Събития

„По моя начин“ в моето училище!

Тези силни думи обединиха ученици, учители и ръководство в така дългоочакваната среща с любимия футболист на поколения наред – Димитър Бербатов!

Преминал целия си ученически път в родното Седмо СУ „Кузман Шапкарев“  Благоевград, Димитър Бербатов се завърна на „моята улица – Илинден №13“ след близо четвърт век, за да преоткрие едно напълно обновено, топло и уютно училище, станало най-предпочитаното и най-голямото в Югозападна България.

  още

ДИРЕКТОРЪТ НА СЕДМО СУ „КУЗМАН ШАПКАРЕВ“ – БЛАГОЕВГРАД С ПЪРВО МЯСТО „ДИРЕКТОР НА ГОДИНАТА“ ЗА 2023 ГОД.

  На 30.11.2023 г., в гр. Правец, се състоя церемония за тържествено връчване на годишните награди за образование на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България под мотото „Градим бъдещето заедно“. Г-н Владимир Колев, председател на Управителния съвет на Асоциацията, връчи на д-р Лилия Стоянова, директор на VII СУ „Кузман Шапкарев“, гр. Благоевград, наградата плакет и грамота за завоювано първо място в категория „Директор на годината-2023“.

още

Ноември 2023г.

На 22.11.2023 г. екип на ученици от Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ взеха участие в  Училищно – музейна експозиция „Патронът на моето училище“  – инициатива на Регионалния исторически музей, гр. Благоевград и Регионално управление на образованието, гр. Благоевград.

С кратък филм, тематични музикални изпълнения, училищен плакат и  разнообразни архивни и исторически културни ценности представиха пред обществеността своя училищен патрон, Кузман Шапкарев – известна историческа личност, както и училището днес.

Участниците получиха награди от организаторите.


Ноември 2023г.

Есенен турнир на Международното математическо състезание МБГ участници и победители – Денис Иванов Бойчев, сребърен медал, Христо Димитров Киров, бронзов медал, Георги Юлиянов Златков, бронзов медал, Божидар Николов Белин, сребърен медал, Лъчезар Юриев Газиев, сребърен медал, Димитър Петров Обецанов, бронзов медал, Константин Станиславов Костадинов, бронзов медал, Бела Моисеева Мошева, бронзов медал, Антон Драгомиров Кипрински, бронзов медал, Калоян Бориславов Митов, бронзов медал, Дария Ивайлова Дудаклиева, сребърен медал, Никола Йорданов Филипов, бронзов медал, Васил Борисов Тасков, бронзов медал, Благовест Светославов Панджаров, бронзов медал, Велизар Ивайлов Въков, бронзов медал, Алекс Димитров Стойков, бронзов медал, Георги Георгиев Манов, сребърен медал, Валентин Георгиев Иванов, сребърен медал, Борис Калоянов Ерделски, бронзов медал, Юлиан Цветлинов Коцев, бронзов медал

ноември 2023г.

Във връзка с кампанията на МОН и Регионалното управление на образованието в Благоевград, свързана с отбелязването на Международния ден без тютюнопушене в Седмо средно училище „К. Шапкарев“ се проведоха тематични часове в Часа на класния. Учениците се запознаха с материалите, изработени и предоставени от РУО – Благоевград, за целите на инициативата. Получиха допълнителна информация за вредите от тютюнопушенето. Младежите разсъждаваха и сами предложиха алтернативни модели на поведение и здравословен начин на живот „Без цигари!“.

ноември 2023г.

В рамките на седмицата от 13.11 до 17.11 по инициатива на представителите на Ученическия парламент в училище се проведоха редица мероприятия, свързани с отбелязването на Международния ден на ТОЛЕРАНТНОСТТА. В рамките на деня във фоайето на училището беше представена тематична презентация, изготвена от Председателя на УП – Стилиян Дончев, както и изложба от ученически рисунки по темата.В прогимназиален и гимназиален етап Часовете на класния бяха посветени на толерантното общуване и толерантните взаимоотношения. Учениците представиха тематични презентации, видеоматериали и конкретни случаи на толерантно поведение от ежедневието. Учениците от 4. клас направиха тематични снимки, а третокласниците представиха Толерантността в рисунки.

ноември 2023г.

На 16.11.23г. нашите ученици за поредна година достойно представиха училището ни в ученическата конференция по философия и гражданско образование „МОГА И ЗНАМ ФИЛОСОФИЯ“,организирана от РУО-Благоевград и ЮЗУ,,Н.Рилски“.Сред редицата училища от Гоце Делчев,Разлог,Сандански,Перник и Благоеврад учениците ни Антоний Чакалов,Костадин Стойнев, Петя Костадинова и Стилиян Дончев от 11а клас, Анели Бачева, Магдалина Кацарска от 10а клас и Спас Китанов от 9а клас от VII СУ,,Кузман Шапкарев“ впечатлиха всички със своите презентации и доклади за философията и изкуствения интелект. По тази тема ще продължим да работим и в следващи часовете по философия, ГО и СТЕМ.

октомври 2023г-

Венцислав Митев, ученик в 7 СУ „Кузман Шапкарев“ се  нареди на почетната стълбичка на Държавното лично отборно първенство /ДЛОП/ 2 кръг купа България по бокс.

Той грабна бронзов медал след две убедителни победи на осминафиналите срещу Ботев Пловдив и на четвъртфиналите срещу Велико Търново.

В полуфиналния бой съдийска грешка го лиши от участие на финал.май 2023г.

2022 /2023 е една успешна година за СТЕМ – иновациите в нашето училище. Трудът ни беше възнаграден!Разработките , които направихме бяха одобрени и класирани в 6 – ия национален конкурс на СТЕМ – образование , иновации и знание“В бр 16 на списание “ СТЕМ “ беше публикувана моята статия “ Учебни експерименти с използване на технологии и биология “ , а в сборника “ СТЕМ -Ученически проекти “ – разработката на Станислав Бачев и екипа ( Теодора Царева , Александра Коцева , Владислава Димитрова, Ана Боканиала)“ Конфликтът между Мозъчко и Любовта.
Конфликтът между Мозъчко и Любовта „Идеята за този проект се роди при подготовката на за СТЕМ – уроците за сърцето и мозъка. 

април 2023г.

Втора Научна училищна конференция „Споделени педагогически практики в преподаването на природните науки“ в 51 СУ „Елисавета Багряна“ – София се проведе на 24 и 25 април 2023г. Нашето училище беше представено от СТЕМ учителите – Валентина Димитрова – по физика и математика и Надя Станкова – по човекът и природата. Целта на форума е да се популяризират множество добри практики, които вече съществуват, като участниците имат възможност да представят пред колеги от цялата страна своя опит, инструментариум, техники за стимулиране на интереса и креативността на учениците. 

§ПРАЗНИЦИ НА СЛОВОТО – 2023 г.

04.04 – 31.05.2023 г.

март 2023г.

§Иновативен, тримерен урок по Биология, История и Философия на тема: „ Човекът през калейдоскопа на времето“. На 31.03.23г. се проведе иновативен, тримерен урок по Биология, История и Философия на тема: „ Човекът през калейдоскопа на времето“. Учениците от 8-12кл. с помощта на своите преподаватели: Румяна Икономова-учител по БЗО, Петър Мицов-учител по история и цивилизации и Даниела Дралева – учител по философия, показаха, как се развива идеята за човека от антропологичен, исторически и философски аспект. С активното участие на учениците: Антоний Чикалов,Иван Джамбазки,Костадин Стойнев,,Надя Цветкова,Анели Бачева, Раен Биков и др..

март 2023г.
§Обучение „Еразъм +““ На поредното обучение по НП “Еразъм +“ във Валенсия, Испания пътуваха д-р Илияна Янева – преподавател по Химия и Валентина Димитрова – преподавател по Физика и математика. Темата, на която присъстваха беше: ”Дигитална медия: класна стая на бъдещето”. Обучението се проведе от 13 до 18 март 2023г. Присъстваха колеги от Германия, Холандия, Естония, Италия и България. Разглеждаха се и се дадоха отговори на следните въпроси:
Как да използваме социалните медии и Интернет в обучението в класната стая? Какви опасности крият социалните медии? 
В обучението беше включена информация за използването на YouTube, Quizzes, Screencast Magic, Screenrecordung, Streaming,   

март 2023г.

§Успехи на учениците от 11 клас в 15 НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ“ Приключи 15 НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ. Тема на състезанието тази годината беше „Знанието е сила“. Участваха 76 участници    от 10 града – Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Хасково, Добрич, Кюстендил, Лом, Петрич, София – 23 училища. След отличените участници са и учениците от 7 СУ „К. Шапкарев“ , Християн Весков -1 място в категория „Мултимедийни клипове“, Костадин Папукчийски – 2 място в категория „Мултимедийни клипове“,.

Разработените проекти бяха на тема „Знанието е сила“

февруари 2023г.

§ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 4.В КЛАС С КЛАСЕН РЪКОВОДИТЕЛ Г-ЖА МАЯ ИВАНОВА С МЛАДАТА ПИСАТЕЛКА ВЕРОНИКА ЛЮБЕНОВА

На 06.02. 2023 година учениците от 4.в клас с класен ръководител г-жа Мая Иванова и г-жа Евелина Новоселска имаха вълнуваща среща с младата писателка Вероника Любенова.Тя представи на четвъртокласниците по неповторим артистичен начин своята книга „Деветият живот на Бъркс“. Малките ученици бяха много впечатлени и зададоха куп въпроси на младата авторка. Предстои нова среща за представяне на слезващата книга „Как се пише сьомга?“

Очакваме я с нетърпение!

януари 2023г.

§Еврокомисарят Мария Габриел засади в двора на 7мо СУ „Кузман Шапкарев“ Еврокомисарят Мария Габриел засади в двора на 7мо СУ „Кузман Шапкарев“ първото от 3 милиарда дървета! Европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел гостува в благоевградското 7-о СУ „Кузман Шапкарев“, където посади първото от 3 милиарда дръвчета. Тя пристигна в училището точно в 10 часа на 20 януари 2023г. и по програма трябваше да остане един час. Заради изключително топлия прием, впечатляващата учебна среда и повече от уютна атмосфера еврокомисарят удължи визитата си. Гостите, сред които бяха Михаил Балабанов – председател на ЦРЧР – структура към МОН и началникът на РУО Ив. Златанов.

декември 2022г.

§Винаги сме заедно в ДОБРОТО, ние, родители, учители и ученици от 7 СУ „Кузман Шапкарев“Учениците и техните родители за пореден път се включиха в инициативата на БМЧК. Втори Г клас зарадва и възрастните хора от дома „Света Петка“.

  Благодарим на всички, че в навечерието на Коледа дадохме безрезервна обич на хората, чиито сърца се нуждаят от топлина!

Светли празници!

декември 2022г.

На 06.12.2022 г. творчески екип на ученици от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград поднесе на Председателя на Окръжен съд – Благоевград – съдия Петър Узунов и целия ръководен екип тематични брошури „Магна Харта“ – началото на нова конституционна цивилизация, изработени във връзка с Деня на отворените врати. Информационните материали са изработени по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.В Деня на отворените врати, 12 декември, 2022 г. ученици от 9, 10 и 11кл. присъстваха на събитието, организирано от Окръжен съд – Благоевград съвместно с Окръжна прокуратура – Благоевград и със съдействието на Британското посолство в България.

декември 2022г.

§КРАСИВО, ЕМОЦИОНАЛНО И ПЪСТРО КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО „ЗВЕЗДИТЕ СЕ РАЖДАТ НА КОЛЕДА“! Днес 20.12.2022 г. /вторник/ в 7СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, ученици и учители организираха красиво, емоционално и пъстро тържество, по повод настъпването на най-светлия християнски празник „Рождество Христово“. Всяка година на Игнажден, посрещаме заедно дните, в които надеждата, добротата и милосърдието се разгарят с особена сила и усещане. Гости на коледното тържество бяха ръководството на училището, учители и родители. За празничната атмосфера и доброто настроение на всички гости, учениците бяха подготвили коледни песни, стихотворения и танци. Учениците бяха поздравени от директорката д-р Л. Стоянова с мили думи.

ноември 2022г

В тазгодишното девето издание на конкурса на вестник „Струма“ д-р Лилия Стоянова, заслужи второ място в категория „Любим учител”, като впечатли журито с прекрасното си есе. С изцяло новата си учебна среда, методи на преподаване, технологични решения ръководеното от нея VІІ СУ „Кузман Шапкарев“ заслужи приза „Училище на годината“ 2021.
§„С България в сърцето“ Белослава Далева, ученичка от 4 А клас, представи достойно училището ни на поетичния конкурс – рецитал „С България в сърцето“.

§Уникални растителни инсталации представиха в конкурс „На будителите – с любов“ ученици на благоевградското VII СУ

септември 2022г.
§Европейска програма Еразъм+ В периода 21- 27.09.2022, 15 ученици, с ръководител Йоана Христова и ръководството на 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“, водени от Д-р Лилия Стоянова – директор на училището, взеха участие по Европейска програма Еразъм+ в град Неапол, Италия. Темата на посещението беше STEM. Наред с обучението, учениците посетиха и много забележителности, като Помпей, подземния град на Неапол, катедралата Duomo и много други. Преживяването беше незабравимо и много зареждащо. „Прибрахме се душевно и научно обогатени, готови за нови преживявания“ – сподели Г-жа Христова при завръщането си.

§Урок по горска педагогика §ЕСЕННА ИЗЛОЖБА

Септември 2022г.
§ Нов кабинет по история Във връзка с необходимостта от повече кабинети и класни стаи в училището, училищната библиотека беше преместена на първия етаж. Помещението, което се освободи, бе реновирано и превърнато в прекрасен учебен кабинет по история с нови мебели, техника и историческо тематично пано – хан Тервел пред портите на Константинопол.

§ Нов компютърен кабинет В началото на новата учебна година в училището ни отвори врати нов кабинет по Информационни технологии. Кабинетът разполага с 24 работни места, оборудвани с модерна техника. Той е четвъртия кабинет по информационни технологии в училището, гарантиращ отлични условия за изучаване на предметите от профилираната подготовка на учениците.

Септември 2022г.
§ОБУЧЕНИЕ В ЦЕРН, ШВЕЙЦАРИЯ От 18 до 24 септември се проведе обучение в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева по Национална програма „Мотивирани учители и квалификация“ на МОН. Участваха 30 учители от цялата страна: учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника” и „Информатика“, и учители по общообразователна подготовка по предметите информатика и информационни технологии. 7 СУ„Кузман Шапкарев“ беше представена от Камелия Шуманова.
Чрез участието си в лекции, беседи, демонстрации, лабораторни изследвания, посещения на експерименти и социални събития, педагозите успяха да се докоснат до най-новите технологии в световния научен център и новостите в науката и техниката.

март 2022г.

§„СМИСЪЛЪТ НА ИСТОРИЯТА Е ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ И ДА ГРАДИМ БЪДЕЩЕТО.“, думи на акад. Денков при откриването на тематичен кът „Велика България“ в 7СУ „Кузман Шапкарев“
 Народ, който знае историята си и се учи от грешките в нея, може правилно да планира бъдещето си. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на тематичен кът „Велика България“ в 7СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград. Той е изграден по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната за изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия.
§ Мартенички за баба Марта

Февруари 2022г.

§ В час сме!

Чрез проектно – базирано обучение, ученици от 6 клас от клуб “Природата и ние” с ръководител д-р Илияна Янева, отбелязаха европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR). Бъдещите еколози фокусираха вниманието на съучениците си върху екологични проблеми и как да се справим с тях. Те представиха и защитиха изпълнените от тях проектни задачи и предизвикаха бурни дебати върху екологични теми. Всички се обединиха в името на една обща цел- по-добро бъдеще за всички! § Проекти по Човекът и природата 5 клас§ 

ХИМИЯ ИЛИ ВЪЛШЕБСТВО! Настроение и положителни емоции на учениците от 7а, б, в, г, д, 9а и 10 а в часовете по Химия! Учениците с удоволствие наблюдаваха забавни опитите: “Златен дъжд”, ”Вулкан”, “Слонска паста”…

януари 2022г.

§ „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия„

Национална програма на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия „

Днес бяхме на посещение в РИМузей Благоевград. Бяхме много удовлетворени от специалното отношение директора на музея и учениците бяха емоционални и изненадани от експонатите на музея. Тръгнаха си с много нови познания

§Второ място за учениците от 12 клас с р-л г-жа Дживджорска в 5-ти Национален конкурс за STEM науки в България §

Май 2021г.

§ПРАЗНИЦИ НА СЛОВОТО – 2021 г. 

Традиционната инициатива „Празници на словото“ беше проведена за дванадесети път от 2.04. до 31.05.2021 г. при спазване на изискванията в условия на пандемичната обстановка.

Тя се реализира във връзка с 2 април-Международният ден на детската книга, 23 април – Световният ден на книгата и авторското право и 24 май – Празникът на българската писменост и култура.

В програмата на инициативата бяха включени 12 мероприятия, в които участваха 805 ученици от 1 до 10 клас.

Юни 2021г.
§ „Кой кой е в съдебната зала“- виртуално събитие на Окръжен съд – Благоевград и ученици от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“

В деня на Българската Конституция и професионалния празник на юристите в България и във връзка с Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, творчески екип на ученици от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ участва във виртуално събитие на Окръжен съд – Благоевград с изработени факт листи, които съдържат кратка, систематизирана информация „Кой кой е в съдебната зала“, по време на гражданско и наказателно дело. По този начин представят участниците в съдебния процес. В легендата се съдържа кратко описание на техните функции и правомощия.

Февруари 2021г.
§ СТЕМ обучение на учители

На 01.02.2021 г. в училищната библиотека се проведе обучение на учителите по STEM-науки /химия, физика и астрономия, биология, математика/.по спечелен проект по НП„ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА ”, Модул „Библиотеките като образователна среда ”Лектор беше г-н Борислав Несторов от фирма Keisiem ЕООД . Той представи Labdisk -п роцесорен модул с интегрирани цифрови сензори (за измерване налягане на въздуха, температура на околната среда, ток, разстояние, движение, външна температура, GPS, светлина, микрофон, pH, относителна влажност, звук, универсален вход, напрежение). Представен беше и Софтуер за визуализиране и анализ на измерванията (на български). , покриващи теми от учебни направления 1-12 клас.

Февруари 2021г.

§ Урок посветен на 187 г. от рождението на Кузман Шапкарев с ученици от 2 „в“ и 2 „д“ кл.

При спазването на всички противоепидемични мерки днес в Регионален исторически музей -Благоевград бе проведен урок, посветен на 187 г. от рождението на Кузман Шапкарев. Участваха ученици от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – 2 „в“ и 2 „д“ клас, с класни ръководители г-жа Мая Иванова и г-жа Елка Календерска. С много положителни емоции любознателните ученици участваха в музейното занимание, посветено на патрона на тяхното училище. Под формата на презентация и творчески игри те се докоснаха до живота и дейността на родения в Охрид славен българин. Научиха, защо видният възрожденец, дългогодишен учител, съставител на учебници, преводач, фолклорист и събирач на народни умотворения, дописник и пр. е олицетворение на творческия гений на една отминала епоха, която грее с особен блясък в нашата национална история.

януари 2021г.

Тази година номинациите ,,Личност на годината 2020“ бяха под знака на борбата с КОВИД пандемията в различните сфери от нашия живот и предизвикателствата, пред които бяхме изправени, но обединени в общата кауза ,,ВЯРВАЙ! ОБИЧАЙ! ПОМАГАЙ!“.
Носител на наградата тази година в категория „Образование“ е Д-р ЛИЛИЯ СТОЯНОВА, директор на VII СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград. 

Община Благоевград връчи наградите „Личност на годината 2020“  Септември 2020г.

§ Обновена училищна библиотека
През 2020 година училищната библиотекана 7 СУ „Кузман Шапкарев“ е преместена и напълно обновена с мебели, техника и с 207 учебни помагала по проект към Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“ 2020 г. По проекта е получена специализирана литература, комплекти за експерименти и техника по STEM науки- химия, физика и биология. Създаден е и кът за четене. Библиотеката разполага общо с 18600 библиотечни единици: справочници, енциклопедии, учебни помагала по всички предмети, съобразени с новите учебни програми, чуждоезикова и художествена литература за читателите от всички възрасти.

§ Проекти на ученици от 3б клас и 4г клас§

Детско утро „Приказки за тебе“ в Благоевград


Януари 2020г.

Читалнята на Детския отдел в Регионалната библиотека „Д. Талев” в Благоевград бе домакин на детското утро „Приказки за тебе“.

Участници в него бяха учениците от ІІ „а“ клас на VІІ-мо  СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград с класен ръководител г-жа Ралица Чивиева и възпитател  г-жа Елена Веселинска , а поводът – 50-те години от смъртта на писателя на детски приказки Константин Константинов. Представител на библиотеката разказа за неговия живот и творчество. Самите ученици  представиха биографични сведения за писателя и прочетоха приказки от сборниците му  -„Приказки за тебе“ и „Песента на щурчето“. Учениците се превъплътиха и в героите на приказката „Малкият коминочистач“ на Константин Константинов.

Второкласниците прочетоха щафетно приказката „На полето“ и гледаха нейна видео драматизация.

Edit