В Деня на отворените врати, 12 декември, 2022 г. ученици представиха своя проект „Магна Харта“ на събитие, организирано от Окръжен съд – Благоевград съвместно с Окръжна прокуратура – Благоевград и със съдействието на Британското посолство в България.

На 06.12.2022 г. творчески екип на ученици от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград поднесе на Председателя на Окръжен съд – Благоевград – съдия Петър Узунов и целия ръководен екип тематични брошури „Магна Харта“ – началото на нова конституционна цивилизация, изработени във връзка с Деня на отворените врати. Информационните материали са изработени по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В Деня на отворените врати, 12 декември, 2022 г. учениците Даниел Атанасов и Костадин Папукчийски от 11. клас, Антоний Чикалов, Петя Костадинова и Стилиян Дончев от 10. клас и Раен Бойков – 9. клас присъстваха на събитието, организирано от Окръжен съд – Благоевград съвместно с Окръжна прокуратура – Благоевград и със съдействието на Британското посолство в България и представиха своя проект „Магна Харта“ на обществеността. Тема на Деня на отворените врати е „Наследството на първия символ на свободите – Магна Харта: правосъдие през 21 век. Магна Харта на съдиите“. По този повод в сградата на Окръжен съд Благоевград е подредена изложба „800 години Магна Харта“, предоставена от Британското посолство в България и правно-историческа възстановка.