ПЪРВО НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
се провежда в Благоевград с организатори VII СОУ „Кузман Шапкарев” – Благоевград, РИО – Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград и Община – Благоевград. Домакин на състезанието е VII СОУ „Кузман Шапкарев” – Благоевград.
Цели на състезанието:
– да се разширят и задълбочат практическите и приложните умения на учениците за компетентно използване на информа- ционните технологии при решаване на проблеми от различен характер;
– да се стимулира самостоятелното разучаване на непознат софтуер и работата с нови компютърни системи;
– да се популяризират чрез тематиката забележителностите на страната през погледа на учениците;
– да се насърчава създаването на авторски материали за Интернет пространството, в които се засягат проблемите на младите хора;
– да се популяризират най- красивите природни забележи- телности и туристичестки обекти на територията на страната в Интернет чрез съзаването на уеб сайтове ;
– да се създава учебен софтуер с интердисциплинарен характер, който да се мултиплицира в обучението;
-да се поощряват най-добре ппредставилите се ученици чрез предоставяне на възможност за прием във ВУЗ без конкурсен изпит при заемане на призово място.

ПЪРВОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ се проведе през март 2009 година при домакинството на VII СОУ „Кузман Шапкарев” Благоевград. Броят на участниците надхвърли очакванията на организаторите с рекордния брой от 105 проекта и със 149-те участници. Те се състезаваха в две възрастови групи: V-VIII и IX-XII клас в направления “Уеб дизайн”, “Мултимедийни приложения” и “Интернет приложения”. Темите на състезанието бяха: “Моят роден край – познат и непознат”, “Моят свят в музика и образи” и “Човек е оцелял, защото се е смял”. Позитивната обстановка, компетентното жури и спокойната атмосфера допринесоха за успеха на състезанието. Добрите условия, осигурени от домакините, позволиха на участниците да покажат своите възможности. Наградите бяха осигурени от спонсори, съпричастни към тематиката на състезанието: GALCHEV HOLDING, СЛАДЪК ДОМ, VIVATEL – BTK, OLIMPOS 99, MALDI 8, МЕРКУРИЙ-92 ООД, КАМАГ, ВЛАДИ ВЕС, CIELA.
Отличени бяха най-добрите проекти по отделните направления. Всички участници получиха грамоти за участие и предметни награди. ОТ 2010 ГОДИНА Е ВПИСАНО В КАЛЕНДАРА НА ДЕЙНОСТИТЕНА СЪЮЗА НА МАТЕМАТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ. Благодарение на активното съдействие на Ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград, състезанието добива мащабите на най-голямото по своя характер състезание в областта на ИТ. Съставът на журито – представители на реномирани висши учебни заведения, автори на учебници и учебни програми – допринася за обективността и високото ниво на състезанието. В резултат на това интересът към Второто национално състезание, което се проведе по традиция в последната събота и неделя на март, беше изключително голям. Благодарение на активната роля на експерта по ИТ инж. Василиса Павлова в РИО –Благоевград, то не само добива популярност в цялата страна, но и изработи ясен регламент и правила за участие. Община Благоевград като домакин и организатор на проявата дава своя принос за повишаване на авторитета му.

ВТОРОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

За втори път в Благоевград през месец март при перфектна организация ,под домакинството на VII СОУ”Кузман Шапкарев”,ЮЗУ „Неофит Рилски”,РИО-Благоевград и Община Благоевград, най-голямото второ национално състезание по ИТ събра умовете на цяла България в областта на пет направления: Уеб сайт, Мултимедийни клипове, Flash приложения , Интернет приложения и Мултимедийни приложения. Състезателите бяха разработвали проектите си месеци преди старта по обявените теми:
„Моят роден край – познат и непознат”;
„Великите събития на XX век”;
„Изкуството и моя свят”;
„Многоезична Европа” и заслужено получиха престижните награди:
прием в ЮЗУ –обявена от Ректора, наградата на Кмета,мултифункционални устройства,телевизори,принтери и IT аксесоари ,книги и енциклопедии на различни езици ,луксозни грамоти и много други.Подаръци от организаторите получиха всички участници и гости на състезанието. Критерий за ВИСОКОТО НИВО на състезанието е изключително компетентното жури от хабилитирани преподаватели от ЮЗУ,Софийски университет, НБУ,членове на Националната изпитна комисия по Информатика и ИТ,автори на учебници и учебни помагала.Състезанието вече успешно носи името „БЪЛГАРИЯ ОТКРИ ТАЛАНТИ” се организира от VІІ СОУ „Кузман Шапкарев” – Благоевград с активната подкрепа на РИО – Благоевград, ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград и Община – Благоевград.
Направленията за участие в състезанието са:
– V-VIII клас – “Уеб сайт”, “Мултимедийни приложения”
– IX-XII клас – “Уеб сайт”, “Мултимедийни клипове”, “Flash приложения” и “Интернет приложения”.
Проектите трябва да бъдат на тема: “Моят роден край – познат и непознат”, “Великите събития на ХХ век” , “Изкуството и моят свят” и “Многоезична Европа”.
На отличените участници от 12. клас ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград предложи прием в Университета.

ТРЕТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

След оспорвана надпревара и показани от участниците знания и умения на високо равнище, завърши 3 Национално състезание по ИТ, организирано и проведено от 7 СОУ „К. Шапкарев“, Благоевград. Съорганизатори на надпреварата са Община Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и РИО на МОМН, Благоевград. Състезанието е най-голямото в страната, включено е в Националния календар на извънкласните дейности и се провежда под егидата на Съюза на българските математици. Отличната организация на домакините, прецизната работа на комисиите, изключително стимулиращият награден фонд и спокойната атмосфера утвърждават състезанието като най-предпочитаното в страната. Неговата значимост се доказва от рекордния брой участници всяка година – над сто, а през настоящата – 163 участници от София, Разград, Враца, Добрич, Шумен, Бобовдол, Сандански, Кюстендил, Русе, Пазарджик, Плевен, Лом, Петрич, Гоце Делчев, Свищов, Първомай, Ямбол, Пловдив, с. Слащен, които мериха сили в шест категории. За тази година – Уеб сайт, Мултимедийни клипове, Интернет приложение, Мултимедийни приложения, Приложни програми за 9-12 клас и Компютърни презентации и Уеб сайт за 5-8 клас. Компетентното жури от преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, СУ “Климент Охридски“, национални оценители и автори на учебни програми, учебници и учебни помагала, отличи най-добрите след обстойна и прецизна работа. Всеки участник получи грамота и подаръци, осигурени от спонсори. Първенците бяха отличени с изключително стойностни награди. Учениците от 9-12, заели призови места, съгласно Правилника на ЮЗУ, ще бъдат приети за студенти в Университета. Наградените получиха купи и плакети от Кмета на града, мултимедийни фото рамки, суперхостинг планове, телевизори, рутери, тонколони със суббуфер, безжични мишки, клавиатури, флашки, енциклопедии Наградите бяха връчени от доц. Б.Юруков – Декан на Природоматематически факултет в ЮЗУ „Неофит Рилски“и госпожа Лилия Стоянова – Директор на 7 СОУ.

ЧЕТВЪРТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

ДАРИК радио

Състезанието се проведе за четвърти път и в него участваха ученици от V до ХІІI клас. Целта му бе да се предостави възможност на учениците за интелектуална изява, като мотивира учителите за работа с такива с изявени способности в съответните области при използването на компютърни технологии в учебния процес и училищния живот. Учениците трябваше да защитят пред комисия собствени проекти на следните препоръчителни теми: А) „Моят роден край – познат и непознат” Б) „Училище на бъдещето” В) „Зелена планета” Участниците могат да участват и с тематика по избор. Направления o Мултимедийни клипове * / V – XІІІ клас/ o Компютърни презентации * / V – VIII клас/ o Уеб сайт / V – X клас/ o Самостоятелни компютърни приложения / IX – XIII клас / o Интернет приложения / V – XIII клас /