. Гости на откриването на фестивала бяха и ученици, и учители от столичното 68-о СУ „Академик Никола Обрешков”.

 11.06.2021 г. – III фестивал на природните науки – „Диамантът е въглен, справил се със стреса“

  Третият фестивал на природните науки и математиката се проведе в Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, от 10 часа, при следната организация:  Тримерен урок: „Диамантът е въглен, справил се със стреса“ на науките на чудесата: физика, химия и биология; Театрална постановка „Диамант и графит“; Състезателна игра „Зная много“ между отборите: „Нютон“, „Ломоносов“ и „Дарвин“; Защита на проекти, изготвени от състезателни отбори и участници във фестивала; Споделяне на добри практики.

  В тримерен урок учителката по химия д-р Илиана Янева акцентира на свойствата на въглерод, аутропните му форми – графит и диамант. Бе обяснен блясъкът на диамантите с физичните явления и тяхната красота и скъпоценност от физична гледна точка от Валентина Димитрова – учител по физика и астрономия, а преподавателката по биология Румяна Икономова даде съвети, свързани с преодоляването на стресовите ситуации. Атрактивни ученици с артистични умения представиха сценката „Диамант и графит“, а гостите от столичното 68-о СУ „Акад. Никола Обрешков“ достойно се включиха със скрач-игра, презентация, свързана с диаманта, и представиха новите учебни предмети „Природа и дигитален свят“ и „Интерактивен графичен дизайн“.

  Учениците представиха невероятни макети, които затрудниха журито в излъчването на първите три места. Предвидените награди и грамоти стимулираха участниците за нови изяви, а танците след фестивала обединиха младежите от двете училища, които предстои да партнират в следващите формати на фестивала.;

 През месец май учениците от 7 СУ „Кузман Шапкарев“ проведоха своите часове по „Природознание/Човекът и природата“ в училищния двор,  в компанията на лесовъдите Михаела, Севдалина и Стоил, пътуващи с новия климатичен фургон “Горичка в количка”. За изненада на горските учители нямаше нито едно дете, което да не знаеше кое е най-важно във живота – да засадиш едно дърво

 02.04 – 31.05.2021 г. – „Празници на словото-2021“

 Традиционната инициатива „Празници на словото“ беше проведена за дванадесети път. В програмата на инициативата бяха включени 12 мероприятия, в които участваха 805 ученици от 1 до 10 клас. Празниците бяха открити на 2 април – Международен ден на детската книга – с Четения на приказки от Х. Кр. Андерсен в начален етап, по повод на 216 години от рождението на писателя. От 12 до 16 април малките първокласници се насладиха на анимираната българска приказка „Мързеливото и работливото момиче“ по време на инициативата „Приказна съкровищница“. Проведени бяха: Читателски маратони по класове от 2 до 4 клас, Състезанието по четене. Оформен бе кът с изложе-на теоретична, методическа, учебна и биографична литература от отдел „Литературо-знание“ на училищната библиотека; В конкурса за литературно произведение „Работилница за творческо писане“ с авторски произведения се представиха 39 деца с 45 произведения в проза, поезия и кратки литературни форми. Те бяха оценени от литераторите Д. Пашова, М. Цинцарска и С. Митова и класирани в съответните възрастови групи – 1-4 и 5-12 клас. Дарителската кампания „Дари книга! Чети повече!“, обявена за периода 12 – 30 април, беше удължена до края на месец май, поради увеличения брой на ученици, учители и родители, желаещи да се включат в нея. Дарени бяха 148 книги и учебни помагала. В състезанието с първокласниците „Аз вече мога да чета!“ по класове, с излъчване на „Най-добър четец“ най-малките ученици показаха в каква степен са усвоили умението си да четат правилно и изразително. В Конкурса по декламаторско майсторство се включиха 36 участници, които декламираха на сцена стихове от български автори и лично творчество.

  В Състезанието по практическа и функционална грамотност за учениците от 5, 6 и 7 клас участваха 32 ученици, които работиха върху тестове за четене с разбиране. На 17 май в училищния двор се проведе дългоочакваното от учениците «Дефиле на литературните герои». В конкурса за най-добър костюм участваха 70 деца, облечени в пъстри костюми на приказни герои.;

22.04.2021 г. – VIII регионално състезание по география и икономика „Гората като национално богатство“

  Състезанието бе посветено на Деня на Земята. В него участваха ученици от 5 до 12 клас от областите Благоевград и Кюстендил. Организатори на състезанието бяха 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, Регионално управление на образованието – Благоевград и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти /АПГР/. Домакин бе Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград. Състезанието се проведе в електронна среда, както и на място, при спазване изискванията и мерките в условия на пандемична обстановка. В оспорваната надпревара, продължила близо месец, участие взеха 77 ученици в две възрастови групи: 5-7 и 8-12 клас, по тематичните направления „Защитени територии”, „Защитени растителни и животински видове”, „Еко – пътеки”, „Проблемни екологични територии”. Наградите бяха осигурени от АПГР – парични награди за първите четири места и  ЮЗДП, осигурили награди за всички 21 класирани участници. Компетентно жури оцени по специални критерии участието на учениците в презентации и видео – клипове, а изработените макети бяха оценени от 5-има представители на ЮЗДП, ДГС – Благоевград и Парк „Рила“, които получиха като реверанс от домакините най-добрите проекти.

  На 2 юни 2021 г., в VII СУ „К. Шапкарев“ се състоя официалното награждаване и връчване на грамоти на призьорите. В категориите „Презентации” и „Макети” първите места заслужиха учениците на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Симитли. В раздел „Видео – клипове” победител е Васко Николов от VII СУ, следван от Михаил Шуманов, ученик на ПГИ „Иван Илиев” и възпитаниците на училището в с. Сатовча, класирани на трета позиция.

  Сред отличените бяха Мартин Игнатов, Божидар Тасев, Ина Стоянова, Михаел Харалампиев, Венислава Георгиева, Ина Стоянова, Яна Пешева, Петя Костадинова от училището-домакин. Поощрителна награда в раздел „Презентации” заслужиха ученици от III ОУ „Проф. Марин Дринов“ – Кюстендил.

  Директорът на училището домакин д-р Лилия Стоянова получи специална награда. Председателят на журито проф. Марин Русев поздрави и благодари на организаторите, като подчерта, че никъде другаде не се провежда подобно регионално състезание. Амбицията е форумът да продължи да се развива и разраства и с включването на Пернишка област, след това на Западна България и да се превърне в национален;

 15.04.2021 г. – В Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България и във връзка с Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, творчески екип на ученици от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ участва във виртуално събитие на Окръжен съд – Благоевград с изработени факт листи, които съдържат кратка, систематизирана информация „Кой кой е в съдебната зала?“, по време на гражданско и наказателно дело. По този начин представят участниците в съдебния процес;

 22.03.2021 г. – Световен ден на водата – Ученици от 1 до 12 клас участваха в конкурс за есе, рисунка, съчинение или стихотворение на тема „С отношение към всяка капка“, организиран от В и К  ЕООД – Благоевград, БНР – Благоевград и Музей на водата – Благоевград;

 19 – 20.03.2021 г. – XIII Национално състезание по информационни технологии се проведе онлайн. Невероятният екип от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“, подкрепен от РУО Благоевград и Община Благоевград, организира и проведе Тринадесетото Националното състезание по информационни технологии на тема „Европейски зелен пакт“. Темата обедини усилията на 100 състезатели от София, Благоевград, Бургас, Варна, Шумен, Враца, Кнежа, Кавадарци – Северна Македония, Кърджали, Русе, Гоце Делчев, Добрич, Лом, Симитли, Търговище, Казанлък, Своге, Хасково във виртуални класни стаи в платформата на MS Teams в стремежа да бъдем първия неутрален по отношение на климата континент. Участниците представиха уникални проекти и изготвиха своите решения в направленията:

 • – V – VІІ клас: Компютърно моделиране; Уеб сайт; Интерактивна презентация; Групов проект
 • – VІІI – XII клас: Уеб сайт; Мултимедийни клипове; 3D моделиране; Самостоятелни компютърни приложения; Интернет приложения. Единадесетокласникът от 7 СУ «Кузман Шапкарев» Михаел Харалампиев заe 1-во място в Националното състезание по информационни технологии;

По случай 1 март учениците от пети клас, ръководени от г-жа Д. Дралева, изработиха мартеничики в часовете по технологии и предприемачество. С тях украсиха едно от дърветата на централния градски площад. В инициативата на Община Благоевград се включиха и ученици от Ученическия парламент, от 10 „а“ клас;

М. февруари, 2021 г. – Участие в художествено-музикалното състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата. Ученичката от 7 “а“ клас Константина Димитрова се представи с песента Can t stop the Feeling – Justin Timberlake /Не мога да спра чувството – Джъстин Тимбърлейк;

 01.02.2021 г.Патронен празник на училището

  Денят, в който отдаваме почит на патрона на нашето училище Кузман Шапкарев, събра ученици и учители пред паметната плоча в двора на 7 СУ. Топлите думи на д-р Лилия Стоянова допълниха вълнението в детските очи. Бели балони, символ на доброто и смирението, надписани от децата с добро послание, полетяха с надежда, че ще съхраним българщината. С минута мълчание и свежи цветя учениците се поклониха пред лика на своя патрон Кузман Шапкарев.

 На 01.02.2021 г. в Регионален исторически музей – Благоевград бе проведен урок, посветен на 187-годишнината от рождението на Кузман Шапкарев. Участваха ученици от 2 в и 2 д клас, с класни ръководители Мая Иванова и Е. Календерска. С много положителни емоции любознателните ученици участваха в музейното занимание, посветено на патрона на училището Кузман Шапкарев. Под формата на презентация и творчески игри те се докоснаха до неговите живот и дейност.

  По случай патронния празник на училището ученици от трети и четвърти клас решиха да направят добро дело. Малките деца с помощта на своите родители и учители събраха продукти от първа необходимост и се включиха в благотворителна инициатива на БЧК. От тях бяха направени пакети за хора в неравностойно положение

  Учениците от 4 „б“ клас представиха изложба, рисувайки с преклонение към голямата книжовна дейност на Кузмн Шапкарев, цитирайки негови мъдри слова;

 04.01.2021 г. – Тази година номинациите ,,Личност на годината 2020“ на Община Благоевград бяха под знака на борбата с КОВИД-19 пандемията в различните сфери от нашия живот и предизвикателствата, пред които бяхме изправени, но обединени в общата кауза ,,Вярвай! Обичай! Помагай!“. Носител на наградата в категория „Образование“ заслужи д-р Лилия Стоянова, директор на VII СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград;

 26.10.2020 г. – конкурс „Въображение прояви, оригинален Кранчо сътвори!“ за разработване на проекти, организиран от Музея на водата-Благоевград. Ученици от 5, 6 и 7 клас се включиха със 7 оригинални проекта;

 Кандидатстване за статут „Иновативно училище“;

 Дистанционно обучение – Поради влошаване на епидемиологичната обстановка в страна, свързана с КОВИД-19, от 30 ноември 2020 г. обучението премина в дистанционна форма. След 04.01.2021 г. в клас влязоха само учениците от 1-4 клас, всички останали останаха на обучение от разстояние в електронна среда /ОРЕС/.

МАТЕРИАЛНА БАЗА

 Стартирахме с първи стъпки в STEM учението. Кандидатствахме и спечелихме проект пред Община Благоевград за построяването на нова 3-етажна сграда;

  Дворното пространство беше усвоено и преобразувано за различни дейности на открито. Басейнът с лилиите беше преместен от южната страна на сградата на училището и около него се поставиха нови пейки, засадиха се и дървета и кипариси. За всички стаи бяха закупени бактерицидни лампи за почистване на въздуха от КОВИД 19 и шест пречиствателя на въздуха;

  Новата учебна година започна с напълно обновени 301 и 302 стая, оборудвани с дисплеи и мултимедия бяха още 7 кабинета. Създадени бяха нови кабинети с подходящ интериорен дизайн по История и цивилизация /тематично пано с хан Тервел пред портите на Константинопол/, по География и икономика и по Информационни технологии;

  Библиотеката, оборудвана с нови мебели, беше преместена на партера.

  По проект по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда, м. май5999,70 лв. са подсигурени компютърна конфигурация – Mini PC Intel® Core™; интерактивен специализиран софтуер – mozaBook classroom & LabCam; екран за визуализация 21.5″ Wide TN LED, Labdisk – процесорен модул с интегрирани цифрови сензори, комплекти за експерименти и техника по STEM науки- химия, физика и биология, както и ръководства за учителите за работа с Labdisk по отделните природни науки и 207 учебни помагала по много от изучаваните предмети от 1 до 12 клас. Създаден е и кът за четене с удобни меки дивани, масичка и настолна лампа за четене.; заплатени са годишни читателски карти към Регионална библиотека за 26 ученици и учители;

 На тържество по повод излизане в пенсионна възраст, бяха поздравени и изпратени в заслужена почивка колегите: Албена Мутафчиева, Росица Маринополска, Светла Манова и Виолета Стоилова ,  Виолета Ризова – медицинско лице, отдало 32 години от професионалния си път в нашето училище. – Димитър Златков – дългогодишен касиер. Искра Митова, учител по математика, се раздели с колегите си с много топли чувства и мили думи. „Седмо СУ, винаги ще бъде в сърцето ми“;

 104 първокласници; нови учители: ЦДО-Елена Стойчева, Хава Дервиш, Андреана Божикова, Мария Петрова и Надя Станкова, Десислава Станоева – математика, Елена Даскалова – математика и информатика. Цветанка Филипова е новото медицинско лице в училището;

 За първи път в историята на училището учебната година беше открита само с ученици от I, V и VIII клас, съобразно с предприетите противоепидемични мерки, свързани с Ковид-19.

2019/2020 г.

 16.05.2020 г. – XII национално състезание по информационни технологии. Тема: „Изкуствен интелект“

Състезанието е организирано онлайн от екипа наVII СУ „Кузман Шапкарев“, Благоевград. Професионалните усилия на учителите по ИТ и ръководството на училището дадоха възможност на участниците да се присъединят във виртуални класни стаи, да се осъществи връзка с ръководителите и журито, както и комуникацията с Брюксел за осигуряване на виртуалното присъствие на патрона на състезанието еврокомисар Мария Габриел.

 С благодарност за усилията, искрени поздравления и подкрепа на специално избраната тема „Изкуствен интелект“, комисар Габриел приветства организаторите, участниците и техните ръководители и изрази надеждата на Европейската комисия, че младите хора в Европа и България ще са тези, които взимайки най-доброто от новите технологии, ще запазят човешките си ценности. Ще накарат новите приложения, включително и изкуствения интелект, да носят полза на хората в ежедневието, в икономиката и на всички общества.

  В състезанието се включиха 78 участници от цялата страна, които бяха разделени в две възрастови групи: 5-7 и 8-12 клас. Категориите , в които се състезаваха: Интернет приложения, Уеб сайт 5-7 клас, Уеб сайт 8-12 клас, Самостоятелни компютърни приложения, Компютърно моделиране, 3 D моделиране, Интерактивни презентации, Групови проекти, Мултимедийни клипове;

 29.04.-14.05.2020 г.- VII регионално състезание по география и икономика.

  Тема: „Глобалните климатични промени и предизвикателства“ Дистанционен формат, домакин VII СУ „Кузман Шапкарев“.

  Надпреварата бе посветена на 50-годишнината от първото официално обявяване на 22 април за Ден на Земята през 1970 г. и бе открита с уникален клип.

  В състезанието, подкрепено от РУО-Благоевград и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти /АПГР/, взеха участие 56 ученици чрез дистанционен формат и виртуални класни стаи. Участниците се състезаваха в две основни тематични области: „Глобални климатични промени и проблеми“ и „Политиките за противодействие на климатичните изменения в света, Европа и България“. Състезанието се проведе в две основни форми:

                  Предварително представяне на атрактивна презентация по една от тематичните области – до 20 слайда. Участваха 35 състезатели. Първо място и награда от 150,00 лв. спечели презентацията „Нашата планета, нашето бъдеще“ на Виктория Драганова от 7 СУ;

                  Двучасово онлайн участие в хепънинг на 11 май с предварително подготвени първични материали и изработване на атрактивни продукти, тематично посветен на климатичните промени и предизвикателства. 21 участници демонстрираха завидно творчество и отлични географски познания. С проект „Алтернативни или традиционни източници на енергия – изберете Вие!“ Петя Костадинова от 7 „д“ клас зае второ място. На трето място се класира Никола Тодоров от 5 „г“ клас с проект „Ветрогенератор“.;

 На 29 април 2020 г. за първи път в историята на училището  се проведе онлайн Педагогически съвет.

 На 20.04.2020 г. – виртуално бе отбелязан Денят на Земята – 22 април.;

 13.03.2020 г. – Правителството обяви извънредно положение във връзка с ограничаването на разпространението на COVID-19.

  Това се оказа важен момент за трансформация в педагогиката. Предизвикателство за българската учебна система беше учителите да усвоят нови модели на преподаване, с които да се извлекат максимални ползи от дигиталните платформи и да се намалят компромисите от дистанционното обучение. Учителите трябваше да променят методите на преподаване така, че ефективно да се ангажират учениците с учебния материал и да се постигнат зададените учебни цели.

  Учители и ученици бяха регистрирани в платформата Microsoft Teams, през която започна онлайн обучението

 15.02.2020 г. – Общински междуучилищен конкурс „Живей здравословно“, с име на проекта „Планина, въздух, сняг = движение, здраве, настроение“. Отборни зимни игри със състезателен елемент, организирани от Община Благоевград, РЗИ и РУО-Благоевград в местността „Картала“ , с партньорство на родителите. Участваха седмокласници от 7 СУ, които получиха индивидуални награди, а училището беше наградено с топки.

 10.01.2020 г. –  Втори фестивал на природните науки и математиката.

  Тема: „Глобални екологични проблеми и цената на истината“.

  Специални гости на състезанието бяха група ученици, учители и директорът на 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“-София.Участниците представиха идеите си за справяне с глобалните екологични проблеми на планетата. Представиха се много идеи и решения за глобалното затопляне, тримерен урок за парниковия ефект, участието на човека в глобалното затопляне, последствията от него и др. Използвани бяха електронни продукти на mozaBook. Проведени бяха химически експерименти от химици от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Драматизацията „Скалата и водата“, изпълнена от ученици от 7 СУ, доказа, че изкуствот и природните науки са тясно свързани. С представените проекти, участниците отправиха своите послания към всички гости. Александър Дралев от 5 „в“ клас зае второ място с проект „Воден град“;

 16-20.12.2019 г. – Благотворителен коледен базар.

  В него взеха участие учениците от начален курс, които изработиха коледни картички, сурвачки, сувенири и различни лакомства. Събраните средства в размер на 2932,00 лв. бяха преведени по банков път на Георги Караджов за оперативно лечение на онкологично заболяване;

 01.11.2019 г. – Ден на народните будители – Учениците от 7 СУ отдадоха почит на своя патрон Кузман Шапкарев и положиха цветя пред паметника му в училищния двор;

 М. октомври, 2019 г. – четирима ученици, лауреати от XI – то национално състезание по информационни технологии, се срещнаха в Брюксел с еврокомисар Мария Габриел по време на VI-то издание на Европейската седмица на програмирането;

 Награда „Неофит Рилски“ – Д-р Лилия Стоянова-директор на VII СУ „Кузман Шапкарев“, Благоевград;

 Награда „Учител на годината“ – Милена Тодорова, главен учител в начален курс;

 В училището са сформирани Методически обединения;

 Училищна документация: В историята на училището останаха хартиените дневници, ученически бележници и личните картони на учениците. В началото на учебната преминахме към работа с електронни дневници;

 Материална база: напълно ремонтиран кабинет по музика-зала „Орфей“; обновен и уютен ресурсен кабинет; ремонтирани основно стаите на 3-я и 4-я етаж и оборудвани с нов ламинат, ново осветление и др.;

 16.09.2019 г. – В първия учебен ден 106 първокласници прекрачиха прага на родното училище.

2018/2019 г.

М. юни, 2019 г. – За всички учителив Седмо СУ „К. Шапкарев“-Благоевград бе проведено обучение на тема „Мениджмънт на класа“ от външна организация. Участниците получиха по 2 квалификационни кредита;

 06.06.2019 г. – отбор от ученици от 5 класове взе участие в Заключителното мероприятие по НП „Работа на полицията в училищата“. Състезанието се проведе в зала „Скаптопара“ с отбори от всички училища в Благоевград;

 24.05.2019 г. – Награда „Учител на годината, 2019“ – Люба Божикова – учител по информационни технологии. Призът бе връчен от кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов;

 20.05. 2019 г. – На училищното тържество за изпращане на зрелостниците от випуск 2019, абитуриентите бяха приятно изненадани с поздравителни картички с лично послание за всеки, изработени от учениците от Ученическия парламент.

  На тържествотобяха наградени и  всички ученици, представили достойно училището на международни и национални състезанията;

 Във връзка с кариерното ориентиране на учениците от 7 клас бяха организирани срещи с лектори от Център за кариерно ориентиране-Благоевград;

 22.04.2019 г. – VI регионално състезание по география и икономика.

  Тема: „Водното богатство на България и родния край“

  Състезанието е посветено на 22 април-Международен ден на Земята.. Инициатор и домакин е Седмо СУ „К. Шапкарев“, с подкрепата на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти /АПГР/, РУО – Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград. В състезанието взеха участие 11 отбора от областите Благоевград и Кюстендил.;

 15.04.2019 г. – Празник на юриста и Ден на българската конституция.

  По образователна програма „Съдебна власт – информиран избор. Отворени съдилища и прокуратури.“  бе организирана изложба във фоайето на Съдебната палата. Плакатите бяха изработени от ученици от 9 и 11 клас от 7 СУ на теми, свързани с агресията в училище, корупция, кибер престъпност, трафик на хора и др. Председателят на Окръжен съд Катя Бельова лично поздрави и награди авторите и се ангажира постерите да бъдат представени в ООН и в Европейската комисия след като бъдат преведени на английски език;

 08.04.-31.05.2019 г. – Празници на словото – 2019 г. 

  На 8 април открихме Празници на словото и Дни на книгата с дарителска кампания „Прочети тази книга!“, читателски маратони във 2, 3 и 4 клас, библиотечно кино и обявихме началото на конкурсите за литературни творби от различни жанрове и за рисунка на тема „Моят любим литературен герой“.

  В библиотеката малките първокласници се запознаха с живота и творчеството на Ханс Кристиян Андерсен. Под мотото „Андерсеново вълшебство“ им бяха представени анимирани приказки от световния класик. На 15.04.  в училищната библиотека се проведе Състезание по четене между победителите от читателските маратони във 2, 3 и 4 клас.

  На 19 април в Регионална библиотека „Димитър Талев“ ученици от 6-тите класове, подготвени от г-н Вл. Владимиров, и библиотекарят на училището И. Шишкова представиха живота, творчеството и делото на нашия патрон Кузман Шапкарев – български възрожденски книжовник и фолклорист, радетел за българщината.

  23 април беше отбелязан с кът в централното фоайе на училището, чрез който беше представен отдел „Езикознание“ на училищната библиотека.В конкурса за литературни произведения с теми по избор участваха 12 малки поети и писатели. Конкурсът за рисунки „Моят любим литературен герой“ мотивира 55 талантливи художници да създадат прекрасни рисунки. Творбите на учениците от двата конкурса бяха изложени в централното фоайе на училището.

  В дарителската кампания се включиха 32 ученици, учители и родители, които дариха 76 чудесни и полезни издания за фонда на библиотеката. На 30 април на всеки от тях бяха връчени благодарствени адреси.

  Състезанието „Аз вече мога да чета!“ – маратон по четене за първокласници се проведе на 2 и 3.05.2019 г. Излъчени бяха най-добрите четци чрез гласуване от учениците във всеки клас.

  Конкурсът по декламаторско майсторство, проведен на 07.05.2019 г., събра 45 деца от различни възрасти, които вдъхновено рецитираха прекрасни стихове от български автори.

  На 15 май ученици от 5,6 и 7 класове демонстрираха  познанията си по български език в Състезанието по практическа и функционална грамотност.

  Очакваното с най-трепетно вълнение и огромно желание събитие Дефиле на литературните герои се проведе на 17.04.2019 г. в двора на училището. 53 участници с красиви и оригинални костюми, грим и прически пресъздадоха своите любими герои от книжките, които са прочели. Присъстваха много ученици, колеги и родители, които чрез гласуване определиха най-добрите.

  На 20 май , на училищното тържество за изпращане на зрелостниците от випуск 2019, бяха наградени всички победители от състезанията, конкурсите и дарителските  кампании. Най-добрите получиха званието „Рицар на книгата“.

 22-24.03.2019 г. – XI национално състезание по информационни технологии „Четвъртата индустриална революция“.

  Организатори: 7 СУ „Кузман Шапкарев“- Благоевград, Община Благоевград, РУО-Благоевград и ЮЗУ „Н. Рилски“- Благоевград.

  Националното състезание бе открито в зала „Яворов“ с впечатляващ спектакъл, който преминавайки през четирите фази на индустриалната революция, достигна кулминацията до изкуствения интелект, който бележи фазата на Четвъртата индустриална революция – епоха, която носи огромно обещание за просперитет или за потенциална опасност.

  Форумът в Благоевград всяка година събира отбори от цялата страна с мотивирани за развитие ученици в областта на цифровото образование и дигиталните компетентности.

  Значимостта на състезанието се доказва за пореден път от големия брой участници  – 120, които премериха сили в осем категории от 24 населени места.

 В националното жури бяха включени преподаватели от 5 университета:  ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, УниБИТ София, СУ София, НБУ София и ТУ София.

 С изключително вълнуващо видео-обръщение към организаторите на състезанието  еврокомисар Мария Габриел пое патронажа на престижното състезание и развълнува от Брюксел всички присъстващи, като изказа надежди в лицето на участниците един ден да види бъдещите европейски технологични лидери – иноватори, изобретатели, учени, с които всички ще се гордеем.

  Невероятен интерес предизвика появата на хуманоидния робот Pepper, който трябваше да отговаря на въпроси за изкуствения интелект-четвъртата индустриална революция.

  По време на състезанието участниците премериха сили в следните направления:

       5-7 клас        Компютърно моделиране, Уеб сайт, Интерактивна презентация,  Групов проект

       8-12 клас      Уеб сайт, Мултимедийни клипове, 3 D моделиране – за първи път!,

Самостоятелни компютърни приложения, Интернет приложения;

 1 март, 2019 г. – Пижо и Пенда /Виктор и Натали от 11 клас/ вързаха мартенички на всички първокласници. Вратите на класните стаи бяха закичени с красиви мартенички, изработени умело от учениците от Училищния парламент.;

 27.02.2019 г. – „Ден на розовата фланелка“ – Световен ден срещу тормоза в училище. Във всички класове беше представена историята на розовата фланелка. През целия ден във входното фоайе на училището течеше  филм на мултимедия. Учениците бяха с розов отличителен знак-фланелка, лентичка, сърце и др. Събитието беше отразено от TV медия.;

08.02.2019 г. – 495 ученици от 1 до 4 клас участваха в Общински междуучилищен конкурс „Живей здравословно!“, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Благоевград и Регионална здравна инспекция-Благоевград, със съдействието на РУО-Благоевград под мотото „Заедно сме по-добри“.;

 21-25.01.2019 г. – Дарителска кампания за лечение на Владислав Кипров от Благоевград. Събраните средства бяха внесени по дарителската му сметка в ОББ-Благоевград;

 В началото на м. януари стартира проект „Твоят час“, в който се включиха 26 клуба;

 20.12.2018 г- Коледно тържество „Звездите се раждат на Коледа“ с много ученици, учители, родители и гости;

 17-18.12.2018 г. – Благотворителен Коледен базар.

Събраните средства бяха дарени на Иван Христов, ученик от ПМГ, за лечение;

 13-14.12.2018 г. – Седмо СУ „К. Шапкарев“ беше домакин на Общото събрание на „Асоциацията на Кеймбридж училищата в България“.

  Присъстваха над 100 директори от цялата страна. Асоциацията е създадена през 2005 г. от издателство КЛЕТ България ООД, изключителен представител на Cambridge University Press като обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език.;

 05.12.2018 г. – Първи фестивал на природните науки и математиката, иницииран от директора на училището д-р Л. Стоянова и реализиран от учителите Р. Икономова, д-р И. Янева, В. Димитрова.

  Впечатляващ тримерен урок „Условия за възникване живота на Земята“, подготвен от г-жа В. Димитрова-учител по физика, д-р И. Янева-учител по химия и г-жа Р. Икономова – учител по биология. По иновативен начин, с триизмерна визуализация педагозите представиха зараждането на Слънчевата система и възникването на живота на Земята.

  В програмата на фестивала бяха включени още: Демонстрация на атрактивни химични опити от ПМФ, катедра Химия на ЮЗУ „Н. Рилски“- Благоевград; Театрална постановка с ученици от училището „Из съдебния процес на силата на триене“;   Състезание между отборите „Нютон“, „Менделеев“ и „Дарвин“, на което учениците показаха знания за физичните явления, химичните вещества и техните свойства и за жизнените процеси в организмите; Дефиле с артистични природни костюми.

Най-добрите бяха наградени от д-р Л. Стоянова, директор на училището и от старши експерт по природни науки към РУО – Благоевград – Анета Стоянова.;

 В края на м. ноември, по повод Световния ден за борба със СПИН, в 8 и 9 клас се проведоха лекции от инспектори от РЗИ – Благоевград;

 19-20.11.2018 г. – участие на ученици от 6 и 7 класове в проект „Центрове за повишаване готовността на населението при наводнения“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР , финансиран по по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“;

 12-16.11.2018 г. – Седмицата на толерантността беше отразена във всички класове. Ученици обучаваха ученици.;

 1 ноември- Ден на народните будители – отбелязан с богата музикално-образователна програма;

 М. октомври 2018 г. – В училището бяха проведени лекции на тема „Полицаят-моят приятел“ с лектори от Детска педагогическа стая-Благоевград и с цел: превенция на взаимоотношенията в училище.;

 22-26.10.2018 г. – Национална седмица на четенето.

  „На гости ни е любимият Пинокио“ –  представяне на автора, книгата и анимационния филм, четене на част от детския роман и обсъждане на героите с учениците от първи клас в училищната библиотека; Маратони на четенето във 2-ри, 3-ти и 4-ти класове; Конкурс  за есе „Езикът, който ни събира“ за учениците от прогимназиален етап на основното образование; Анкета „Любимият ми автор и най-добрата му книга“ за учениците от гимназиален етап;

  На 26.10.2018 г. – Бяха обявяване резултатите в училищно радиопредаване и наградени победителите от конкурса.;

 В самото начало на учебната година бе избран Ученически парламент, в който влязоха 25 ученици от 5 до 12 клас.;

 17.09.2018 г. – 126 първокласници влязоха в класните стаи в първия учебен ден. Директорът, д-р Лилия Стоянова приветства всички 913 ученици с „Добре дошли!“

2017-2018 г.

 09-23.06.2018 г. – 63-ти интернационален лагер на БЧК – ученичката отСедмо СУ „К. Шапкарев“ Валерия Шишоева спечели първо място в „Делегати на БЧК“;

 За 24 май учителят по химия Илияна Янева беше наградена с приза „Учител на годината, Благоевград 2018“;

 Постижения и награди за:

  На Националния кръг на Кенгуру Глобъл Лингвистик – Кеймбридж бяха класирани: Кристиян Маламов -11 кл., Никола Атанасов и Ивет Трайкова от 7 кл., Мая Батева от 5 клас.

  Константина Димитрова – победител в художествено-музикалното състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, чрез музикален клип, подготвен със съдействието на г-н Стоян Ников, учител по музика.

  Първо място за ученици от 7 СУ „К. Шапкарев“ в Пети национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“.

  Никола Атанасов с най-висок резултат за Благоевград на националната олимпиада по химия.

 През година продължи участието на училището в пилотно-образователната програма „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокоратури“ в 8 и 10 клас със съдействието и участието на Висшия съдебен съвет и МОН. На финала бе реализиран открит урок „Предай нататък!“ от участниците в лекционния курс пред по-малки ученици от училището, учители, магистрати и медии. Всички участници получиха награди грамоти и флашки;

 23.04.2018 г. – V регионално състезание по география и икономика „Страни, народи, култури“

  Състезаваха се 10 отбора, разделени на две възрастови групи. Участниците показаха отлични познания за различни забележителности и факти в отделните области;

 10.04.-31.05.2018 г.„Празници на словото, 2018“ , включващи  традиционните: библиотечно кино „Приказки на щурчето“- български битови приказки за първокласниците, конкурси за литературни произведения, декламаторско майсторство, рисунки на тема „Моят любим литературен герой“, маратони по четене, състезание по четене, състезание по функционална и практическа грамотност, дефиле на литературните герои, среща с автора Венцислав Цветков, дарителска кампания „Моята книга за теб!“;

 3-25.03.2018 г. – Х национално състезание по информационни технологии

  Под звуците на Исихия с „Ветре“ и музикалнотопослание  от Земята към далечния Космос – „Излел е Дельо хайдутин“ стартира Десетото юбилейно състезание по информационни технологии „Етнографски области – знаци на паметта“.

  С уникален замисъл да разходят участниците и гостите от цялата страна из шестте етнографски области на България, организаторите и домакините на състезанието от Седмо СУ „Кузман Шапакрев“ грабнаха публиката в драматичния театър „Н. Вапцаров“ и я понесоха в невероятна разходка из красотите на Родината ни. Обхождайки най-красивите кътчета на нашата страна, всеки от състезателите разпозна най-ярките символи от своя роден край с белезите на българското културно-историческото наследство и природните красоти на всяка от шестте области. Пътят от Родопската етнографска област с „Чудните мостове“, „Перперикон“, „Дяволското гърло“,“Ягодинската пещера“ и още редица чудеса премина през най-значимите археологически паметници и архитектурно-исторически резервати, през нестинарките на Странджа, долината на розите и красивото българско Черноморие. Обходи богатия Добруджански край, тихият бял Дунав, Величествената Стара планина, Шоплъка и красотите на нашата столицата. Най-вълнуващите послания отекнаха в Пиринската етнографска област с посланията на дядо Вазов: „Поклон, скали, води! Поклон, ели гигантски! Вам, бездни, висоти! Вам, гледки великански!“. Калдаръмите и чамовете, красотата на българската шевица и автентичния фолклор, уникалните природни красоти и древната история, накараха и гости, и домакини да се гордеят, че са българи.

  С разтърсващ поздрав към всички участници, директорът на училището д-р Лилия Стоянова докосна най-тънката струна на човешката душа – носталгията на гурбетчиите. Тя призова тези талантливи млади хора да се огледат и оценят красотата на България и да останат в нея, да съхранят нейните ценности чрез средствата на информационните технологии.

  В състезанието се включиха 120 участници от цялата страна.

  Учениците от Седмо СУ се състезаваха в направление „Мултимедийни клипове“ и се класираха на второ място;

  23.03.2018 г. – Отбелязан бе Денят на водата със съдействието на Регионалната инспекция по опазване на околната среда.

  Мероприятието беше организирано от В и К-Благоевград. Ученици от училището посетиха Музея на водата и участваха в конкурс за рисунка и във викторина. Басейнова дирекция-Благоевград се включи като организира състезание във физкултурния салон на училището. Група ученици посетиха Пречиствателната станция на Благоевград, където се запознаха с дейността на обекта;

 22.02.2017 г. – Международен ден за борба срещу тормоза в училище -Ден на розовата фланелка бе отбелязан с розови лентички, с история и презентация на голям екран;

 45 години VII СУ„Кузман Шапкарев“ “-Благоевград – 25.01.-01.02.2018 г.

  За предстоящото събитие училищните коридорни пространства оживяха с изграждането на кътове и образователни пана от различни тематични области: географска, изследователска, мореплавателска, „Перото на Паисий“, Менделеев, Мария Кюри и много др. Изграден бе и нов кабинет по „ИКТ в образованието“ с 26 работни места на РС-та.

  В двора на училището бе открита паметна плоча на патрона Кузман Шапкарев.По предложение на директора в периода 25.01.-01.02.2018 г. се проведе дарителска кампания „Донеси и замени книга!“, в  която се включиха 46 дарители – ученици и учители;

  Юбилеят беше отбелязан с тържествен концерт, с участието на танцова формация „Накит“ и много други. Гости: заместник-кмет в Община Благоевград Хр. Шопова, представители на РУО-Благоевград и други партньорски организации, директори на други училища. Специален гост на празника беше актьорът Искрен Красимиров в ролята на Христо Ботев;

 20.12.2017 г. – Коледно тържество „Звездите се раждат на Коледа“с много настроение и богата програма;

 19.12.2017 г. – Коледен базар с благотворителна цел. Събраните средства  бяха преведени на колеги за следоперативно лечение;

 11-15.12.2017 г. – Национална седмица на четенето, включваща конкурси  за най-добър краснописец, най-добър четец и най-добър разказвач в класовете от 2 до 4-ти. Първокласниците бяха запознати с Астрид Линдгрен и книгата й „Пипи Дългото чорапче“;

 Прием след VII клас1 паралелка профил „Софтуерни и хардуерни науки“ с интензивно изучаване на английски език, 5-годишен срок на обучение и профилиращи предмети: информатика, информационни технологии, география и икономика и английски език;

Прием след VIII клас – 1 паралелка профил „Хуманитарен“ с 4-годишен срок на обучение и профилиращи предмети: география и икономика, информационни технологии, история и цивилизация и английски език.

15.09.2017 г. – На входа на училището 110 първокласници за първи път прекрачиха прага на родното училище  и бяха посрещнати с питка мед и здравец от директора на  7 СУ д-р Лилия Стоянова. С мило приветствено слово тя развълнува множеството от ученици, родители и учители.


2016/17 г 

18.05.2017 г.- Тържествено награждаване на отличилите се ученици и учители през учебната 2016/2017 г.:

   Мая Батева, 4 „а“ клас- 3-то място на Националното състезание по английски език на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

   Йоанна Станева, 3 „г“ клас – 1-во място в националния конкурс „Моят любим национален герой“-поезия

   Божидара Димитрова и Александра Петрова, 5 „д“ клас   – 2-ро място на IV нацио-нален фестивал на руската песен „Пусть всегда будет солнце“

   Симона Василева, 3 „а“ клас – 2-ро място на Национален музикален конкурс

   Радослав Бучински, 4 „б“ клас – първи места в конкурси по изобразително изкуство; най-добър портрет на Васил Левски за РИМ-Благоевград

   Стела Папучарова – 1-во място и златен медал от Национална гимнастрада, зона юг-София; 1-во място и златен медал от националния турнир по художествена гимнастика „Ангелите на България“

   Калина Захариева, 5 „а“ клас – победител от национални и международни състезания по плуване

   Венета Гергова, 4 „а“ клас – медалист от турнир по шах „България-Виктори“

   За още много ученици, изявили се през учебната година в областта на науката, изкуствата и спорта, имаше подсигурени грамоти и награди.

М. май, 2017 г. – „Лесовъд за един ден“, инициатива на Регионалнадирекция по горите-Благоевград. Учениците от 3 „а“ клас засадиха млади фиданки в землището на Благоевград по инициативата „Растем с нашата гора“;

03.04 – 31.05.2017 г. Празници на словото-2017 г.

  На 03.04.2016 г. в VII СОУ“Кузман Шапкарев“, гр. Благоевград  стартираха  за осма поредна година „Празници на словото-2017 г.“ – мащабна инициатива, включваща много и разнообразни мероприятия.

  Идеята  е  ученици от различни възрастови групи да демонстрират знанията си по български език и литература,  да изявят талантите си в литературните състезания , маратони по четене и художествените конкурси, да  научат  повече за български и чужди автори, да ценят българското народно творчество, да даряват книги, да се запознават наживо с автори на детски книги и т.н.Традиционно в мероприятията се включиха много ученици.

  Библиотечното кино потопи първокласниците във „Вълшебството на световните приказки“. Много ученици, учители и родители  се включиха в дарителската кампания „Моята книга за теб“. На срещата с детската писателка Мария Маринова авторката представи на учениците новите си детски книжки. Конкурсите за литературно произведение, за декламаторско майсторство и за рисунка, както и дефилето на литературните герои, представиха най-талантливите малки писатели, поети, артисти и художници. На състезанията по четене и функционална и практическа грамотност учениците показаха добра четивна техника и много добри познания по български език и литература.

  Ръководството на училището винаги кани всички родители и граждани да уважат децата и да присъстват на мероприятията. Програмата се представя в сайта на училището.

 М. март, 2017 г. – IV регионално състезание по география и икономика, което се провежда по повод на Деня на Земята.

   Над 100 ученици от област Благоевград взеха участие в състезанието с организатор и домакин 7 СУ„Кузман Шапкарев“ и главен спонсор Община-Благоевград.

   Чрез интерактивен формат на мултимедиен тест „географи“ от 10 отбора, в 2 възрастови групи, показаха завидни познания за най-високите върхове, географската обвивка на Земята, екзотични места и забележителности.

   Първа възрастова група – 5 -7 клас отбори от: ОУ „Св. Климент Охридски“- Сандански, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Симитли, VIII СУ „Арсений Костенцев“-Благоевград, ПМГ „Акад. С. Корольов“-Благоевград, IV ОУ “Д. Дебелянов“-Благоевград и 7 СУ„Кузман Шапкарев“ “-Благоевград.

   Втора възрастова група – 8-12 клас: ЕГ „Акад. Л. Стоянов“- Благоевград, ПМГ „Акад. С. Корольов“-Благоевград, ПГИ „Иван Илиев“-Благоевград, ПГМЕТ „Юрий Гагарин“-Петрич.

  Състезанието се проведе в няколко кръга: „Знание“, хепънинг и фотоизложба „Красотата на природата“.

Журито бе в състав: доц Марин Русев-преподавател в Софийски университет, доц. Дреновски – университетски преподавател, Ек. Текерска – експерт по география и икономика в РУО-Благоевград, учителите по география и икономика: г-жа Алексиева и г-жа Алмишева.

Нашите ученици спечелиха 2 място в кръг „Знание“, възрастова група 5-7 клас.

За спечелилите в трите кръга бяха подсигурени награди: телескопи, енциклопедии, преносими дискове, купи, грамоти, плакети, пътеводители и географски сборници.

 20.03.2017 г. – Първата „Медена закуска“ в Благоевград се проведе с четвъртокласниците от 7 СУ. Гост и организатор на кампанията бе г-жа Мария Габриел, заместник – председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация, която председателства Работната група по пчеларство в Европарламента.

  Представен бе открит урок за значението на пчелите за живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти. Учениците се запознаха и със специални пилни макети и оригинален пчелен кошер.

  Г-жа М. Габриел поднесе кратка презентация за света на пчелите.

  Пчеларите Венета Ифандиева – председател на Общинския пчеларски съюз в Благоевград, координатор за Югозападна България и член на УС на Националното сдружение на пчеларите; Христо Михайлов и Станислав Габеров представиха технологията за събиране на прашец и нектар от цветята и контактуването между пчелите.

   Учениците се докоснаха до няколко вида мед и други пчелни продукти и  решаваха кръстословица. М. Габриел им предостави възможност да облекат истински пчеларски костюм;

 Проект BG05M20P001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности развиващи специфични знания, умения и компетентности („Твоят час“), фаза 1, финансиран от  Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

  Проведено е анкетно проучване за интересите и нуждите на учениците от 1 до 8 клас

  След анализ на резултатите бяха сформирани 26 клуба:групи за дейности за преодоляването на обучителни затруднения /клубовете: „Питагор“, „Български език – учим и се забавляваме“, „Дисциплина чрез обич, правила и сътрудничество“,  „Да учиш е лесно“, „Да учим лесно и интересно“,

“ Български език – мелодия от звуци“, „Учим АЕ заедно“ „Математика“, „Математика – лесна и интересна“, „Математически пътешествия“, „Да учим математика“,  „Красотата на Българския език“, „Български език – лесен и интересен“/ и групи за дейности по интереси /клубовете: „Музиката-моят избор“, „Обичам те, България!“, „Информационни технологии“, „Дизайн и предпечат на рекламни материали“, „English Throughdliterature“, „Родолюбие“, „Млад пътешественик“, „Занимателна география“, „Вселена 7“, „Химията – наука на чудесата“, „World Music“, „Раздвижи се!“, „Yang Actors“/;

Съгласно споразумение за сътрудничество между Висш  съдебен съвет и Министерство на образованието и науката през 2016/2017 г. училището участва в Пилотна образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“

    Лекторите от Окръжен съд и Окръжна прокуратура информираха учениците от 8, 9 и 10 клас, в рамките на програмата, за работата на съдебната система по теми като: „Разделение на властите според Конституцията на България“, „Функциите на съдебната власт“, „Структура на съдебната система“, „Висш съдебен съвет“, „Как може да защитим правата си чрез съдебните институции“,“Превенция срещу употреба на наркотични вещества“, „Домашно насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита на правата на жертвите“, „Трафик на хора“, „Децата и компютърните кибер престъпления“, „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детско насилие“ и др.

     След приключване на обучението бе организиран симулативен съдебен процес, наказателно-производствено дело по конкретен казус. Учениците влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати, подсъдими, свидетели и съдебна охрана;

17-18.03.2017 г. – IX национално състезание по информационни технологии – „Енергията на планетата“

   Участваха ученици от цялата страна, от 5 до 12 клас.

   Състезанието се превърна в най-големия образователен форум в страната.    Уникалността му освен в състезателния му характер е и в образователната му сила по време на защитите и в деня, предшестващ самото състезание, в който се осигуряват актуални обучения за ръководители и състезатели в областта на информационните технологии /„Алгоритми“, „Приложения на Office 365“/.

   Организатори: 7 СУ „Кузман Шапкарев“, Благоевград, Община Благоевград, РУО-Благоевград и ЮЗУ „Н. Рилски“-БлагоевградПартньори:: Microsoft, Keisiem. Спонсори: Община-Благоевград, РУМ ООД-Благоевград, издателство „Просвета“, Microsoft, Keisiem;

М. Декември, 2016 г. – Коледен благотворителен базар, Коледна дарителска кампания „Моята книга за теб!“,

22.12.2016 г. – Коледно тържество;

19.12.2016 г. – Избран е Обществен съвет към 7 СУ с председател Иванка Джунджурова и членове: Магдалена Лазарова, Мария Грозданова, Мария Рошкова, Ася Александрова, Валентина Хаджийска, Надежда Радкова, Милана Вантова и резервен член Вяра Поповска;

07.11.2016 г. – Ден на отворените врати на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Средгостите на празника бяха: г-жа Христина Шопова-заместник-кмет „Култура и хуманитарни дейности“ в Община Благоевград ; инспекторът по чужди езици към РИО-Благоевград г-жа Л. Стоименова, колеги от други училища в града и общината, родители и ученици ;

Открит урок по английски език в трети клас, с мултисензорен екран изнесе г-жа Св. Дживджорска;

Четвъртокласниците, заедно с г-жа Сн. Миланова, представиха драматизация на английски език на Андерсеновата приказка „Грозното патенце“;

Наградени бяха 10 от най-добрите ученици по английски език в училището, постигнали отлични резултати на Националното състезание по английски език на  Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Регионалният представител на Асоциацията за Югозападна България Светлозар Танев връчи наградата „Училище за пример!“ на д-р Лилия Стоянова, директор на 7 СУ „Кузман Шапкарев“;

01.11.2016 г.- Математическо състезание „Черноризец Храбър“ за ученици от 2 до 4 клас;

В международното състезание „Математика без граници“ учениците завоюваха сребърни и бронзови медали;

През учебната година в състезанията се отличи Валерия Шишоева от 10 „б“ клас. Тя получи награди: „Най-изявени ученици по английски език за 2016 г. – Кеймбридж“, Creativ vriting- областен кръг Кеймбридж. Представи се чудесно в международния проект Румъния-Словакия- „Еразъм“, в конкурса на РЗИ „Свобода в окови“, участва в програмата „Мениджър за един ден“-Държавен архив и активно участва в дейността на БЧК „Здравна академия“;

05.10.206 г. – За Деня на освобождението на Горна Джумая от османско иго учениците от 2 до 4 клас подготвиха изложба от рисунки, а в централното фоайе учениците се запознаха с презентация за Благоевград;

15.09.2016 г. – Първият учебен ден събра отново всички ученици, учители, родители и близки в двора на училището. Тържествено откриване със словото на директора на училището, д-р Лилия Стоянова; поздравлението на г-жа Христина Шопова-заместник-кмет „Култура и хуманитарни дейности“ в Община Благоевград; кратка музикално-танцова програма и посрещането на пет паралелки първокласници с питка и мед;

2015/16 г – С влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование (обн., ДВ, бр. 79 от 13.10.2015 г., в сила от 1.08.2016 г.) училището се преименува  СУ- Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“- Благоевград

30.06.2016 – Финализиране на проекта SCHOLARS „Социално сближаване чрез изграждане на центрове-дейности по интереси“, по IPA програма за трансгранично сътрудничество България-Македония по Покана № 3, 2007CB16IPO007

24.05.2016 г. – Участие на ученици и учители в празничното шествие

16.05.2016 г. – Тържествено изпращане на випуск 2016

11.04-31.05.2016 г.Празници на словото, 2016 г.

  Мероприятията са съобразени с училищния план за дейности, насърчаващи и повишаващи грамотността на учениците във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015/2016 г.

 Идеята  е  ученици от различни възрастови групи да демонстрират знанията си по български език и литература,  да изявят талантите си в литературните състезания , маратони по четене и художествените конкурси, да  научат  повече за български и чужди автори, да ценят българското народно творчество, да даряват книги и т.н.

 На 11 април открихме Празници на словото с дарителска кампания „Книгата-безценен дар!“, читателски маратони по класове,  конкурси за литературни творби от различни жанрове и за рисунка на тема „Моят любим литературен герой“. Продължихме с библиотечно кино за първокласници „Вълшебният свят на българските народни приказки“, Състезанието по четене, среща с местния поет В. Цветков. На 11.05. се проведе Конкурс по декламаторско майсторство, на който гост-рецитаторът Величка Филипова впечатли и развълнува цялата публика с майсторското изпълнение на българска поезия.

Състезанието по функционална и практическа грамотност за учениците от 5 до 7 клас обедини усилията им да се изявят отлично с познанията си по български език.

Дефилето на литературните герои отново беше най-атрактивното мероприятие в инициативата.

 22.04.2016 г. – Трето регионално състезание по география и икономика, с подкрепата на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти /АПГР/, ЮЗУ „Н. Рилски” и РИО-Благоевград.

Състезанието се проведе в две възрастови групи: 5-7 и 8-12 клас, в 2 кръга.

На отбора на 7 СОУ „К. Шапкарев“ , спечелил първо място в състезанието бяха връчени сертификати, даващи възможност да бъдат приети за студенти в ЮЗУ „Н. Рилски”.

 За отлично представяне на отборите на 7 СОУ „К. Шапкарев“ и ПМГ „Акад. С. Корольов“ бяха връчени купи. На отбора на

Организиран беше Фотоконкурс с над 100 фотографии, оценени с гласуване от учениците.

Хепънинг на картини „Обичам природата“, изработени с природни материали.

Всички отбори получиха материални награди, осигурени от ЮЗУ „Н. Рилски” и  АПГР.;

25-26.03.2016 г. – VIII  национално състезание по информационни технологии „Умна планета“ с организатор и домакин7 СОУ „Кузман Шапкарев“ и съорганизатори Община Благоевград, ЮЗУ „Н. Рилски” и РИО-Благоевград.

Официалното откриване на състезанието беше на 25 март в ДТ „Н. Вапцаров“.

Тази година състезанието показа своята значимост, като се подчерта неговият образователен характер. Реализирана бе демонстрация на многоезичния софтуер „MozaBook“ по научни направления. Сред обучителите бяха ПДУВР Ж. Милкова-7 СОУ- Благоевград, Б. Далева – учител по БЗО в НПГПТО „М. В. Ломоносов“, Б. Михайлов-учител по ИЦ от ОМГ- Пловдив, Д. Йончева-учител от СОУ „Ив. Вазов“-Плевен, Р. Томова – учител по ФА в 7 СОУ и Г. Иванова – учител по ГИ-7 СОУ.

Ивайло Иванов, член на журито, проведе обучение на тема „Индивидуални инструменти за активно участие на учениците в час“.

Състезанието беше закрито в ЮЗУ „Н. Рилски” с награждаване на победителите, 5 от които бяха приети за студенти в Технически университет.;

18-19.03.2016 г. –Десето юбилейно състезание по английски език на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, с домакин 7 СОУ „Кузман Шапкарев“.

 Откриването на състезанието беше на 18 март в зала „Яворов“ с празничен концерт. Връчени бяха юбилейни плакети на досегашните домакини на състезанието, приветствие от издателство Клет и директора на Езикова гимназия-Благоевград. Присъстваха над 1000 гости, от които 690 – класираните на  от всички училища и езикови школи, около 100 ръководители, родители и придружаващи ги лица.

В музикалното съревнование на английски език 7 СОУ бе представено от Ана-Мария Никова, от 7 „б“ клас.

Екипът на 7 СОУ осигури приятелска и творческа атмосфера за учениците от 3-ти до 8-ми клас и получи благодарствен адрес от Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата в България“, от името на издателство Клет и председателя на УС- г-н Владимир Колев.

М. февруари, 2016 г. – инициативи за 43-я патронен празник на училището:

Състезание с използване на интерактивни технологии в 4 направления: български език и литература, математика, история и цивилизация и география и икономика за по-големите ученици.

Учениците от начален етап участваха в спортен празник, организиран съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви, с мото „Спортът срещу агресията“, проведен в зала „Скаптопара“.

В празничния ден ученици и учители от училището положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Кузман Шапкарев в двора на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

21.12.2015 г. – Коледно тържество „Звездите се раждат на Коледа“. Талантливите деца на седмо изнесоха прекрасна коледна програма.

М. декември, 2015 г. – Коледна благотворителна кампания, 2015 – в нея се включиха безкористно ученици от 7 СОУ и техните родители като дариха топли дрехи, хигиенни материали и парични средства /3 „в“ клас/ за децата от дом „Надежда“, с. Гурково; на ЦНСТ- гр. Ботевград; за дом „Слънчице“, с. Г. Сеновец и за децата от Дом за сираци – гр. Враца.

През м. декември по инициатива на Ученическия парламент бе организиран Благотворителен Коледен базар.

Със събраните средства бяха закупени консумативи за децата от ДДЛРГ-Благоевград, на стойност 450,00 лв. Изработени бяха коледни картички и на 23.12.2015 г. представители на Ученическия парламент лично поднесоха подготвените подаръци.;

 01-23.12.2015 г. – Коледна дарителска кампания „Коледен дар за училищната библиотека“;

18.12.2015 г. – Междуучилищно състезание, организирано Интеракт клуб, Благоевград – Състезанието се проведе в 4 направления – математика, български език и литература, история и цивилизация и география и икономика. Отборът на 7 СОУ спечели 1-во място.;

 07-12.12.2015 г. – Национална седмица на четенето, с маратони по четене и състезания за разказване и по краснопис  в начален курс, среща с Мария Маринова-поетеса;

09.11.2015 г. –  В училището официално са представени новите технологии, чрез които ще преподават учителите. По проект SCHOLARS и със средствата за извънкласни дейности училището закупи 3 мултимедийни екрана /Multi-touch display/ и многоезичен софтуер „MozaBook“ с вградени приложения на образователни видео – клипове, интерактивни 3 D модели.

По-голяма част от учителите и служителите преминаха през обучение.

Закупени са 40 лаптопа за екипа, работещ по проекта и за учениците от клубовете, с приоритет клуб „Информационни технологии“. За клуб „Чужди езици“ е доставена фонетична лаборатория с още 2 софтуера: „Envisin“ и „Mause Mishief“, а за клуб „Природни науки и екология“ е осигурена преносима лаборатория с богат набор сензори „Фурие“, даващи възможност да се изследва околния свят и осигуряващи класната стая на бъдещето. Предоставя се възможност чрез тях за създаване на уроци, използвайки креативната платформа Einstein, Activity Maker на Fourier Education.

За младите надежди на спорта се изгради модерна фитнес-зала.;

01.11.2015 г. – Изложение на възрожденска литература от български автори и старопечатни издания.

Презентации за книгата по класове;

М. октомври 2015 г. – Организирани бяха: Първи библиотечни уроци с първокласниците, Презентации за библиотеките по света и училищната ни библиотека

15.09.2015 г. – Тържествено откриване на учебната година с приветствено слово от д-р Л. Стоянова, директор на 7 СОУ.

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет за здраве на ученици, учители и служители. Учениците от горните класове връчиха на директорката спечелените купи и медали от спортните състезания през 2014-2015 г.

20.09.2015 г. – Официално откриване на новоизградените центрове за занимания по интереси по проект SCHOLARS „Социално сближаване чрез изграждане на центрове-дейности по интереси“, по IPA програма за трансгранично сътрудничество България-Македония по Покана № 3, 2007CB16IPO007

 Гостуваха приятели от училището-партньор по проекта СОУ „М. М. Брицо“, гр. Делчево, Р. Македония; представители на Община Благоевград, местни медии, родители и ученици.

 Новооткритите 5 зали дават възможност  за развитие на дейностите в клубовете „Журналистика“, „Природни науки“, „Изкуства и спорт“, „Информационни технологии“ и „Чуждоезиково обучение“.

 Изградена бе и многофункционална площадка с акрилна настилка.

 По процедура „Публичност“, в рамките на 2 години обществеността бе информирана редовно за реализираните дейности по проекта. Изготвени и публикувани са клипове, брошури и публикации в местната и националната преса. Осъществени са 6 участия в радио и телевизионни предавания.

2014/2015 г.

21.04.-21.05.2015 г. -„Училище на годината – Благоевград, 2015“

    С много знания, труд и емоции учениците от 7 СОУ, с професионалното съдействие на своите преподаватели, извоюваха убедителни победи във всички етапи от състезанието: „Знания“, „Култура“, „Презентация на моето училище“ и „Благоевград-това сме ние“ .

    За втори път те спечелиха приза „Училище на годината – Благоевград, 2015“, който бе връчен от кмета д-р А. Камбитов на директора д-р Л. Стоянова на церемония, състояла се на 21.05.2015 г.;

Спорт 2014-2015 г.:

 Учениците от 6 „б“ клас участваха в колоездачна обиколка.

 Баскетболните отбори извоюваха първо място в междуучилищните състезания, а в областната надпревара – 3-то място.

 Футболистите на 7 СОУ спечелиха първо място във Втория междуучилищен турнир, в памет на В. Пеевски.

 Индивидуалните ни състезатели също постигнаха отлични резултати:

 Плувците Димитър Кулев от 1 „д“ клас; Емилио Орцев, 2 „е“ и Даниел Илиев, 3 „а“ спечелиха златни медали от национални и международни турнири по плуване.

 Александра Алексова и Адриана Топулева от 1 „в“ клас – златни медали от Национален турнир по спортна гимнастика във В. Търново.

 Кирил Лукаров, 6 „б“ клас – 3-то място в Международен турнир по карате, Разлог.

 Георги Бербатов – медали от Национално състезание по таекуон-до.

 На 21 май за учениците от 1 до 4 клас беше организиран спортен празник на тенис кортовете на ЮЗУ „Н. Рилски“, с който бе закрито „Тенис училище“ за 2014-2015 г. В спортната надпревара се включиха ученици и родители. Победителите бяха наградени с грамоти.;

Конкурс „Алкохолът-горчивата почерпка за нечие здраве“ – Учениците Божидар Димитров иДимитър Лазаровски от 11 клас спечелиха първо място.

 30.05.2015 г. – Учениците от училището бяха наградени за отлично представяне в областния кръг наXIV национален конкурс „Бог е любов“. Първи места спечелиха: Диана Костадинова, 1 „д“ клас в раздел „Поезия“; Християн Филипов, 1 „г“ клас в раздел „Рисунка“ и Димитър Лазаровски, 11 клас – раздел „Есе“;

И през тази учебна година учениците от 7 СОУ показаха много добра теоретична подготовка в отделните научни области при участието си в олимпиади и състезания:

     . С максимален брой точки нафиналното състезание, организирано от СБНУса 18 ученици от 1 до 4 клас. ;

     . Олимпиада по БЕЛ, областен кръг – Кирил Иванов от 5 клас – пълно отличие;

     . Олимпиада по география и икономика, областен кръг – Моника Митова – 128 точки;

     . Областно състезание по история и цивилизация, посветено на 7- г. от края на Втората световна война – учениците от 11 „а“ клас спечелиха второ място;

     . Национално състезание по английски език на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – успешно се представиха: Мая Батева и Юлия Хаджиина от втори клас, Петя Филчева и Александра Петрова-3 клас, Тодор Митов и Катерина Кундрева-4 клас, Кирил Иванов от 5 клас, седмокласниците Александър Вачков и Моника Митова и Петър Пироев от 8 клас;

22.04.2015 г. – Екипът на7 СОУ „К. Шапкарев“ организира и проведе като домакин Второто регионално състезание по география и икономика. Състезанието е посветено на Международния ден на Земята. Мотото беше: „Да мобилизираме планетата Земя!“

  В централното училищно фоайе се състоя фотоизложба „Красотите на заобикалящата ни природа“. Проведе се и отборно състезание „Да мобилизираме планетата Земя!“ и хепънинг. Отборът на нашето училище се класира на 2-ро място.

  Учениците от начален курс проведоха излети и почистване на околната среда.;

17.-18.04.2015 г. – По международния проект SCHOLARS се проведоха състезания между учениците от клубовете „Предприемачество“, „Природни науки“ и „Изкуства и спорт“ от 7 СОУ „К. Шапкарев“, гр. Благоевград, Република България и СОУ „М. М. Брицо“, гр. Делчево, Република Македония.

 В състезанието на клубовете „Природни науки“ от двете училища се проведе дискусия по важни актуални теми като: „Опазване на планетата“, „Вредните емисии в атмосферата и как да предпазим планетата“, „Екология“ и др.

 В състезанието на клубовете „Предприемачество“ участниците дискутираха по теми, свързани с професионалната реализация: „Моята професия между реалността и мечтата“ и „Моят бизнес план“. Креативните интереси на учениците им дадоха увереност, че съвместната им работа може да им помогне в предстоящите им работни проекти.

  В спортното състезание по футбол отборите се представиха отлично.

  Проведоха се съвместните конференции на преподавателите за обмяна на знания, умения и компетенции.

  По отношение на целевата група на учениците устойчивостта се реализира в две направления: 1. Чрез образователните дейности в клубовете по интереси се формират нови компетенции за учениците. 2. Създаващата се материална база ще служи за следващите поколения.

  Институционалната стабилност на проектните резултати гарантира създаване на стойностно бъдещо трансгранично партньорство. Целта на дейностите е след приключването на проекта училищата да са в състояние за по-активно участие в процесите на местните политики в региона.

  Групата посети културно-исторически забележителности в района на гр. Делчево: Археологическия музей, манастира „Св. Богородица“ Bajaklita, Kukolje, ман. St. Petra v. Selnik и местността Голак.;

14.04-24.05.2015 г. –  „Празници на словото-2015“

  „Приказният свят на Андерсен“ бе представен чрез анимираните Андерсенови приказки пред първокласниците в библиотечното кино, Маратоните по четене обхванаха децата от 2 до 4 клас, в Състезанието по четене отлично се представиха победителите от маратоните. Конкурсите за литературни произведения и за рисунки за любими литературни герои изведоха на показ талантливите ни прохождащи поети, писатели и художници. Подготвена беше Изложба на спечелилите в конкурса „Моят любим литературен герой” рисунки в централно фоайе на училището. В обявената Дарителска кампания се включиха ученици, учители, родители и граждани.
Специално за  23 април-Световния ден на книгата и авторското право беше организирано Книжно парти „Книжарница на колела“ с издателство „Фют” в централното училищно фоайе. Учениците от различни класове имаха възможност разгледат и да си закупят книги на издателството.       

В началото на май се проведе състезанието „Обичам да чета“, читателски маратон с първокласниците, на който бяха излъчени най-добрите четци.

Дефилето на литературните герои в училищния двор отново бе най-нетърпеливо чаканото събитие. Дворът грейна с красивите цветни костюми на герои от приказки, романи и комикси;

Конкурсът по декламаторско майсторство събра рецитатори от всички класове. Гост беше г-н Венцислав Цветков, местен поет и дядо на наши ученички, който рецитира свое стихотворение, посветено на Крисия, прославила България в Детска Евровизия.;

В Състезанието по грамотност учениците от 5 до 7 клас доказаха добрата си подготовка по български език и литература.

На 18.05.2015 г. – С празнична програма бяха изпратени зрелостниците от випуск 2015. Директорът на училището д-р Лилия Стоянова топло ги поздрави и им пожела много бъдещи успехи. На тържеството тя връчи награди на заслужилите ученици в областите технологии, наука, изкуства и спорт;

20 – 22.03.2015 г. – VII национално състезание по информационни технологии – „Великите географски открития”

Основен организатор и домакин бе екипът на 7 СОУ „К. Шапкарев“, Благоевград. Партньори в организацията – Община Благоевград, ЮЗУ „Н. Рилски” и РИО-Благоевград.

Основни спонсори на състезанието бяха „Агромах“, ТК „Комфорт“, сем. Шалявски и сем. Тахтаджийски.

Състезателите от цялата страна премериха сили в няколко направления.

Сред наградените бе и ученикът от 7 СОУ Емил Кодстадинов от 7 клас, в категория „Уеб сайтове, 5-8 клас“  с темата „Югозападна България в маршрути“. В състезанието участваха и Светослав Новоселски и Денис Иванов от 6 „б“ клас на нашето училище.;

– 06.03.2015 г. – Ученици от клуб „Чуждоезиково обучение“ по проекта SCHOLARS от 7 СОУ- Благоевград участваха в училищния кръг на Петото национално състезание Spelling Bee“-2015. Първото място спечели Светлин Димитров от 6 „б“ клас, а на второ място се класира Ана-Мария Никова от 6 „б“ клас. Двамата продължиха участието си в регионалния кръг на състезанието през април, 2015 г.;

27.02. – 01.03.2015 г. – Състезание за дигитални компетентности „Виртуален турист“ в гр. Сандански. Димитър Костадинов от 7 клас, член на клуб „Информационни технологии“ на 7 СОУ, с ръководител Д. Стойчев, спечели 1-во място в категория „Уеб сайт“.

28.02.2015 г. – 50 преподаватели от 7 СОУ „К. Шапкарев“ участваха в обучение на тема „Професионално ориентиране на учениците“ в гр. Делчево, Р. Македония.

31.01 – 01.02.2015 г. – Работна среща на екипа по проект SCHOLARS вСОУ „М. М. Брицо“, гр. Делчево, Република Македония. Партньорите от двете училища обсъдиха: дейности на клубовете по интереси, работата на екипите РР 1 и РР 2, реализирани дейности до момента по различните активности, дейност Публичност, дейност Строителство, обучение на преподаватели, организиране на обучение и състезания през април в Делчево, предстоящи дейности, вътрешен мониторинг на проекта и изготвяне на доклад след завършена процедура.

19.12.2014 г. – Учениците от клуб „Изкуства и спорт“ заедно с други свои съученици участваха в ежегодния коледен празник „Звездите се раждат на Коледа“, на който представиха обичаите, свързани с Игнажден и Коледа;

15.12.2014 г- Клуб „Чуждоезиково обучение“ по проекта SCHOLARS проведе със своите участници от 5 до 8 клас Конкурс за писане на есе и популяризиране на българските традиции и обичаи. По повод на най-светлия християнски празник Коледа учениците от 8 клас писаха есе на тема „Традиционни коледни фестивали в България“, които популяризираха сред съученици и приятели от Македония.;

11.12.2014 г. – Учениците от клуб „Природни науки и екология“ по проекта SCHOLARS посетиха химичните лаборатории във втори корпус на ЮЗУ „Н. Рилски“, ПМФ, катедра „Химия“. Младите еколози бяха включени в експериментални дейности, изразяваха мнения и решения по въпроса за въглерода-основен замърсител на въздуха. Еко клубът засне експериментите и изпрати снимков материал на партньорите си от клуб „Природни науки от СОУ „М. М. Брицо“, гр. Делчево, Р. Македония.;

„Училище на годината-Благоевград, 2014“ защитава титлата си с неуморна работа по инвестиционен проект по IPA програма за трансгранично сътрудничество България-Македония по Покана № 3, 2007CB16IPO007 SCHOLARS „Социално сближаване чрез изграждане на центрове-дейности по интереси“, спечелен преди 8 месеца.

Цел на проекта: Създаване на условия за устойчиво трансгранично партньорство чрез изграждане на зали за извънкласни и извънучилищни дейности за социално сближаване на ученици и учители от двете партньорски училища и свързаните с тях социални групи от гр. Благоевград и гр. Делчево.

Водещ партньор в проекта – 7 СОУ „К. Шапкарев“, гр. Благоевград, Република България.Партньор по проекта – СОУ „М. М. Брицо“, гр. Делчево, Република Македония.

По проекта се създават условия на съгласувана трансгранична образователна мрежа между социалните групи от партниращите училища.Извърши се покриване на спортната площадка в училищния двор на 7 СОУ.

Продължават довършителните дейности в луксозния Център за дейности по интереси по LOT-1, който обособява 5 зали за клубове по интереси: „Журналистика“, „Клуб на Земята“, „Дизайн“, „Информационни технологии“ и „Спорт“.

В началото на учебната година се сформираха и клубове по интереси: „Природни науки и екология“, „ Информационни технологии“, „Чуждоезиково обучение“, „Предприемачество“, “Изкуства и спорт“ и „Журналистика“- с установен медиен център.;

15.09.2014 г. – Тържествено, с много любов и празнична програма 7 СОУ посрещна своите ученици и учители. Директорът на училището д-р Лилия Стоянова ги поздрави и сърдечно пожела на всички успешна и творческа година. По традиция с питка и мед тя въведе първокласниците в новия им дом и пожела „На добър път в овладяването на българското четмо и писмо!“

2013/2014 г.

Ученически игри 2013/2014 г.:

Училищният отбор по хандбал-момчета, 5-7 кл. е финалист;

Волейболен отбор-юноши, 11-12 кл. – 2-ро място на областните игри;

Волейболен отбор-момичета, 5-7 кл. – 2-ро място на общинските игри;

Волейболен отбор-момчета, 5-7 кл. – 3-то място на общинските игри;

Баскетболен отбор-момичета, 5-7 кл. – 2-ро място в областта;

Баскетболен отбор-момчета, 5-7 кл. – 3-то място в областта;

Носители на много купи и медали са много ученици, участвали в индивидуални спортове на национално и международно ниво.

31.05.2014 г. – „Спортна панорама-Благоевград“-проведена в центъра на площад „Г. Измирлиев“. Отборите на 7 СОУ бяха сред наградените за участието си в Общинските ученически игри, 2014;

31.05.2014 г. – участиев „Училищна борса“ за представяне на профилите за обучение през 2014/2015 г.: „Технологичен“-след 7 клас и „Хуманитарен“ след 8 клас;

М. април-м. май, 2014 г. – По идея на Община Благоевград се проведе инициативата „Училище на годината – 2014“ под патронажа на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Участваха 12 учебни заведения от общината в направления: „Знание“, „Култура“ и „Спорт“.

  На 23.05.2014 г. в ДТ „Н. Вапцаров“ 7 СОУ „Кузман Шапкарев“ спечели приза „Училище на годината-Благоевград, 2014“. Градоначалникът връчи почетното отличие на директора на училището д-р Лилия Стоянова. Заслужената победа е в резултат на упоритата работа на ученици, учители и служители.;

19.05.2014 г.- Тенис-турнир, организиран от Училищното настоятелство за 16-ти път за ученици и родители.;

Зрелостниците от випуск 2014 г. бяха изпратени с тържествен ритуал и цветна литературно-музикална програма. Най-добрите бяха наградени с грамота и книга.;

През м. май – общински конкурс „Моят любим национален герой“- 3-та награда за Вили-Ан Донева от 4 „г“ клас;

Призови места за учениците от 7 СОУ и на XII национален конкурс „Бог е любов“;

 07.04. – 31.05.2014 г. – Празници на словото-2014

   Традиционната двумесечна инициатива беше открита на 07.04.2014 г. с представяне пред първокласниците на филмирани Андерсенови приказки. Проведени бяха маратони на четенето „Походът на книгите” с учениците от начален курс по класове с излъчване на 2-ма  победители от всеки клас; състезание по четене между победителите от Маратона на четенето; конкурс за най-добро литературно произведение /стихотворение, разказ или есе/ и конкурс за рисунка на теми:  „Вълшебните приказки.”, 1 – 4 клас, „Фентъзи – фантастичните книги.”, 5 – 7 кл. „Защо обичам /не обичам/ да чета?”, 8 – 11 клас и Тема по избор – за всички ученици. Най-талантливите творци получиха званието „Рицар на книгата”. В дарителската кампания „Дари книга, зарадвай приятел!“ се включиха много ученици, учители и родители. Подготвена бе подробна информация за Историческия отдел на училищната библиотека. Оформен беше кът на книгата и изложба с творбите от двата конкурса в централното фоайе. Подготвено беше радиопредаване за Световния ден на книгата и авторското право, излъчено по училищното радио „Вселена 7“. На 14 май се проведе Дефиле на литературните герои-конкурс за най-достоверен и красив приказен костюм.;

22.04.2014 г. –  Ден на Земята

В организирания от 7 СОУ уникален празник взеха участие отбори от Благоевградска област. Целта на празника е да се привлекат повече партньори за опазване на планетата Земя, учениците да обогатят познанията си за природата и да се мотивират за опазване на околната среда.

     Фотоизложба „Най-красивите места от природата в моя роден край“;Мултимедийно състезание между училищата „Обичай природата“ Хепънинг „Защити околната среда!“- отборите работиха с природни материали; „Засади дръвче!“- най-добре представилите се отбори в състезанието засадиха дръвчета в двора на училището;

16.04.2014 г. – Ученици от 7 СОУ участваха в ученическия форум на общинско ниво на тема „Деца обучават деца“, организиран от Центъра за кариерно развитие към РИО-Благоевград. Целта на форума бе учениците от професионалните гимназии и профилираните паралелки да демонстрират професионалните си умения и познания.;

16.04.2014 г. – С отбор от 10 ученици, 7 СОУ взе участие в ежегодното състезание „Млад огнеборец“, което е организирано от ПСПБЗН-Благоевград. Отборът ни се класира на 3-то място, от 16 участващи училищни отбори.

М. април, 2014 г. – Гостуване на СОУ „М. М. Брицо“ в гр. Делчево, Република  Македония. Представителите на 7 СОУ „К. Шапкарев“ взеха участие в спортна надпревара по волейбол и извоюваха победа.;

 25.03.2014 г. – Ден на търпението

  Учениците от нашето училище изработиха емблеми, които носиха през целия ден, а учениците от полуинтернатните групи подготвиха кът в централното фоайе на сградата.;

21-23.03.2014 г. – VI национално състезание по информационни технологии – „Бъдеще, наука, технологии”

  Домакин  и организатор 7 СОУ „К. Шапкарев” и съорганизатори: Община Благоевград, ЮЗУ „Н. Рилски” и РИО-Благоевград. Състезанието се превърна в най-големия форум и достойно извоюва водеща позиция сред националните състезания в страната. Състезанието бе открито на 21 март в ДТ „Н. Вапцаров“ с мултимедиен спектакъл, в който бяха съчетани чудесна видео-продукция, изящно танцово изкуство на формация „Влахов“ и електронна музика, които пренесоха присъстващите в света на информационните технологии и бъдещето на дигиталния свят.
    В оспорваната надпревара 160 ученици от всички кътчета на България демонстрираха знания, компетенции, упоритост, творчество и воля за победа.
    Прецизното жури бе изключително затруднено при отличаването на най-добрите в различните категории. Призьорите получиха грамоти, купи, външни хард дискове, принтери, флаш памети 16 GB, сакове за пътуване.

    Емил Костадинов от 7 СОУ спечели второ място с представения от него Сайт за Благоевград като стопански и културен център.
За първа година бяха присъдени две нови награди – на публиката – за колаж по темата на състезанието и специална награда на парк-хотел „Бачиново” /един от спонсорите на състезанието/- почивка за 2 дни на състезатели и техния ръководител.
    Най-авторитетната награда – Прием без конкурсен изпит в ЮЗУ, връчи преподавателят от Катедра „Информатика”, Маргарита Тодорова.

11.03.2014 г. – В училищния кръг на IV национално състезание Spelling Bee за спелуване на английски език Spelling Bee класиралите сена първо място Мартин Бошкилов и на второ – Евгени Гаврилов, продължиха участието си в регионалния кръг.;

За 3 март, 2014 г. – Учениците от 4 „б“ клас участваха с рецитал в честванията на 136 години от Освобождението на България;

М. февруари, 2014 г. – Патронен празник на 7 СОУ „Кузман Шапкарев“

Учители и ученици от нашето училище поднесоха венец и цветя на паметника на нашия патрон в двора на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, Благоевград;

Учениците от начален етап на обучение проведоха състезание по грамотност и конкурс за рисунка по приказка;

По класове се проведоха беседи за живота и делото на Кузман Шапкарев; Членовете на клуб „Журналистика“ подготвиха радиопредаване, посветено на училищния ни патрон;

07.02.2014 г. – Откриване на  2 нови кабинета с терминални решения

  Седмо СОУ“Кузман Шапкарев“ следва своята политика в областта на развитието на информационните технологии сред младите хора.

  Само месец след стартирането на IT Academy Microsoft в училището бяха оборудвани два нови кабинета с терминални решения висок клас по програмата „ИКТ в образованието“. По мнението на специалистите кабинетите са най-добрите в страната, което дава реална възможност за осъществяване на ИТ Академията, наред с квалификацията на учителите. Възможностите на интерактивното обучение и софтуерните продукти бяха демонстрирани на откриването на 07.02. 2014 година. На откриването присъстваха представители на Общинската администрация, началникът на РИО Благоевград,

представители на Microsoft и на ИТ фирми, участвали в инсталирането на техниката. По време на откриването гостите се насладиха на интерактивен урок по география и икономика, подготвен и представен от г-ца Г. Иванова.

Седмо училище беше едно от най-големите 31 училища в страната, които получиха преносими компютри за всеки учител и мултимедии за учебните кабинети. Интерактивното обучение наложи своето присъствие и това наистина направи училището най-желаното в града.

Новите кабинети и технологии дават възможност на ученици и учители за участие в реална IT Академия в Благоевград;

М. декември, 2013 г. – MICROSOFT IT ACADEMY 

От 2013 година Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград е акредитиран представител на IT Academy Microsoft.
Основната цел на Програмата на Microsoft IT Academy е да предостави на образователните институции в България актуални учебни програми по продуктите на компанията, както и достъп до съвременна, качествена платформа за онлайн обучение и система за управление на учебния процес. Предназначена е да предостави на учениците технологичните умения от 21 век, които са им необходими да получат сертифициране и да бъдат конкурентноспособни в днешната бързо развиваща се работна среда. Програмата на IT Academy предлага също възможности за професионално развитие на преподавателите и на персонала. Получените сертификати са валидни в цял свят!;

Традиционно много наши ученици участваха в ученическите олимпиади и състезания:

Математически състезания „Черноризец Храбър“ и „Иван Салабашев“

Олимпиада по БЕЛ, областен кръг – с най-високи резултати – Ива Пискова и Радослава Иванова от 7 клас и Христина Филипова от 6 клас;

Олимпиада по ИЦ, областен кръг – Денис Иванов – 90 т. и Яни Диманчев – 85 т.

Олимпиада по ХООС, национален кръг – Петя Цветкова от 7 „в“ клас спечели 1-во място на областния кръг и участва в националния етап;

Олимпиада по ФА, областен кръг – Седмокласниците Йоана Георгиева, Диана Плоскова, Юлиана Давчева, Кирил Атанасов, Цветелина Войнова и Радослава Иванова представиха достойно училището

Олимпиада по Математика, областен кръг – Петя Джувтова, 4 „а клас“ с отлично представяне;

Олимпиада по Биология и здравно образование, областен кръг – с най-високи резултати – Ива Пискова  и Васко Колев от 7 клас;

Национална олимпиада „Ключът на музиката“, областен кръг – Йоана Руйкова, 4 „г“ клас – 2-ро място

Интердисциплинарна олимпиада за 4 клас „Знам и мога“, областен кръг – Йоана Руйкова, 4 „г“ клас – 2-ро място

В VI-то областно състезание по ИТ – активно се включиха учениците от 3 „а“ клас;

Европейско математическо кенгуру – Лиляна Николова и Светлин Димитров от 5 „б“ клас – по 100 т.;

06.12.2013 г. – Здравна беседа „Защо е важно да сме здрави?“, проведена в 7 СОУ с учениците от 7 и 8 класове. Гост на мероприятието беше Вили Хубанова – бизнес консултант за здравословен начин на живот и директор на CaliVita International.;

М. декември, 2013 г. – Национален конкурс „Моят любим национален герой“ – първи места за Деян Калайджиев и Вили-Ан Донева от 4 „г“ клас;

01.11.2013 г. – Ден на народните будители. В училището се проведоха беседи и разговори за живота и делото на нашите будители. Учениците от третите и четвъртите класове изготвиха табла. По училищното радио звуча предаване за тях.;

24.10.2013 г. – Откриване на мултифункционална спортна площадка в двора на училището. Лентата прерязаха кметът А. Камбитов идиректорът на 7 СОУ – Лилия Стоянова. На откриването присъства и председателя на Общинския съвет Р. Тасков.

  В програмата участваха клубове по гимнастика, волейбол, тенис, таекуон-до и др. Незабравимо бе участието на многократния шампион по канадска борба и почетен гражданин на Благоевград Георги Гайдарджиев, който влезе в истински спортен двубой с кмета на Благоевград.

  Събитието се съвмести  с традиционния спортен празник „Спортувай редовно, живей здравословно“ с родители, ученици и учители;

 16.09.2013 г.- Първи учебен ден

   На всички ученици и учители г-жа Лилия Стоянова, директор на 7 СОУ „Кузман Шапкарев“, с прочувствено слово пожела „На добър път!“ и много успехи през новата 2013/2014 учебна година

   6 паралелки първокласници бяха топло посрещнати от директорката с питка и мед и от класните си ръководители: В. Костова, Р. Граматикова, Цв. Иванова, Е. Попниколова, Р. Бенова и Ст. Въчков. По традиция бяха организирани тържества в класните им стаи с техните родители и близки;

2012/2013 г.

24.05.2013 г. – Първокласниците от 7 СОУ получиха своите първи свидетелства, а всички останали ученици и учители се включиха в празничното шествие за Деня на славянската писменост и култура;

20.05.2013 г. – Тържествено изпращане на зрелостниците от випуск 2013 с богата литературно-музикална програма.

   Най-талантливите и доказали своите знания и умения през 2012/2013 учебна година ученици заслужено бяха наградени с грамоти и книги от директора на училището г-жа Лилия Стоянова;

Спортни успехи през годината:

плуване: Весела Хаджийска, 2 „в“ клас; Мария Попова, 3 „г“ и Павлина Азова, 5 кл. с първи места и медали от национални и международни състезания в Гърция, Сърбия и Македония;

спортна гимнастика: Кристиян Карадачки, 3 „в“ клас; Василена Калишева, Драгомир Паланкалиев и Данаил Стоянов от 2 „в“ клас завоюваха престижни места в техния спорт;

баскетбол – Достойно представяне на Междуучилищните състезания от отбора на 7 СОУ- момичета;

В училищния кръг на състезанието по английски езикSpeling Bee през април участваха 30 ученици. На регионалния кръг Мартин Бошкилов от 6 „в“ клас се представи отлично и бе класиран за националното състезание на 10.05.2013 г. Мартин Бошкилов от 7 СОУ стана национален шампион. Сред 30 финалисти през 2013 г. той спечели Националния кръг. Посланикът на САЩ Марси Рийс лично връчи наградата на победителя.;

 През м. април, 2013 г. се проведе училищния кръг на „Лигвистично кенгуру“, в който се включиха 46 ученици от нашето училище.;

08-23.04.2013 г. – „Дни на книгата“ в 7 СОУ, посветени на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Инициативата включи четене на Андерсенови приказки на най-малките, маратони по четене “Походът на книгите“, състезание по четене, конкурс за най-добро литературно произведение, конкурс за рисунки / с 43 участници и 45 рисунки / и изложба с най-добрите във фоайето на РБ „Д. Талев“, Благоевград, Дарителска кампания „Дари книга, зарадвай приятел!“, клуб „Журналистика“ излъчи радиопредаване за 23 април по училищното радио „Вселена 7“;

22-24.03.2013 г. – V национално състезание по информационни технологии

   Откриването на състезанието се осъществи в ДТ „Н. Вапцаров“ с празничен концерт „Зелена магия“. Гости на откриването бяха: А. Камбитов – кмет на Община Благоевград, В. Смиленов – зам. кмет по хуманитарните дейности, Ив. Златанов -началник на РИО-Благоевград, учители-ветерани от 7 СОУ, преподаватели от ЮЗУ „Н. Рилски“, Благоевград, родители и ученици.

   162 участници от цялата страна премериха сили и изявиха интелектуалните си възможности в направленията: „Уеб сайт“, „Компютърни презентации и мултимедийни клипове“ и „Групов проект“. Разработките бяха по темите: „Моят роден край-познат и непознат“, „Зелената планета“ или тема по избор.

    Журито определи 20 топ проекта, които бяха защитени пред публика. От 7 СОУ-Благоевград участие взеха 25 ученици като сред избраните топ 20 бе проектът на Кристиян Апостолов от 11 „д“ клас, който е приет за студент в ЮЗУ „Н. Рилски“.;

– Конкурс „1000 стипендии“ – Лора Михайлова от 7 „а“ клас спечели стипендия;

– Конкурс за лого на Зоопарк-Благоевград – спечелен от Нели Величкова от 7 „а“ кл.;

– Литературен конкурс „Аз и моят свят в думи“, организиран от Интеракт клуб-Благоевград в областта 1-во място със стихотворение спечели Вили-Ан Донева от 3 „г“ клас.;

XII национален конкурс „Бог е любов“, 2013 г., тема „Вяра и милосърдие“, областен кръг в жанр Поезия 1-во място за Виктория Дралева от 3 „г“ клас; в жанр Проза – 1-во място за Стефани Василева от 3 „а“ клас; в раздел Изкуства – 1-во място за Кирил Мазнев от 4 „а“ клас. Всички те се явиха и на Националния кръг на конкурса;

– Олимпиади – ученици с най-добри резултати:

Олимпиада по БЕЛ, областен кръг – Петя Цветкова от 6 „б“ клас, 2-ро място

Олимпиада по ИЦ, областен кръг – Кирил Иванов от 7 „а“ клас, 3-то място

Олимпиада по ГИ, областен кръг – Любомир Стронски – 99 т.

Олимпиада по ХООС, национален кръг – Кирил Иванов от 7 „а“ клас, 3 място

Олимпиада по ФА, национален кръг – Кирил Иванов от 7 „а“ клас,

Олимпиада по Математика, областен кръг – Георги Терзиев, 4 „а“ клас, 1-во място

Олимпиада „Знам и мога“, областен кръг – Георги Терзиев, 4 „а“ клас, класиран за национален кръг

„Ключът на музиката“ –Класирани за национален кръг – Анна-Мария Никова, Елена Гелова и Мария Пандурска от 4 „б“ клас и Николай Младенов от 4 „а“;

На 14.02.2013 г., честван като Ден на лозаря и празник Свети Валентин ученици от 7 СОУ „К. Шапкарев“ станаха посланици на любовта и виното, облечени като Лозана, Трифон и Дионисий. Младежите връчиха поздравителни адреси на кмета на Благоев-град А. Камбитов, областния управител К. Хаджигаев и директора на здравната инспекция д-р О. Чилев.;

– Конкурс „Лицата на насилието през погледа на децата“ на Фондация Стефан Нойков – Подкрепа за развитие и Националната мрежа за деца. Победители: Изабела Кръстева и Наталия Манчева от 7 СОУ, Благоевград.;

М. февруари, 2013 г. – Чествания на Васил Левски: Ученици от 3 до 11 клас организираха тържество „Васил Левски-140 години жива идея за свобода“. Под ръководството на г-жа Н. Буколска седмокласниците представиха драматизация, разкриваща светлия образ на националния ни герой. Създадени бяха есета за Левски, организирани бяха и фотоизложба, рецитал и радиопредаване.;

М. февруари, 2013 г. – прояви във връзка с патронния празник и 40 годишния юбилей на училището:

      . Празничен концерт, посветен на 40 годишнината от създаването на училището. Участие взеха ученици от 1 до 12 клас;

      . Среща с първия директор на 7 СОУ – г-н Максим Николов на учениците от шестите класове, който им разказа за успехите и постиженията на първите ученици и учители през 1973 година.;

      . Учениците от 4 „а“, „б“ и „в“ класове заедно с музейния уредник от Регионален исторически музей Елена Чалгънова проведоха  урок по родолюбие, в който учениците научиха повече за своя училищен патрон и други значими личности, свързани с Кузман Шапкарев.;

14.01.2013 г. – По повод 115 години от смъртта на английския детски писател Луис Карол съвместно с Детски отдел на Регионална библиотека „Д. Талев“, училищния библиотекар И. Шишкова и учениците от 5 „б“ клас организираха и проведоха викторина за автора и представиха презентация, посветена на живота и творчеството му. Събитието се състоя в зала на РБ „Д. Талев“;

21.12.2012 г. – Във всички класове  бе отбелязан най-светлия християнски празник Рождество Христово. Учениците от 1 „г“ клас подготвиха Коледно тържество „За баба и дядо“.;

20.12.2012 г- Коледното тържество, подготвено от учениците от третите класове, създаде много настроение сред присъстващите ученици, учители и гости.;

23.11.2021 г. – Конкурс „Аз и глобалният свят“ – рисунки на асфалт по проект „Да научим“, в който ученици от 3 „г“ клас с екипната си работа спечелиха второ място сред общинските училища.;

01.11.2012 г. – Участие на наши ученици от 2 до 4 клас в математическото състезание „Черноризец Храбър“;

28.10.2012 г. – Учениците от 2 „а“, 3 „б“, „в“, „г“, 4 „а“, „б“ и „в“ класове изкачиха на най-високата железопътна гара на Балканския полуостров в местността „Аврамови колиби“. Малките туристи огласиха поляните с песни, танци и игри. Забавляваха се и се докоснаха до красотата на българската природа.;

28.10.2012 г. – „Спортувай редовно, живей здравословно“ – традиционният спортен празник, с основен спонсор „Данон – Сердика“, тази година бе посветен на 40 годишния юбилей от създаването на училището. Спортните си умения демонстрираха над 400 ученици, родители и учители; треньори и възпитаници на баскетболен клуб „Темков“, тенис клуб „Пирин“, ФК „Пирин“ и малките гимнастици от спортен клуб „Л. Солачки“.

  Състезателната надпревара включи: щафетни игри, състезание по приложно колоездене, баскетболни, волейболни и футболни мачове, тенис на маса и приключи с футболен мач между родители и ученици.;

Октомври 2012 г. – Участие на ученици от 7 СОУ в Националния конкурс на МОСВ „Аз обичам природата и участвам“. Допуснати до национален етап бяха Вили-Ан Донева, Гергана Бойчева и Диян Калайджиев от 3 „г“ клас.;

16.10.2012 г. – Проведе се полево пробовземане на вода от река Благоевградска Бистрица с ученици от Х клас на 7 СОУ „К. Шапкарев“. Десетокласниците бяха запознати с дейности по мониторинг на води, осъществявани от Басейнова дирекция и други институции, действащи в областта на опазване на околната среда и водите в България. Учениците бяха информирани и за видовете замърсители на водите, за значението на екологичното мислене и поведение за опазване на водния ресурс на планетата.;

17.09.2012 г. – За 40-ти път 7 СОУ „Кузман Шапкарев“ посрещна своите ученици. Годината започва с 5 пълни паралелки първокласници и 15 групи за целодневно обучение от 1 до 8 клас, доказващи общественото доверие към училището;

2011/2012 г. Въвежда се целодневна организация на учебния процес /по проект BG051PO001-3.1.06 „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“

08.06.2012 г. XI национален конкурс „Бог е любов“, с тема „Вярвам и обичам“ – първо място във възрастова група 1-4 клас за Виктория Дралева от 2 „г“ клас. Наградата й бе връчена от Видинския митрополит Дометиан и г-жа Милка Коджабашева-директор на дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ към МОМН;

Спортни успехи през годината:

  Хандбален отбор-момчета, 5-7 клас – 6-то място на Републиканските ученически игри в Бургас.

  Волейболен отбор-момичета и момчета, 5-7 клас – 2-ро място на Областните ученически игри-Благоевград.

  Баскетболен отбор-момичета и момчета, 5-7 клас – 2-ро място на Общинските ученически игри в Благоевград;

18.05.2012 г. – Тържествено изпращане на зрелостниците от випуск 2012 г. и награждаване на учениците с най-високи постижения през учебната година като:

  Георги Терзиев от 3 „а“ клас, с класен ръководител г-жа В. Костова, допуснат до Национален кръг на „Европейско математическо кенгуру“ на 02.06.2012 г.

  Василена Тасева от 7 клас се класира за Национален кръг на олимпиадата по химия и ООС.

  Кирил Иванов, 6 „б“ клас – 1-во място в Областния кръг на олимпиадата по история и цивилизация.

30.04.2012 г. – „Speling Bee“ – първо по рода си състезание за Благоевград за правопис на английски думи. Събитието се организира за втора година на национално ниво под егидата на Корпуса на мира, Центъра за приобщаващо образование и Фондация „Америка за България“.

  Участници в първия вътрешноучилищен кръг бяха учениците от 4, 5, 6 и 7 клас.

 Жури в състав: г-н Дейвид Еймъри-преподавател в Езиковия център на АУБ-Благоевград, г-жа Елена Попниколова и г-жа Елена Трифонова-преподаватели по английски език в 7 СОУ „К. Шапкарев“ излъчи победителя в надпреварата – Люпка Лазаровска от 7 клас.

  На финала всички ученици получиха почетни сертификати от директора на училището – г-жа Л. Стоянова и от г-н Еймъри;

26.04.2012 г. – Стартираха „Празници на словото-2012“, които приключват на 31 .05.2012 г. Инициативата включва: Маратони по четене в начален курс; Състезание по четене между победителите от маратоните; дарителска кампания „Подари книга на приятел!“; Конкурси за най-добро литературно произведение и за рисунка на любим литературен герой с определени теми: „Вълшебството на книгите“ и „Нравствените поуки в басните на Лафонтен“ за 1-4 клас, „Животът-едно безкрайно човешко любопитство“ за 5-7 клас,  „Преди да се родя и след смъртта ми“ и „Дирята, която ще оставя след себе си“ за 8-12 клас; Конкурс за декламаторско майсторство; Радиопредаване на 23.04.- Световния ден на книгата и авторското право; Състезание по грамотност; Дефиле на литературните герои; издаване на поредния брой от училищния вестник „Междучасие Non stop“;

25.04.2012 г.Открит урок „Българският език – труден и лесен“, проведен от г-жа П. Чингова;

– През м. април се проведоха празниците на първокласниците „Ние вече сме грамотни“ в класовете на г-жа В. Стойчева и г-жа М. Иванова;

22.04.2012 г. – По повод на отбелязването на Деня на земята се осъществи традиционното почистване и озеленяване на училищния двор под ръководството на г-жа Ирена Стамболиева.

  Подредена бе и изложба от рисунки на тема „Как да опазим природата чиста“ с участници от всички класове и с професионалното съдействие на г-жа Сашка Недокланова;

5.04.2012 г. – Пролетен бал в 7 СОУ „Кузман Шапкарев“ – Обединени от еко-каузата „Да направим света по-чист“, три поколения /ученици, учители и родители/ показаха, че красиви костюми могат да се изработят и от рециклирани материали

М. април – открит урок „Правата на детето“ в 4 „б“ клас на г-жа Св. Манова

31.03-1.04.2012 г. – Втори конкурс за певци и инструменталисти на Радио Благоевград „Звезди в радиото“. Учениците на 7 СОУ се представиха отлично:

    Мартин Златарски, 5 „а“ клас– победител в раздел „Фолклор“

    Христина Ангелова, 5 „б“ клас– победител в раздел „Популярна музика“

    Лъчезар Кацарски, 6 „а“ клас – награда на Община Благоевград

23-25.03.2012 г. – IV национално състезание по информационни технологии

„Моят роден край-познат и непознат“

   Тържественото откриване на състезанието се състоя в зала „Яворов“ с мултимедиен спектакъл „Чудесата на България“

   Рекорден брой-224 участници от цялата страна, от 5 до 12 клас. Направления: Мултимедийни клипове – V-XII клас; Компютърни презентации – V-XII клас; Уеб сайт – V-XII клас; Самостоятелни компютърни приложения – IX-XII клас; Интернет приложения – V-XII клас;

   Лекция от доц. д-р Марин Русев „Географско положение и географски паспорт на страната“

03.03.2012 г. – Послучай 134 години от Освобождението се проведе викторина и спектакъл. Ученици и учители от 7 СОУ поднесоха цветя на паметника на Ильо войвода и присъстваха на общоградското тържество;

м. Февруарисреща в Софийската художествена галерия „Спомен за Михаил Шапкарев“ под мотото „Важното е да има движение“. На събитието бе поканена и г-жа Л. Стоянова, директор на училището, носещо името на Кузман Шапкарев. В обръщението си към родствениците му тя изрази своята признателност към труда на Михаил и неговия дядо Кузман. Представен бе албум за манастирския комплекс „Св. Троица“ в Кръстова гора, съставен от сестрата на големия художник и скулптор;

20-23.12.2011 г.Предварителен кръг за участие в телевизионното шоу „България търси талант“. Там участва училищната група „Free Stars“, с ръководител Цв. Попова, която е одобрена за следващото участие на 20.01.2012 г.;

22.12.2012 г. – Коледно тържество

М. декември – Общоучилищен конкурс „Звездите се раждат на Коледа“, в класа на г-жа В. Стойчева учениците изработиха сурвачки, а децата на г-жа В. Ирибозова участваха в коледен музикален концерт с песни, танци, изпълнения на пиано от Виктория Дралева и Йоана Руйкова;

08.11.2011 г. – Ученици, лидери-доброволци и ръководители участваха в поредна акция-конкурс за рисунка “Целите на хилядолетието през нашите очи“, в рамките на проект „Да научим“ – „Не на глада и бедността!“;

На 15.10.2011 г. 28 ученика от 2-ри до 4-ти клас, с ръководител Р. Дерменджиева, взеха участие в тренировка-семинар на стадион „Христо Ботев“ във връзка с програмата на УЕФА „Градус“;

– Стартира проект BG051РО001-3.1.06 – „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“. Обособени са полуинтернатни групи от 1-ви до 8-ми клас. Организирано е обедно хранене, отдих, спортни занимания, самоподготовка и занимания по интереси;

15.09.2011 г.Първият учебен ден бе открит с вълнуващо слово от г-жа Лилия Стоянова и литературно-музикална програма.

2010/11г.

 20.05.2011 г. – Тържествено награждаване на отличилите се ученици през учебната година;

 13.05.2011 г. – Учениците от  1б“ клас участваха в съвместно мероприятие на 7 СОУ и РБ „Д. Талев“, Благоевград „Празници на буквите“;

 11.05.2011 г. – Състезание по грамотност за учениците от 5-7 клас;

 11.05.2011 г. Дефиле на литературните герои;

 09-13.05.2011 г. – състезание „Аз вече мога да чета!“ в първите класове;

 09.05.2011 г. – празник под надслов „Достойни за свободна Европа“

Посетилите през април.Европейският парламент представиха презентация и споделиха впечатления. Учениците, изучаващи „Евробизнес и протокол“ и „Евроинтеграция“ представиха есета, с които участват в Националния конкурс „Аз бях евродепутат за един ден“. Г-жа Л. Стоянова връчи на участниците сертификати за успешно завършване на програмата „Евроскола“, подписани от председателя на Европейския парламент;

 29.04.2011 г.– Конкурс за декламаторско майсторство;

 – Кът на книгата – Информация за справочен фонд в училищната библиотека;

 02-29.04.2011 г. – дарителска  кампания „Дарявам книжка с радост!“-127 дарени книги от 19 дарители;

 15.04.2011 г. – Учениците  от 4 клас взеха участие в празниците на детската книга и изкуствата за деца в РБ „Димитър Талев“- Благоевград;

 11- 22.04.2011 г.–  Конкурси за най-добро литературно произведение и за рисунка;

 23.04.2011 г. – Учениците се включиха в националния маратон по четене „Походът на книгите“;

 14.04.2011 г.- Директорът Лилия Стоянова и 40 ученици и учители посетиха Европейския парламент в Страсбург, участваха в програмата „Евроскола“, насърчаваща младите хора да опознаят Европейския парламент, да се,включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват негови „резолюции“;

  09 и 10.04.2011 г.- Конкурс „Звезди в радиото“;

 02.04.2011 г. – ученици от  VII СОУ посетиха и разгледаха Колежа по икономика и управление в гр. Пловдив като гости за 10 годишния юбилей от създаването му. Те присъстваха на откриването на образователното биенале за представяне на учебното заведение в палата N:7, в Панаирното градче;

 25-27.03.2011 г. – Трето  национално състезание  по информационни технологии    163 ученици от София, Разград, Враца, Добрич, Шумен, Бобовдол, Сандански, Кюстендил, Русе, Пазарджик, Плевен, Лом, Петрич, Г.Делчев, с. Слащен

9 – 12 кл. – 6 категории; Уебсайт, Интернет приложения, Мултимедийни приложения, Приложни програми; 5-8 кл: Компютърни презентации и Уеб Сайт;

 03.03.2011 г. – Ученици и учители поднесоха цветя на паметника на Ильо Войвода в Благоевград;

 02.03.2011 г.– Клуб „Жълта светлина“ организира спектакъл и викторина, посветена на 133 г. от Освобождението на България от турско иго;

 15.02.2011 г.- стартира проект „Аз в  ИТ “;  на локалния комитет в Благоевград „Международно приключение“. В него са включени 3 проекта : 1. „Аз в ИТ “; 2. „Социално обогатяване “; 3. „Нарисувай мечтите си“;

 На 11.01.2011 г. – VII СОУ сключва споразумение за сътрудничество с цел организиране на програма за културен обмен с Национално студентско сдружение за образователен обмен AIESEC България (член на международната студентска организация AIESEC);

 – Коледен карнавал : парад с маски; Коледна кулинарна изложба;Коледен базар (сурвачки, коледни венци, картички);

 – За първи път се организира конкурс „Най-красива класна стая “;

 – Декември- издание на училищния вестник „Междучасие Non Stop“;

 26.11.2010 г.– ученици от VII СОУ и лидери доброволци проведоха първата си акция „Цели на хилядолетието“, в рамките на европейски проект „Да научим“, в който училището е партньор заедно с 12 училища от Стара Загора, София и Благоевград. Учениците изработиха табла със сюжети от 8-те цели на хилядолетието ; презентация и „Целите на хилядолетието през нашите очи“; .

 02 – 04.11.2010 г. – Варна,  Х-та национална конференция „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на 21 век“. Директорът на 7 СОУ Лилия Стоянова представи училището с доклад и презентация „Училището без което не можем“ в направление „Иновации в образованието“;

23.10.2010 г.спортен празник „Спортувай редовно, живей здравословно“ за Ден на народните будители и в подкрепа на инициативата на „Данон Сердика“ и фондация „Димитър Бербатов“ – „Активни и здравни“ и Teen Spоrt;

2009/10 г.

На 24.06.2010 г. е подписан Договор за сътрудничество между Школа 26 (Москва) и VII „К.Шапкарев“, Благоевград за реализиране на съвместни проекти в областта на ИТ, хуманитарните науки и иновациите в образованието.

Проекти:

– По НП „С грижа за ученика “, модул „Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване нивото на постиженията им по общообразователна подготовка“ , финансиран от Дирекция „Политика в общото образование“ –МОМН- 2070 лв.

Осигуряване на допълнително обучение – 80 часа за 6 кл. и 100 ч. за 7 кл. за ученици, които срещат трудности в усвояването на материала по математика. Обхванати са 4 деца-6 кл. и 8 деца-7 кл.- учители: Р. Томова и В. Георгиева;

– Конкурс „Моето училище в Европа“ към „Центъра за развитие на човешките ресурси“ по програма „Учене през целия живот“ за изготвяне на интернет страница на 2 езика (БЕ и АЕ) с актуална информация за училището. Класиран е на 15 място от 100 най-добри сайтове на училищата в страната, което позволява да бъде включен в специален англоезичен каталог, разпространяван във всички европейски страни. Това дава възможност за включване на училището в международни проекти, финансирани от Европейската комисия по програма „Коменски“;

–  Спортен проект по ПМС 129-2252, 00лв-топки, мрежа за тенис, кростренажор;

Работи се проектите:

– Подкрепа на целодневното  обучение на учениците от начален курс.

– Подпомагане на обучението на деца и ученици със СОП

– „Без свободен час“

Материална база:

–  обновени подови настилки – дирекция, зам.дирекция, стаи: 402, 403, 404, 209, 207 и 210;

–  закупени интерактивна бяла дъска и интерактивна безжична бяла дъска;

– боядисана  е оградата на училищния двор

Волейболният отбор момчета от 7 класове спечели Общинската купа и 2 място на Областното първенство.

Баскетболният отбор момичета 5-7 клас – общински и областен първенец, на зонален турнир – IV място

– „Празници на словото – 2010 г.“:

20.05.2010 г. – „В началото бе словото…“- Клуб „Журналистика“

18.05.2010 – Конкурс за най-добро художествено изпълнение на българска поезия за ученици от начален и прогимназиален курс;

12.05.2010 г. – Състезание по грамотност “Традиции и съвременност-ръка за ръка“ на клуб „Млад журналист“ с ученици от 5, 6 и 7 клас;

11.05.2010 – Дефиле на литературните герои, специална награда за костюм-г-жа В. Стойчева;

10.05.2010 г. – Маратон по четене с първокласниците;

Конкурси за литературно произведение и за рисунка–„ Книгата е мой приятел – пътна карта за мечтател“, Дарителска кампания „Дарявам ви книга от сърце !“- дарени 56 книги от 32 дарители

09.05.2010 г. – Ден на Европа – учениците от 10 „а“ подготвиха презентация „Институциите в Европейския съюз“

На 26 и 27.03.2010 г. –ВТОРО национално състезание по информационни технологии

Домакин – 7 СОУ „К. Шапкарев“ . Участие на ученици и ръководители от цялата страна с 74 проекта.

Възрастова група 12-18 години – 3-то място за Петър Вакалински от 7 „в“ клас

За оригинален уеб-сайт – 4-то място за Красимир Тренчев от 12 „а“ клас. Достойно се представиха и нашите възпитаници със СОП-Мартин Пандурски, с 3-то място и Ангел Георгиев със 7-мо място.

27-29.03.2010 г. – „За хляба наш“ – Симеон Симеонов от 3 „г“ клас спечели 2-ро място за обреден хляб

10.03.2010 г. – Областен кръг на състезанието „Бог е любов“.

02.03.2010 г.– тържествено отбелязване на 3 март с рецитал на ученици от 7„б“ клас; презентации от учениците от 6-те класове посветени на бележити български революционери и събития, свързани борбите за освобождение: „Априлското въстание“, „Васил Левски“, „Руско-турската война“, „Христо Ботев и Любен Каравелов“, „Делото на Ст. Стамболов“, „Съединението на България“ и др. Всички участници с презентации бяха наградени от директора с грамота.

25.02.2010 г. – Областен кръг на Националното състезание „Знам и мога“: призови места – София Ирибозова, 3 „в“ клас-2-ро място; отборът на петокласниците спечели първо място.

Областен кръг на олимпиадата по математика – 3-то място за Васил Папукчиев

Областен кръг на олимпиадата по география и икономика – 1-во място за Теодора Пискова от 7 „б“ клас и 2-ро място за Катерина Милушева от 7 „б“ клас.

Василена Тасева, 5 „б“ се класира за Националната олимпиада по история и цивилизация.

Денис Дуев и Христина Атанасова, Катерина Милушева, Теодора Пискова и Рая Асенова се класираха за Националната олимпиада по биология

19.02.2010 г. – учениците от третите класове изпълниха стихове и поднесоха цветя заедно с четвъртокласниците пред паметника на Васил Левски.

1.02.2010 г.– патронен празник в училището – 176 години от рождението на Кузман Шапкарев: тържествено слово от г-жа Лилия Стоянова; учители и ученици поднесоха цветя на паметника на патрона; учениците от 4 до 12 клас посетиха театралната постановка „Вапцаров-и светъл, и грешен.“

22.12.2009 г. – Коледно тържество – „Коледа е“ – организиран по идея на педагогическия колектив и  Училищното настоятелство  – драматизация на обичаите за Бъдни вечер; кулинарен  конкурс с баби, майки и ученици; конкурс за най-автентична и красива сурвачка

18.12.2009 г. – ученици от 7 СОУ участваха в Общинския конкурс „Моето разследване за наркотиците“ и „Моят любим национален герой“. Кирил Иванов от 4 „г“ клас спечели първа наградаза мултимедийна презентация във възрастова група 7-12 години, а Алек Цветков от 11 „г“ клас спечели 3-то място във възрастова група 12-18 години

16.12.2009 – посещение на Народното събрание на Република България от ученици и учители, водени от директора на 7 СОУ-г-жа Лилия Стоянова. На срещата в парламента ученици и народни представители обсъдиха въпроси от здравното образование в училище.

На 03.12.2009 г. Международен ден на хората с увреждания под надслов „Да се запознаем“. Беше организирана изложба с предмети и творби, изработени от деца в неравностойно положение съвместно с Дневен център за деца и възрастни-Благоевград.

24.11.2009- Среща на „Ротаракт клуб, Благоевград“, клуб „Хора за хората “ към АУБ – Благоевград и VII СОУ с ученици от 9, 10, 11 и 12 клас на тема : „Трафик на хора и домашно насилие“. Лектори: Ив. Георгиева и Лили Близнашка от Националната комисия за борба с трафика на хора.

С учениците от 4 клас през ноември се проведе футболен турнир „Данониада“ в подкрепа на инициативата „Активни и здрави“

На 01.11.2009 г. – Спортен празник „Спортувай редовно , живей здравословно!“ в подкрепа на инициативата на „Данон Сердика“, фондация „Д.Бербатов“ и Team Sport: „Активни и здрави “ с участието на ученици, учители и родители.

 Прилагат се съвременни интерактивни методи и форми на обучение .

2008/09 г.

С топли думи г-жа Л. Стоянова-Директор на VІІ СОУ поставя началото на поредната учебна година. През месец октомври от ръководителят на българският сектор „Посещение и семинари“ към ЕП в Брюксел-Антоанета Тюлекова бе отправена лично към г-жа Стоянова, преподавател по евроинтеграция и евробизнес и протокол и директор на VІІ СОУ покана за посещение. Група от учители и ученици с ръководител г-жа Л. Стоянова се посрещна от българския евродепутат Д. Здравков и Г. Томов, председател към момента на сектор посещения и семинари в Брюксел. По повод честването на 100 години от независимостта на България и Деня на народните будители 1 ноември, Неврокопският митрополит Натанаил гостува в VІІ СОУ и проведе урок по родолюбие с неговите възпитаници. Излъчва се радиопредаване по училищното радио „Вселена 7“, с което се отбелязва заслугата на народните будители за патриотичното възпитание и националното самосъзнание на учениците. На 21.11. 2008 г. гостува акд. Богданов във връзка с националната конференция „Европейското образование – реалности и переспективи. На 24.11. телевизионната журналистка Ани Салич се завърна в родното си VІІ СОУ и съвместно с настоящите ученици проведе урок посветен на живота и делото на Кузман Шапкарев. Ученици от VІІ СОУ участват в конкурс на тема „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“с рисунки и презентации. Учениците от ІІІ, ІV и V клас участват в Коледно математическо състезание; Математическо състезание „Т. Чимев“ в ПМГ „С. Корольов“; участват в областното състезание по информационни технологии от І до ІV клас, олимпиади по български език и литература, математика, география и икономика, история и цивилизация; участие в националния фестивал на камерния танц и танцовото шоу; участие в ационалното състезание по информационни технологии „Непозната България“, гр. Ловеч . Печелят І, ІІ и ІІІ място в VІІІ Национален конкурс „Бог е любов“ на общинско ниво. Съвместно с фондация „К. Шапкарев“, гр. София се открива изложба. На 27-29 март 2009 г. се провежда Първото Национално състезание по информационни технологии с участието на 101 проекта от цялата страна и домакин VІІ СОУ. Следват участия в Европейско математическо кунгуру 2009г.; ХІ Национален празник „За хляба наш…“; „Моят роден град“; участие в конкурс за най-добро произведение посветено на седмицата на книгата. На 8 май, 2009 г. учениците от Х и ХІ клас за един учебен час влизат в ролята на учители и задават тест за Европейския съюз към своите импровизирани ученици – учителите. И тази година учениците участват в спортни състезания и печелят победи. На 15.06. 2009 г. в Драматичния театър „Н. Вапцаров“, Благоевград се провежда мултимедиен спектакъл „Моето училище в моята родина“. На този ден за първи път възпитаниците на VІІ СОУ обличат своите униформи, с което се завършва и последния етап от реализирането на проекта „Училището – визия и ритуали“. През тази година се реализира и проектът: „Общочовешки ценности, култура, история и изкуство“ към европейските фондове по програма „Развитие на човешките ресурси“. По програма ДАМС „Научи се да плуваш“ към плувен клуб „Пирин“ учениците от І до ІV клас участват в плувен курс. И тази учебна година продължава обновяването на МТБ от дарения и спечелени проекти.

2007/08 г.

 • Проекти: 7 СУ участва по всички модули на НП на МОН:
 • „Спорт в училище“,
 • „Обновяване на учебно-техническото оборудване“-монтирани 23 бели дъски в класните стаи
 • „Безопасно училище“
 • „Ритуализация на училищния живот“ – ученически униформи
 • „Създаване на достъпна архитектурна среда“ – изграждане и оборудване на тоалетна за инвалиди на първи етаж; подравняване и оформяне с настилка от плочки на пътеката при задния вход на сградата до входа при „ул. Илинден“; изграждане на 3 рампи за достъп до училището на лица с инвалидни колички;

Метална ограда на многофункционалната спортна площадка до физкултурния салон.

 • „Развитие на извънкласната и извънучилищната дейност“ – оборудване с професионална техника на училищното радио-телевизионно студио „Вселена 7“;

– библиотечен проект „Българските библиотеки…“за 10000 лв.

Ремонти: изкърпване на изолация по фасадата; нови пейки за училищния двор; свалена е ламперията по коридорите; подменени кранове на мивки; изграждане на радио-телевизионно студио; сменена е с PVC вратата на стола и са закупени щори; разчистено е хранилището по химия; монтиран е нов нивелир в  цистерната за горива.

     За клубовете „Млад художник“, „Млад журналист“ и „WEB дизайн“ – подсигурени

     принадлежности за рисуване, стативи и компютър с флаш памет

19 май – Поход до рилския манастир;

– 17.05.2008 г. – Ден на спорта: участия в градските игри и състезания; масов крос по алеята на Бачиново; стрийт бол; състезания по баскетбол, волейбол, хандбал и футбол, Панахида-организирана от РИОКОЗ за жертвите на СПИН;

– 12.05.-15.05.2008 г. – Организирано посещение на първокласниците в РБ „Д. Талев“ по повод на 11. Май – Ден на славянската писменост и култура;

09.05.2008 г. – Ден на Европа: Презентация-спектакъл – 10 клас; Ден на ученическото самоуправление – Учениците влязоха в ролите на директор, зам-директори, библиотекари, секретари, помощен персонал; Рисуване върху асфалта, организирано от Обединен детски комплекс;

Дни на книгата: конкурс „Моята любима книга“, „Любим герой от българските народни приказки“, „Моето последно книжно откритие“; Маратон по четене с първокласниците; Дарителска кампания; постоянно библиотечно-информационно табло;

– Пролетен празник край баражите-проект „Да възродим баражите в памет на д-р Георги Тишинов“ . На 14.04.2008 г. – почистване на баражите при река Благоевградска Бистрица;

13.02.2008 г. – Представяне на книга със стихове на Ангел Георгиев, ученик с увреждания от 7 СОУ, “Пътят към любовта“

 – В. Левски – 6 класове- рецитал пред първокласниците и поднасяне заедно на цветя пред паметника на Левски

– Драматизация „Васил Левски пред съда“ 

35 годишен юбилей на 7 СОУ „Кузман Шапкарев“

25-29.02.2008 г.-инициативи за патронния празник:

– Конкурс за най-красива икебана;

28.02.2008 г. – „Какво могат нашите деца“ – Ден на информатиката с 5, 6, 9, 10, 11 и 12 клас. Представяне от учениците на собствени проекти, презентации и развлекателни програми;

– 27.02.2008 г. Вечер на математиката;

 – Изложба на рисунки – графика, акварели и живопис по коридорите на всички етажи на училищната сграда;

 – 26.02.2008 г. – TV-шоу програма на английски език – детска телевизия с различни канали: моден, забавен, музикален, танцов, канал за гатанки и канал за животните. Песни, шеги, танци и скечове, драматизация на приказката „Златната гъска“, модно ревю;

 – Спортен турнир между учениците от 12-те класове;

 – Изложба с рисунки на 2 етаж на тема „Моето училище“ – 3 класове;

 – Изложба-базар с благотворителна цел на предмети-рисуване върху стъкло и порцелан – Клуб „Млад художник“;

– Обща изложба на рисунки-35 години 7 СОУ;

25.02.2008 г. – Музикално-поетична вечер със стихове на Английски, руски и гръцки език – „За любовта говорят на всички езици“;

– 22.02.2008 г. – Фестивал на волейбола в 5 клас;

– 21.02.2008 г. – Презентация

– 20.02.2008 г. – Презентация „Глобални екологични проблеми – цената на истината“;

– 18.02.2008 г. – посещение на Историческия музей – 12 клас – експозиция на народни будители – беседа за живота и делото на Кузман Шапкарев;

– 14.02.2008 г. – поднасяне на цветя и венци на паметника на Кузман Шапкарев;

– Открито радио – тв студио „Вселена 7“;

– Работилница на Дядо Коледа;

3.12.2007 г. – Световен ден на инвалида. Концерт

– Анти СПИН кампания;

– 19.11.2007 г. – Световен ден за превенция на насилието сред децата;

01.11.2007 г. – Будители.

2006/07 г.

15.06.2007 г. – 11 клас – дебат на тема „Нови модели на гражданско поведение в българското училище“, излъчен по канал „Пирин“ – РТЦ – Благоевград заедно  с ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Сатовча – членове на клуб към ООН;

18.05.2007 г. – Вечер на информационните технологии – издание на училищната телевизия „Вселена 7“. Проведена в ДТ „Н. Вапцаров“ и подготвена от учителите по ИТ и БЕЛ и ученици от всички етапи на обучение. В шоуто бяха включени реклами, състезания, представяне на сайтове;

14-17.05.2007 г. – Посещения на първокласниците в РБ „Д. Талев“-Благоевград за запознаването им с правилата на работа в Детски отдел на библиотеката;

22.04.2007 г. – Световен ден на Земята – почистен е училищния двор и окопани градините; изнесена е лекция пред учениците от представител на РОСВ; подготвен кът от учениците от 7 б клас и Ученическия парламент; участие на ученици в конкурс „Шофирай внимателно, децата ви имат нужда от вас!“;

20.04.2007 г. – Кът с информация за Априлското въстание – 8 а клас;

16-23.04.2007 г. – Седмица и Световен ден на книгата – радиопредаване, маратон по четене с първокласниците в библиотеката и дарителска кампания;

06.04.2007 – близо 1000 ученика се включиха във великденското почистване на училището и училищния двор. Засадени 100 рози, 30 цъфтящи храсти, 3 албиции, 1 бреза, 3 кипариса, 300 бр жив плет. Посадъчния материал осигурен по проект „Почистване, възстановяване и облагородяване на замърсени с отпадъци площи“ към МОСВ, на стойност 2000 лв.;

Вечер на ИТ в ДТ „Н. Вапцаров“ – реклами, състезания, представяне на сайтове, виртуален сайт на 7-мо СОУ;

23.03.2007 г. – Почистен училищен двор от учениците в начален курс;

22.03.2007 г. – Ученици и учители посрещнаха пролетта с разнообразни игри, състезания и мероприятия;

03.03.2007 г. – Послучай Националния празник на България учениците от 7 в клас подготвиха табло, а в радиопредаването, посветено на този ден, директорът на училището поднесе приветствие към ученици и учители;

01.03.2007 г. – Баба Марта бе посрещната в училищния стол от учениците от начален курс. Четвъртокласниците изработиха красиви мартенички в „Работилницата на Баба Марта“ и ги поднесоха на децата от IV ЦДГ, които бяха поканени на празника;

Събития, посветени на патронния празник на училището:

12-28.02.2007 г. – Масови спортни прояви за патронния празник: състезания по стрийтбол, баскетбол, футбол;

16.02.2007 г. – отбелязване на 3-та годишнина на радио „Велена 7“;

Клуб „Дебати“ – състезание „Пирамида“– дискусия „Какво още му трябва на българското образование; Защо младите хора четат все по-малко? Агресията – право на силния или комплекс на слабия?“

Тема на деня  – „Свобода за българските медици“ представена с клипове и много информация.

В рекламния блок ученици от 12-ти клас презентираха авторски сайтове и сайта на 7 СОУ „Кузман Шапкарев“;

10.01.2007 г. – Национална компания за подкрепа на българските медицински сестри в Либия– лентички „Не сте сами!“

Коледно тържество – ритуал за Игнажден – полазник А. Златкова; кулинарна изложба с участието на учители и служители от непедагогическия персонал; раздадени много награди и подаръци, включително на децата с увреждания, закупени от благотворителната кампания;

20.12.2006 г.Игнажден – радиопредаване срещу агресията – 12 клас и Карнавално шествие и конкурс за най-добър костюм или маска;

Коледен турнир по боулинг и дартс – гимназиални класове;

Коледна благотворителна разпродажба на картички от учениците. Със събраните средства се закупиха подаръци за децата с увреждане, които учат в училището;

01.12.2006 г. – Световен ден за борба със СПИН – подготвени: радиопредаване, табла от Ученическия парламент и 12 ф клас, брошури и картички-раздадени на учениците.Участващите ученици от 11 и 12 клас в СИП „Здравно възпитание“ изнесоха обучителни лекции пред съучениците си;

03.12.2006 г. – Международен ден на инвалидите – членове на Ученическия парламент поднесоха на децата от Дневен център за деца с увреждания – Благоевград торта и картички, изработени от учениците на 7 СОУ;

21.11.2006 г. – Радиопредаване за Деня на християнското семейство и младежта;

16-11.11.2006 г.– Международен ден за борба с тютюнопушенето -радиопредаване, рисунки, есета, поезия, поща на доверието;

13.11.2006 г. – Във фоайето на Община Благоевград подредена изложба с подбрани ученически рисунки, които представят 7 СОУ. Изложбата е част от общоградските мероприятия във връзка с Месеца на таланта;

01.11.2006 г. – Тържество в двора на училището за отбелязване на Деня на народните будители. Звуча българският химн, посрещнато беше знамето на училището, подготвен беше рецитал от учениците от 5, 6 и 9 клас, всички пяха песента-символ на родолюбието „Хубава си, моя горо!“. Тържеството завърши с народни хора;

31.10.2006 г.– централно фоайе – подреден Възрожденски кът по идея на Елена Аленова, учител по извънкласни дейности;

25-27.10.2006 г.Дни на поезията – изложени във фоайето на училището стихове на наши талантливи ученици; радиопредаване, посветено на поезията по радио „Вселена 7“;

15.09.2006 г.Първи учебен ден – Директорът, г-жа Лилия Стоянова, приветства всички с „Добре дошли!“ и им пожела ползотворна учебна година. Празникът продължи с кратка програма, подготвена от учители и ученици от различни класове. Малките първокласници преминаха под новата, обкичена с цетя, арка. Директорката ги посрещна със залъче питка, топнато в мед. Тържеството завърши с народни хора, в които се включиха, ученици, учители, родители и гости.

Изготвени нови правилници; ВТР, Устройствен, документооборота, за архивиране и съхранение на документите, Вътрешните правила за работна заплата, Етичен кодекс.

Материална база:

 • Подменена дограма на физкултурния салон, боядисани решетки, подменена ел. инсталация и осветителни тела;
 • Сменени и боядисани 20 врати на класни стаи и кабинети;
 • Възстановена гръмоотводна мрежа на покрива над ученическия стол. 3 нови дъски са подменени, също дюшеме в 3 класни стаи;
 • Тенис-маса и крос-тренажор за фитнеса по проект по 129 ПМС;
 • Допълнителна пътека от централния вход на7 СОУ към страничния вход на ул. „Илинден“;
 • По проект „Свободен и защитен“ – осигурени компютър и флипчарт;
 • Фирма „Бруната“ дари нова помпа за котелното отделение;
 • По проект към МОСВ „Почистване, възстановяване и облагородяване на замърсени от отпадъци площи и разделно събиране на отпадъци“ са монтирани 13 нови пейки  и 3 нови кошчета + закупени растения;
 • Обследване на училището от оторизирани представители на Община Благоевград. Изготвен експертен и технически паспорт на обекта;

2005/06 г.

08.06.2006 г. – Първо състезание по ГИ с ученици от 10 и 11 клас;

Фоайе – кът с купи и грамоти на спортистите;

04.06.2006 г. – Сайт на VII СОУ, качен във „Виртуална България“

19.05.2006 г. – TV-шоу „Нашата България“ от учениците в профил ГИ в зала в Американския университет

17-23.04.2006 г.Дни на книгата – Маратон по четене, дарителска кампания, радиопредаване за седмица на книгата в радио Благоевград, с участие на Искра Шишкова, радиопредаване „Вселена 7“;

Радиопредаване за бележити дати – 130 г. от Априлското въстание и 3 март;

Ден на будителите – инициативи, отразени в медиите;

7 клас – участие в Национален конкурс „Моят град е приказка“, в Пловдив;

За първа пролет – 1-4 клас – базар с картички за 22 март;

VII СОУ – сред 100-те най-добри училища в страната.

 • Ремонт на В и К инсталацията, Нов фаянс за тоалетната на 3 етаж;
 • Пожароизвестителна инсталация и пожароограничаващи врати;
 • Обновени няколко кабинета; щори в учителската стая, компютърен кабинет, ламинат и облицовани стени;
 • По проект по 129 МПС – бягаща пътека и крос-тренажор за фитнес-залата

2004/05 г.

 • Проект към Обществено благотворителен фонд „Спорт и здраве за нашите деца“ разработен от УН. Изграждане на спортна площадка за мини тенис, волейбол и бадминтон – за начален курс; изграждане на централен вход на училището, алеи и кътове за отдих
 • Обновена база: офис мебели и нова техника, 12 нови кабинети, открити от нар представител Снежана Гроздилова (НДСВ); III-ти по ред нов компютърен кабинет
 • През годината са разработени 12 проекта към програма ФАР, Красива България, Балкански тръст за демокрация, ПРООН, СИФ, МРРБ – фонд Козлодуй (подмяна на цялата дограма с PVC, ремонт на парно, нов котел, нова горелка, помпа и разходомер); Общински съвет Благоевград одобри проект „Да изградим, за да ползваме заедно“ към СИФ; 3 ботанически градини  за ученици  и хора в неравностойно положение (ароматни градини и т.н.)
 • Съборени (след многократни молби) са изоставените сгради в двора на училището и е облагородена освободената площ.
 • Учениците от III б клас (В. Танева) разиграха Симулативен съдебен процес по драматизация на приказката „Червената шапчица“ по проект на Районен съд Благоевград към Министерство на правосъдието и МОН.
 • Срещи с полицаи – 9 и 10 клас – професионално ориентиране(ноември)
 • Открит Педагогически съвет – служители на РДВР, съд, прокуратура – дискутиране на новия Вътрешен училищен правилник за задълженията на родителите
 • „Коледа за всички“ – благотворителна акция в помощ на социално-слабите ученици и бебета от Дома за деца, лишени от родителска грижа
 • 23.02.2005 г. – залата на ДТ „Никола Вапцаров“ – спектакъл „Нека бъде светлина“
 • Конкурс за рисунка на тема „Мир“; 60 години от победата над хитлеризма – наградени 14 деца
 • Ива Стаменова от 12 клас издава 2 стихосбирки
 • Виктория Малешевска – национален състезател по АЕ
 • Годишник
 • Георги Тасев – 4то място със 157т. на Областна олимпиада по ГИ
 • Даниела Николова и Десислава Илиева – 12 клас – призови места на национални състезания по химия
 • Клуб „Дебати“ – под мотото „Поетите се раждат, но ораторите се създават“, „Духовна или физическа красота“, „Материалното или духовното богатство“, „За или против смъртното наказание“
 • Училищен турнир по тенис на маса с 9 и 10 клас
 • На 25.06.05 г. – 32 ученика от 11 клас покориха връх Вихрен.

2003/04 г. – Създава се клуб „Дебати“, който стартира с дискусия на тема “ „За“ или „против“ влизането на България в Европейския съюз“. На 16 февруари за първи път прозвучава сигнала на училищното радио „Вселена 7“. От тази учебна година започва ежегодно издаване на „Годишник на VІІ СОУ „К. Шапкарев“ „. През месец март се провежда конкурс за красота „Мис Пролет-VІІ СОУ-2004 г.“ под мотото „Не на агресията, да на красотата“. В присъствието на представители на Ротари клубовете в Благоевград, ученици от VІІ СОУ представят сюжет на драма на тема:“Едно момиче разкава“. През месец май отборът по бейзбол от нашето училище става републикански вицешампион 2002/03 г. – Три десетилетия училището се оглася от детски смях, училищният звънец приканва към упорита и творческа дейност. Малките ученици се включват в конкурс за рисунки на тема „Моето училище“; в математическо състезание; в драматизация на изучени приказки и състезание под наслов „Бързи, смели, сръчни“. Училищният юбилеен вестник „Междучасие“ публикува проявите свързани с патронния празник. В среден курс се провежда вечер под наслов „Химията-науката от миналото, науката на настоящето и поглед в бъдещето“, гостува акд. Евгени Головински. Учениците участват в конкурс за есе на тема „Да съхраним живота на нашата планета, като я запазим чиста“. Седмокласниците участват в състезанието „Стигни върха“. Учениците участват във викторина за живота и делото на Кузман Шапкрев в историческия музей. Петокласниците участват в международен конкурс „Моята любов Русия“. В рамките на проекта „Сексуално и репродуктивно здраве“ учениците от 10 и 11 клас се обучават по метода „Връстници обучават връстници“. Учениците от специалността „Организатор на среден и дребен бизнес“ подготвят бизнес новини. Френско говорящите ученици от 10, 11 и 12 класове участват в конкурс „Париж, любов моя“. Шоуто на Мариан „Елате ни вижте“ събра любопитни и любознателни. Реализира се пилотен проект на БФ по бейзбол и МОН за въвеждане на бейзбола в учебните програми. Осъществява се и проекта финансиран от Министерството на младежта и спорта „Реализация на годишния спортно-състезателен календар“. Извършва се пререгистрация на Училищното настоятелство на основание чл.45, ал.3 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност, вписване в Централния регистър на Министерството на правосъдието.1ви клас – 4 паралелки – РЧЕО

2002/2003г.

Училището реализира приемите след 7 клас – хуманитарен и природоматематически профил, след 8 клас – 2 паралелки – ГИ, ИЦ, БЕ, Информатика

 • Отразена като юбилейна
 • 52 паралелки 1230 ученика, 89 учители
 • 1ви клас – 4 паралелки – РЧЕО
 • След 7 клас – хуманитарен и природо – математически профил
 • След 8 клас – 2 паралелки – ГИ, ИЦ, БЕ, Информатика
 • Вестник „Междучасие Non stop“
 • НП „Репродуктивно здраве“
 • Пилотен проект на БФ по бейзбол – V, VI, VII клас
 • Проект „Реализация на годишния спортно-състезателен календар“
 • Пререгистрация на УН и вписването му в Централния регистър на Министерство на правосъдието.

2001/02 г. – Вдъхновени от идеите на Кузман Шапкарев, удивени от книжовната му дейност, ученици и учители се приобщават към мъдрите слова на своя патрон: “ Обичайте България! Пазете българщината!“ , преминава една успешна учебна година.

2000/01 г. – Учебната година започва с 5 паралелки І клас, от които 4 ранно чуждоезиково обучение и една реална. Прием след VІІІ клас се осъществява в следните профили: хуманитарен профил с АЕ; Природоматематически профил  – биология с ФЕ ,

След 8 клас – хуманитарна; природоматематическа; непрофилирано об; организатор на дребен и среден бизнес.

1999/00 г.– През тази учебна година се осъществява прием в профилираща паралелка „Организатор на среден и дребен бизнес“ както и 4 паралелки I клас РЧЕО, реална паралелка – СИП – ЧЕ, спортни танци, народни, моделиране и дизайн.
След 7 клас – География с английски език
След 8 клас – Профилирана „Организатор на среден и дребен бизнес“ м.11 – поставя се на обсъждане на ПС – разкриване на нова паралелка „Информатика“ .

Засилва се дейността на Училищното настоятелство. На Педагогически съвет се поставят преоритетни въпроси, свързани с опазване на здравето на учениците, разширяване на профилите в училище- разкрива се нова паралелка с профил “ Информатика“, закупуват се компютри, започва работа по проекти на Европейския съюз.

1998/99 г.– Учебната година започва с 4 паралелки І клас, 3 от които са ранно чуждоезиково обучение. Осъществен е успешен прием на една паралелка след VІІ клас “ Биология със засилено изучаване на френски език“ с IIри профилиращ – химия, III-ти – информатика (5-годишен срок на обучение); непрофилирана – 4-годишен срок на обучение. и една паралелка “ География със засилено изучаване на английски език“.

1997/98 г.– Юбилейна 25 годишнина, наситена със събития и прояви по различни направления: спортни състезания; викторини посветени на патрона на училището от начален до среден и горен курс; вечери на биологията, математиката, чуждите езици и вечери на народното творчество. На 20. 02 1998 г. училището празнува патронния празник, на който гостуват- Любомир Шапкарев (внук на К. Шапкарев), дъщеря му Лиза Талева, Михаил Шапкарев (племенник на Любомир Шапкарев), акд. Близнаков, учители ветерани и родители. През тази учебна година в училището се провежда национална проверка по български език и литература утвърдена от МОН. Резултатите показват много високо ниво, което е добър атестат за авторитета на училището. Паралелка по мениджмънт със сред европейска квалификация (Експериментални – Митрополитски).В условията на пазарно действащите механизми и изискванията на новото време в училището се създават паралелки които обучават мениджъри със средна европейска квалификация към експеримента на проф. Милко Митрополитски. Наред със обучението по мениджмънт, Педагогическият съвет гласува от следващата учебна година чуждоезиково обучение в І клас.

1996/97 г.– Поставя се успешно начало на учебната година, но демографският срив се отразява на броя на учениците. Всеки ученик е ценен за оцеляването на училището. Поставя се началото за изграждане на фитнес зала в училищния корпус. Училището получава даренияот родители, които подпомагат изграждането му. Ръководството на училището разработва проект – „Учебна технология за съвместяване на здраве, спорт, туризъм“. Проектът е одобрен със становището, че в него са залегнали авангардни и нестандартни идеи. В училището се обучават 1161 ученици. Провеждат се редица мероприятия между които: състезанието „Какво, къде, кога“; „Вечер на химията“; турнир по Стрийтбол; баскетболни турнири. В тази връзка училището получава и наградата от Асоциацията „Спорт за всички“ и е открита сметка в Евробанк с начален капитал 25 000 лв.

1995/96 г. –Прием: подготвителен клас – биология с френски език – 1 паралелка и 2 паралелки професионална подготовка – фирмена администрация.

1994/95 г. – След успешно издържан конкурс и защитена програма за развитие на училището управлението му се поема от Лилия Стоянова Стоянова. Провежда се обучение в подготвителен клас – биология със засилено изучаване на френски език и 2 паралелки предпрофесионална подготовка „Фирмена администрация“. В 7СОУ се въвеждат: „Правилник за вътрешния трудов ред“ и „Вътрешноучилищен правилник“, с който се запознават родители и ученици повреме на родителските срещи. Провеждат се входно и изходно ниво за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

1993/94 г. – През учебната година се провеждат мероприятия и инициативи във връзка с 20 годишнината на училището и 160 години от рождението на патрона Кузман Шапкарев. В училището гостуват роднини на патрона проф. Петър Шапкарев и скулптура Любомир Шапкарев.

1992/93 г. – Със заповед на министъра на МОН от началото на учебната година се въвежда нов учебен план за СОУ. Премахват се индивидуалните планове. Въвежда се полупрофесионалната поготовка в СОУ, направление икономика, 3 паралелки с 80 ученици.

1991/92 г. – Нов учебен план за СОУ: Индивидуални планове, предпрофесионална подготовка в 9 клас – предпрофесионална подготовка в направление „Икономика“ – 3 паралелки с 80 ученика.

1990/91 г. – 3 паралелки в 9 клас. За първи път профилирано обучение: 9 А – администратор-документалист; 9 Б – обменител на валута. Организацията на учебно-възпитателната работа се осъществява във връзка с указанието на МОН и се подчинява на настъпващите демократични преобразувания. Учителският колектив получава право за избор на учебен план и възможност за разпределение на часовете предвидени за ЗИП и СИП.

1989/90 г. – Учебната година преминава под знака на настъпилите промени в обществено-икономическото развитие на страната след Ноемврийския пленум на ЦК на БКП.

1988/89 г. – 15 годишен юбилей на училището. На тържеството гостуват родственици на патрона. В училището се прави комплексна проверка от инспектората на Окръжния съвет за „Народна просвета“.

1987/88 г. – През тази учебна година училището се преименува в VІІ СОУ „К. Шапкарев“. В него се обучават 1150 ученици, в 49 паралелки, работят 70 учители и 24 служители. Гостува делегация от град Батуми. Спортистите на училището стават първенци по спортна гимнастика и хандбал. Футболистите се класират на 2 място в Републиканско първенство.

1986/87 г. – От 1987 година е СОУ- Седмо средно общообразователно училище „Кузман Шапкарев“ – Благоевград.В училището се извършва комплексна проверка от Окръжна дирекция „Народна просвета“. Посещава се от просветни делегати от побратимената Аджарска република.

1985/86 г. – Участниците от кръжоците по химия, биология, млад конструктор в окръжни състезания печелят първите места.

1984/85 г. – За цялостната си работа , постигнатите резултати в олимпиади и конкурси по ТНТМ учителският колектив се обявява за първенец в съревнованието и награден с грамота и парични средства.

1984/85 г. – За цялостната си работа , постигнатите резултати в олимпиади и конкурси по ТНТМ учителският колектив се обявява за първенец в съревнованието и награден с грамота и парични средства.

1983/84 г. – Училището празнува 10 годишния си юбилей, който съвпада със завършването на първия випуск на ЕСПУ. Зрелостниците са приветствани от представител на ВПИ – Благоевград и родители.

1982/83 г. – През месец май (Заповед № Р 31-31/13.05.1982 г.) училището е преобразувано в ЕСПУ-Седмо единно средно политехническо училище „Кузман Шапкарев“ – Благоевград. Продължава учебно-възпитателната работа по програмата на ЕСПУ. Провежда се второто отчетно събрание на училищното настоятелство.

1979/80 г. -Възстановена е традицията в управлението и ръководство на училището чрез изграждане на училищно настоятелство. За първи председател на настоятелството е избран Иван Грозданов. Активна изява има клуба по ТНТМ, учениците печелят 2 първи места в конкурса „Млад агробиолог“ .1980/81 г. – В началото на учебната година VІІ ОУ променя статута си в ЕСПУ със заповед № Р 31-31 от 13.05. 1981 г. с дванадесет годишен курс на обучение. Въвежда се целодневна организация на обучение. Със заповед на Министъра на МНП училището се обявява за базово.

1978/79 г. – Учебната година започва с внедряването на ново учебно съдържание в 6 клас.

1977/78 г. – Броят на учениците нараства на 1000, пропорционално нараства и броя на учителите.

1976/77 г. – От първи до трети клас паралелките са по 5, а от 4 до 8 клас по 4.

1975/1976 г. – На откриването на учебната година присъства делегация от ГДР. Училището е посетено от заместник министъра на Народната просвета Петър Николов.

1974/1975 г. – Броят на учениците нараства и паралелките се увеличават от 16 на 20.

1973г. – През 1973 г., с решение на ИК на Общинския народен съвет-Благоевград от месец юни, се обособява като самостоятелно учебно заведение Седмо основно училище  „Кузман Шапкарев“- Благоевград. Първият директор на училището е Максим Николов.

–––––––––––––-

2009/10 г. – За 37 път 7СОУ посреща своите ученици. На откриванетона учебнатагодинагостува началника на РИО О. Соколов, председателяна училищнотонастоятелство Д. Иванова, децата и учителкитена подготвителна група от ОДЗ 4, родители, бивши учители и ученици. през тази учебна година се прилагат съвременни интерактивни методи и форми на обучение и възпитание. Чрез филми и презентации които изготвят преподавателите учебното съдържание става по лесно достъпно и интересно.На 30. 10. 09г. във фоайето на училището се подготвя видео стена на която през целия ден се излъчва презентация за Народните будители. Послучай 1 ноември- Ден на народните будители и в подкрепа на инициативата на „Данон Сердика“, фондация „Д. Бербатов“ и Teen Spot „Активни и здрави“ се организира спортен празник „Спортувай редовно, живей здравословно“ с участието на родители, учители и ученици. На 24. 11. 09 : СОУ „К. Шапкарев“, Ротаракт клуб-Благоевград, клуб „Хора на хората“ към АУБ-Благоевград, организира среща с учениците от 9, 10, 11, 12 клас на тема: „Трафик на хора и домашно насилие“ с лектори Ив. Георгиева и Л. Близнашка от националната комисия за борба с трафика на хора. На 3.12.09-международен ден на хората с увреждания под наслов „Да се запознаем“, съвместно с дневен център за деца и възрастни „Зорница“-Благоевград се организира изложба с предмети и творби изработени от деца в неравностойно положение. На 16. 12. 09 директора Л. Стоянова, учители и ученици посетиха Народното събраниена Р България. На среща в парламента ученици и народни представители обсъдихавъпроси от здравното образование в училище. На 18. 12. 09г. учениците от 7 СОУ участваха в общинското състезание „Моето разследване за наркотиците“ и „Моя любим национален герой“.