„По моя начин“

„По моя начин“ в моето училище!

Тези силни думи обединиха ученици, учители и ръководство в така дългоочакваната среща с любимия футболист на поколения наред – Димитър Бербатов!

Преминал целия си ученически път в родното Седмо СУ „Кузман Шапкарев“  Благоевград, Димитър Бербатов се завърна на „моята улица – Илинден №13“ след близо четвърт век, за да преоткрие едно напълно обновено, топло и уютно училище, станало най-предпочитаното и най-голямото в Югозападна България.

 През месец март 1998 година, Димитър Бербатов преминава в школата на столичния гранд ЦСКА и се разделя с родното си училище, за да поеме по пътя на голямата слава. Той е едни от най-изящните футболисти, раждали се някога в България. Спортната му кариера е уникална и това го превръща не само в любимец на футболните фенове, но и в модел за подражание на хиляди ученици, преминаващи през фоайето на училището ежедневно, където стои неговата младежка снимка.

Митко Бербатов бе посрещнат под родния трибагреник от мажоретния състав на училището и отборите от спортисти по различните видове спорт, а на вратата го очакваше по стар български обичай питка с надпис „Добре дошъл“.

Преди срещата с изявените спортисти от училището и ученици, изпълнили спортната зала, в месеца на неговия рожден ден, учениците, учителите и ръководството на Седмо училище, решиха да му направят най-милата изненада. По време на откриването на фото галерията, заемаща централно място в ритуалната зала на училището, Митко Бербатов на два пъти успя да се развълнува от топлото посрещане и двата големи жеста на училището. Галерията с фото изложбата на неговата футболна кариера, бе официално кръстена на неговото име – „Галерия – Димитър Бербатов“, а спортната зала, в която за първи път е поставил своето спортно начало, вече носи името „СПОРТНА ЗАЛА ДИМИТЪР БЕРБАТОВ“.

В края на всеки месец октомври, училището провежда традиционен спортен празник, който също е свързан с името на великия футболист и събира стотици спортни надежди.

Тези два символа са достатъчен аргумент, хиляди ученици да бъдат мотивирани да следват своите мечти и да успяват не само в спортната кариера, но и в живота.

В кратък клип, започващ с „Детство мое“ и черно-бели снимки от неговите първи години с топката в училище и завършващ с музикалния поздрав на любимата му песен  на Франк Синатра „MY WAY“, директорът на училището – д-р Лилия Стоянова, подаде микрофонът на Митко с думите „Разкажи ни…..“ за твоя начин в твоето училище. Димитър Бербатов успя да докосне присъстващите с вълнуващо слово, разказвайки как „по неговия начин“, по нелекия път на славата е постигнал своите спортни успехи. Футболистът подчерта, че качествата отговорност, активност, дисциплина и смелост в мечтите, са необходими за всеки едни от младите хора, които са решили да постигнат мечтите си.

Автографите, снимките и докосването до невероятния футболист още дълго време ще носят отзвука от срещата.

Благодарим ти, Димитър Бербатов, че успя да ни вдъхновиш, мотивираш и оставиш следата на един успял футболист, който има хуманната мисия, не само да подпомага успелите деца на България, но и да докосва по чисто човешки начин хилядите детски сърца с внимание и подкрепа!