Събития

Ноември 2023г.

На 22.11.2023 г. екип на ученици от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ взеха участие в  Училищно – музейна експозиция „Патронът на моето училище“  – инициатива на Регионалния исторически музей, гр. Благоевград и Регионално управление на образованието, гр. Благоевград.

С кратък филм, тематични музикални изпълнения, училищен плакат и  разнообразни архивни и исторически културни ценности представиха пред обществеността своя училищен патрон, Кузман Шапкарев – известна историческа личност, както и училището днес.

Участниците получиха награди от организаторите.

ноември 2023г.

Във връзка с кампанията на МОН и Регионалното управление на образованието в Благоевград, свързана с отбелязването на Международния ден без тютюнопушене в Седмо средно училище „К. Шапкарев“ се проведоха тематични часове в Часа на класния. Учениците се запознаха с материалите, изработени и предоставени от РУО – Благоевград, за целите на инициативата. Получиха допълнителна информация за вредите от тютюнопушенето. Младежите разсъждаваха и сами предложиха алтернативни модели на поведение и здравословен начин на живот „Без цигари!“.

ноември 2023г.

В рамките на седмицата от 13.11 до 17.11 по инициатива на представителите на Ученическия парламент в училище се проведоха редица мероприятия, свързани с отбелязването на Международния ден на ТОЛЕРАНТНОСТТА. В рамките на деня във фоайето на училището беше представена тематична презентация, изготвена от Председателя на УП – Стилиян Дончев, както и изложба от ученически рисунки по темата.В прогимназиален и гимназиален етап Часовете на класния бяха посветени на толерантното общуване и толерантните взаимоотношения. Учениците представиха тематични презентации, видеоматериали и конкретни случаи на толерантно поведение от ежедневието. Учениците от 4. клас направиха тематични снимки, а третокласниците представиха Толерантността в рисунки.

ноември 2023г.

На 16.11.23г. нашите ученици за поредна година достойно представиха училището ни в ученическата конференция по философия и гражданско образование „МОГА И ЗНАМ ФИЛОСОФИЯ“,организирана от РУО-Благоевград и ЮЗУ,,Н.Рилски“.Сред редицата училища от Гоце Делчев,Разлог,Сандански,Перник и Благоеврад учениците ни Антоний Чакалов,Костадин Стойнев, Петя Костадинова и Стилиян Дончев от 11а клас, Анели Бачева, Магдалина Кацарска от 10а клас и Спас Китанов от 9а клас от VII СУ,,Кузман Шапкарев“ впечатлиха всички със своите презентации и доклади за философията и изкуствения интелект. По тази тема ще продължим да работим и в следващи часовете по философия, ГО и СТЕМ.

октомври 2023г-

Венцислав Митев, ученик в 7 СУ „Кузман Шапкарев“ се  нареди на почетната стълбичка на Държавното лично отборно първенство /ДЛОП/ 2 кръг купа България по бокс.

Той грабна бронзов медал след две убедителни победи на осминафиналите срещу Ботев Пловдив и на четвъртфиналите срещу Велико Търново.

В полуфиналния бой съдийска грешка го лиши от участие на финал.май 2023г.

2022 /2023 е една успешна година за СТЕМ – иновациите в нашето училище. Трудът ни беше възнаграден!Разработките , които направихме бяха одобрени и класирани в 6 – ия национален конкурс на СТЕМ – образование , иновации и знание“В бр 16 на списание “ СТЕМ “ беше публикувана моята статия “ Учебни експерименти с използване на технологии и биология “ , а в сборника “ СТЕМ -Ученически проекти “ – разработката на Станислав Бачев и екипа ( Теодора Царева , Александра Коцева , Владислава Димитрова, Ана Боканиала)“ Конфликтът между Мозъчко и Любовта.
Конфликтът между Мозъчко и Любовта „Идеята за този проект се роди при подготовката на за СТЕМ – уроците за сърцето и мозъка. 

април 2023г.

Втора Научна училищна конференция „Споделени педагогически практики в преподаването на природните науки“ в 51 СУ „Елисавета Багряна“ – София се проведе на 24 и 25 април 2023г. Нашето училище беше представено от СТЕМ учителите – Валентина Димитрова – по физика и математика и Надя Станкова – по човекът и природата. Целта на форума е да се популяризират множество добри практики, които вече съществуват, като участниците имат възможност да представят пред колеги от цялата страна своя опит, инструментариум, техники за стимулиране на интереса и креативността на учениците. 

§ПРАЗНИЦИ НА СЛОВОТО – 2023 г.

04.04 – 31.05.2023 г.

март 2023г.

§Иновативен, тримерен урок по Биология, История и Философия на тема: „ Човекът през калейдоскопа на времето“. На 31.03.23г. се проведе иновативен, тримерен урок по Биология, История и Философия на тема: „ Човекът през калейдоскопа на времето“. Учениците от 8-12кл. с помощта на своите преподаватели: Румяна Икономова-учител по БЗО, Петър Мицов-учител по история и цивилизации и Даниела Дралева – учител по философия, показаха, как се развива идеята за човека от антропологичен, исторически и философски аспект. С активното участие на учениците: Антоний Чикалов,Иван Джамбазки,Костадин Стойнев,,Надя Цветкова,Анели Бачева, Раен Биков и др..

март 2023г.
§Обучение „Еразъм +““ На поредното обучение по НП “Еразъм +“ във Валенсия, Испания пътуваха д-р Илияна Янева – преподавател по Химия и Валентина Димитрова – преподавател по Физика и математика. Темата, на която присъстваха беше: ”Дигитална медия: класна стая на бъдещето”. Обучението се проведе от 13 до 18 март 2023г. Присъстваха колеги от Германия, Холандия, Естония, Италия и България. Разглеждаха се и се дадоха отговори на следните въпроси:
Как да използваме социалните медии и Интернет в обучението в класната стая? Какви опасности крият социалните медии? 
В обучението беше включена информация за използването на YouTube, Quizzes, Screencast Magic, Screenrecordung, Streaming,   

март 2023г.

§Успехи на учениците от 11 клас в 15 НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ“ Приключи 15 НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ. Тема на състезанието тази годината беше „Знанието е сила“. Участваха 76 участници    от 10 града – Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Хасково, Добрич, Кюстендил, Лом, Петрич, София – 23 училища. След отличените участници са и учениците от 7 СУ „К. Шапкарев“ , Християн Весков -1 място в категория „Мултимедийни клипове“, Костадин Папукчийски – 2 място в категория „Мултимедийни клипове“,.

Разработените проекти бяха на тема „Знанието е сила“

февруари 2023г.

§ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 4.В КЛАС С КЛАСЕН РЪКОВОДИТЕЛ Г-ЖА МАЯ ИВАНОВА С МЛАДАТА ПИСАТЕЛКА ВЕРОНИКА ЛЮБЕНОВА

На 06.02. 2023 година учениците от 4.в клас с класен ръководител г-жа Мая Иванова и г-жа Евелина Новоселска имаха вълнуваща среща с младата писателка Вероника Любенова.Тя представи на четвъртокласниците по неповторим артистичен начин своята книга „Деветият живот на Бъркс“. Малките ученици бяха много впечатлени и зададоха куп въпроси на младата авторка. Предстои нова среща за представяне на слезващата книга „Как се пише сьомга?“

Очакваме я с нетърпение!

януари 2023г.

§Еврокомисарят Мария Габриел засади в двора на 7мо СУ „Кузман Шапкарев“ Еврокомисарят Мария Габриел засади в двора на 7мо СУ „Кузман Шапкарев“ първото от 3 милиарда дървета! Европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел гостува в благоевградското 7-о СУ „Кузман Шапкарев“, където посади първото от 3 милиарда дръвчета. Тя пристигна в училището точно в 10 часа на 20 януари 2023г. и по програма трябваше да остане един час. Заради изключително топлия прием, впечатляващата учебна среда и повече от уютна атмосфера еврокомисарят удължи визитата си. Гостите, сред които бяха Михаил Балабанов – председател на ЦРЧР – структура към МОН и началникът на РУО Ив. Златанов.

декември 2022г.

§Винаги сме заедно в ДОБРОТО, ние, родители, учители и ученици от 7 СУ „Кузман Шапкарев“Учениците и техните родители за пореден път се включиха в инициативата на БМЧК. Втори Г клас зарадва и възрастните хора от дома „Света Петка“.

  Благодарим на всички, че в навечерието на Коледа дадохме безрезервна обич на хората, чиито сърца се нуждаят от топлина!

Светли празници!

декември 2022г.

На 06.12.2022 г. творчески екип на ученици от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград поднесе на Председателя на Окръжен съд – Благоевград – съдия Петър Узунов и целия ръководен екип тематични брошури „Магна Харта“ – началото на нова конституционна цивилизация, изработени във връзка с Деня на отворените врати. Информационните материали са изработени по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.В Деня на отворените врати, 12 декември, 2022 г. ученици от 9, 10 и 11кл. присъстваха на събитието, организирано от Окръжен съд – Благоевград съвместно с Окръжна прокуратура – Благоевград и със съдействието на Британското посолство в България.

декември 2022г.

§КРАСИВО, ЕМОЦИОНАЛНО И ПЪСТРО КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО „ЗВЕЗДИТЕ СЕ РАЖДАТ НА КОЛЕДА“! Днес 20.12.2022 г. /вторник/ в 7СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, ученици и учители организираха красиво, емоционално и пъстро тържество, по повод настъпването на най-светлия християнски празник „Рождество Христово“. Всяка година на Игнажден, посрещаме заедно дните, в които надеждата, добротата и милосърдието се разгарят с особена сила и усещане. Гости на коледното тържество бяха ръководството на училището, учители и родители. За празничната атмосфера и доброто настроение на всички гости, учениците бяха подготвили коледни песни, стихотворения и танци. Учениците бяха поздравени от директорката д-р Л. Стоянова с мили думи.

ноември 2022г

В тазгодишното девето издание на конкурса на вестник „Струма“ д-р Лилия Стоянова, заслужи второ място в категория „Любим учител”, като впечатли журито с прекрасното си есе. С изцяло новата си учебна среда, методи на преподаване, технологични решения ръководеното от нея VІІ СУ „Кузман Шапкарев“ заслужи приза „Училище на годината“ 2021.
§„С България в сърцето“ Белослава Далева, ученичка от 4 А клас, представи достойно училището ни на поетичния конкурс – рецитал „С България в сърцето“.

§Уникални растителни инсталации представиха в конкурс „На будителите – с любов“ ученици на благоевградското VII СУ

септември 2022г.
§Европейска програма Еразъм+ В периода 21- 27.09.2022, 15 ученици, с ръководител Йоана Христова и ръководството на 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“, водени от Д-р Лилия Стоянова – директор на училището, взеха участие по Европейска програма Еразъм+ в град Неапол, Италия. Темата на посещението беше STEM. Наред с обучението, учениците посетиха и много забележителности, като Помпей, подземния град на Неапол, катедралата Duomo и много други. Преживяването беше незабравимо и много зареждащо. „Прибрахме се душевно и научно обогатени, готови за нови преживявания“ – сподели Г-жа Христова при завръщането си.

§Урок по горска педагогика §ЕСЕННА ИЗЛОЖБА

Септември 2022г.
§ Нов кабинет по история Във връзка с необходимостта от повече кабинети и класни стаи в училището, училищната библиотека беше преместена на първия етаж. Помещението, което се освободи, бе реновирано и превърнато в прекрасен учебен кабинет по история с нови мебели, техника и историческо тематично пано – хан Тервел пред портите на Константинопол.

§ Нов компютърен кабинет В началото на новата учебна година в училището ни отвори врати нов кабинет по Информационни технологии. Кабинетът разполага с 24 работни места, оборудвани с модерна техника. Той е четвъртия кабинет по информационни технологии в училището, гарантиращ отлични условия за изучаване на предметите от профилираната подготовка на учениците.

Септември 2022г.
§ОБУЧЕНИЕ В ЦЕРН, ШВЕЙЦАРИЯ От 18 до 24 септември се проведе обучение в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева по Национална програма „Мотивирани учители и квалификация“ на МОН. Участваха 30 учители от цялата страна: учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника” и „Информатика“, и учители по общообразователна подготовка по предметите информатика и информационни технологии. 7 СУ„Кузман Шапкарев“ беше представена от Камелия Шуманова.
Чрез участието си в лекции, беседи, демонстрации, лабораторни изследвания, посещения на експерименти и социални събития, педагозите успяха да се докоснат до най-новите технологии в световния научен център и новостите в науката и техниката.

март 2022г.

§„СМИСЪЛЪТ НА ИСТОРИЯТА Е ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ И ДА ГРАДИМ БЪДЕЩЕТО.“, думи на акад. Денков при откриването на тематичен кът „Велика България“ в 7СУ „Кузман Шапкарев“
 Народ, който знае историята си и се учи от грешките в нея, може правилно да планира бъдещето си. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на тематичен кът „Велика България“ в 7СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград. Той е изграден по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната за изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия.
§ Мартенички за баба Марта

Февруари 2022г.

§ В час сме!

Чрез проектно – базирано обучение, ученици от 6 клас от клуб “Природата и ние” с ръководител д-р Илияна Янева, отбелязаха европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR). Бъдещите еколози фокусираха вниманието на съучениците си върху екологични проблеми и как да се справим с тях. Те представиха и защитиха изпълнените от тях проектни задачи и предизвикаха бурни дебати върху екологични теми. Всички се обединиха в името на една обща цел- по-добро бъдеще за всички! § Проекти по Човекът и природата 5 клас§ 

ХИМИЯ ИЛИ ВЪЛШЕБСТВО! Настроение и положителни емоции на учениците от 7а, б, в, г, д, 9а и 10 а в часовете по Химия! Учениците с удоволствие наблюдаваха забавни опитите: “Златен дъжд”, ”Вулкан”, “Слонска паста”…

януари 2022г.

§ „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия„

Национална програма на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия „

Днес бяхме на посещение в РИМузей Благоевград. Бяхме много удовлетворени от специалното отношение директора на музея и учениците бяха емоционални и изненадани от експонатите на музея. Тръгнаха си с много нови познания

§Второ място за учениците от 12 клас с р-л г-жа Дживджорска в 5-ти Национален конкурс за STEM науки в България §

Май 2021г.

§ПРАЗНИЦИ НА СЛОВОТО – 2021 г. 

Традиционната инициатива „Празници на словото“ беше проведена за дванадесети път от 2.04. до 31.05.2021 г. при спазване на изискванията в условия на пандемичната обстановка.

Тя се реализира във връзка с 2 април-Международният ден на детската книга, 23 април – Световният ден на книгата и авторското право и 24 май – Празникът на българската писменост и култура.

В програмата на инициативата бяха включени 12 мероприятия, в които участваха 805 ученици от 1 до 10 клас.

Юни 2021г.
§ „Кой кой е в съдебната зала“- виртуално събитие на Окръжен съд – Благоевград и ученици от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“

В деня на Българската Конституция и професионалния празник на юристите в България и във връзка с Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, творчески екип на ученици от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ участва във виртуално събитие на Окръжен съд – Благоевград с изработени факт листи, които съдържат кратка, систематизирана информация „Кой кой е в съдебната зала“, по време на гражданско и наказателно дело. По този начин представят участниците в съдебния процес. В легендата се съдържа кратко описание на техните функции и правомощия.

Февруари 2021г.
§ СТЕМ обучение на учители

На 01.02.2021 г. в училищната библиотека се проведе обучение на учителите по STEM-науки /химия, физика и астрономия, биология, математика/.по спечелен проект по НП„ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА ”, Модул „Библиотеките като образователна среда ”Лектор беше г-н Борислав Несторов от фирма Keisiem ЕООД . Той представи Labdisk -п роцесорен модул с интегрирани цифрови сензори (за измерване налягане на въздуха, температура на околната среда, ток, разстояние, движение, външна температура, GPS, светлина, микрофон, pH, относителна влажност, звук, универсален вход, напрежение). Представен беше и Софтуер за визуализиране и анализ на измерванията (на български). , покриващи теми от учебни направления 1-12 клас.

Февруари 2021г.

§ Урок посветен на 187 г. от рождението на Кузман Шапкарев с ученици от 2 „в“ и 2 „д“ кл.

При спазването на всички противоепидемични мерки днес в Регионален исторически музей -Благоевград бе проведен урок, посветен на 187 г. от рождението на Кузман Шапкарев. Участваха ученици от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – 2 „в“ и 2 „д“ клас, с класни ръководители г-жа Мая Иванова и г-жа Елка Календерска. С много положителни емоции любознателните ученици участваха в музейното занимание, посветено на патрона на тяхното училище. Под формата на презентация и творчески игри те се докоснаха до живота и дейността на родения в Охрид славен българин. Научиха, защо видният възрожденец, дългогодишен учител, съставител на учебници, преводач, фолклорист и събирач на народни умотворения, дописник и пр. е олицетворение на творческия гений на една отминала епоха, която грее с особен блясък в нашата национална история.

януари 2021г.

Тази година номинациите ,,Личност на годината 2020“ бяха под знака на борбата с КОВИД пандемията в различните сфери от нашия живот и предизвикателствата, пред които бяхме изправени, но обединени в общата кауза ,,ВЯРВАЙ! ОБИЧАЙ! ПОМАГАЙ!“.
Носител на наградата тази година в категория „Образование“ е Д-р ЛИЛИЯ СТОЯНОВА, директор на VII СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград. 

Община Благоевград връчи наградите „Личност на годината 2020“  Септември 2020г.

§ Обновена училищна библиотека
През 2020 година училищната библиотекана 7 СУ „Кузман Шапкарев“ е преместена и напълно обновена с мебели, техника и с 207 учебни помагала по проект към Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“ 2020 г. По проекта е получена специализирана литература, комплекти за експерименти и техника по STEM науки- химия, физика и биология. Създаден е и кът за четене. Библиотеката разполага общо с 18600 библиотечни единици: справочници, енциклопедии, учебни помагала по всички предмети, съобразени с новите учебни програми, чуждоезикова и художествена литература за читателите от всички възрасти.

§ Проекти на ученици от 3б клас и 4г клас§

Детско утро „Приказки за тебе“ в Благоевград


Януари 2020г.

Читалнята на Детския отдел в Регионалната библиотека „Д. Талев” в Благоевград бе домакин на детското утро „Приказки за тебе“.

Участници в него бяха учениците от ІІ „а“ клас на VІІ-мо  СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград с класен ръководител г-жа Ралица Чивиева и възпитател  г-жа Елена Веселинска , а поводът – 50-те години от смъртта на писателя на детски приказки Константин Константинов. Представител на библиотеката разказа за неговия живот и творчество. Самите ученици  представиха биографични сведения за писателя и прочетоха приказки от сборниците му  -„Приказки за тебе“ и „Песента на щурчето“. Учениците се превъплътиха и в героите на приказката „Малкият коминочистач“ на Константин Константинов.

Второкласниците прочетоха щафетно приказката „На полето“ и гледаха нейна видео драматизация.

Edit