ПРАЗНИЦИ НА СЛОВОТО – 2021 г.

Традиционната инициатива „Празници на словото“ беше проведена за дванадесети път от 2.04. до 31.05.2021 г. при спазване на изискванията в условия на пандемичната обстановка.

Тя се реализира във връзка с 2 април-Международният ден на детската книга, 23 април – Световният ден на книгата и авторското право и 24 май – Празникът на българската писменост и култура.

В програмата на инициативата бяха включени 12 мероприятия, в които участваха 805 ученици от 1 до 10 клас.

Празниците бяха открити на 2 април – Международен ден на детската книга – с четения на приказки от Х. Кр. Андерсен в начален етап, по повод на 216 години от рождението на писателя.

От 12 до 16 април малките първокласници се насладиха на анимираната българска приказка „Мързеливото и работливото момиче“ по време на инциативата „Приказна съкровищница“.

В периода 12-15.04.2021 г. бяха проведени Читателски маратони по класове от 2 до 4 клас. Учениците излъчиха най-добрите четци, които се класираха за участие в Състезанието по четене. В читателските маратони се включиха и част от учениците със специални образователни потребности.

На 15 април беше оформен кът с изложена теоретична, методическа, учебна и биографична литература от отдел „Литературознание“ на училищната библиотека.

Състезанието по четене между победителите от маратоните се проведе на 16 април. Най-добрите показаха уменията си за изразително четене на непознат текст.

От 12 до 23 април се проведоха два конкурса: „Работилница за творческо писане“ /Конкурс за литературно произведение/ и Конкурс за рисунки на любими литературни герои.

В „Работилница за творческо писане“ с авторски произведения се представиха 39 деца с 45 произведения в проза, поезия и кратки литературни форми.

В Конкурса за рисунки на любими литературни герои участваха 86 малки художници.

Дарителската кампания „Дари книга! Чети повече!“ обявена за период от 12 до 30 април, се наложи да бъде удължена до 25 май , поради увеличения брой на ученици, учители и родители, желаещи да се включат в нея. Дарени са 148 книги и помагала от 30 дарители.

На 10.05.2021 г. се проведе читателски маратон с първокласниците „Аз вече мога да чета!“ по класове, с излъчване на „Най-добър четец“. Тук най-малките ученици показаха в каква степен са усвоили умението си да четат правилно и изразително.

В Конкурса по декламаторско майсторство, проведен на 11 май, се включиха 36 участници, които декламираха на сцена стихове от български автори и лично творчество.

14.05.2021 г. – Състезание по практическа и функционална грамотност за учениците от 5, 6 и 7 клас. Участваха 32 ученици, които работиха върху тестове за четене с разбиране.

На 17 май в училищния двор се проведе дългоочакваното от учениците Дефиле на литературните герои. В конкурса за най-добър костюм участваха 70 деца, облечени в пъстри костюми на приказни герои.